Την επάνοδο στις διεθνείς τράπεζες και τις χρηματαγορές ανακοίνωσε χτες η συγκυβέρνηση, μέσω της έκδοσης νέου κρατικού ομολογιακού δανείου 5ετούς διάρκειας. Το εγχείρημα - που πραγματοποιείται για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια - διαφημίζεται από τη συγκυβέρνηση ως αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από τις λεγόμενες αγορές. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, κάνουν λόγο για «στημένη έξοδο», επικεντρώνοντας στο ύψος των επιτοκίων, που ασφαλώς και θα είναι πολύ ψηλότερα από αυτά των δανειακών συμβάσεων της τρόικα. Και οι μεν και οι δε, βέβαια, επιχειρούν να κρύψουν το γεγονός ότι, σε κάθε περίπτωση, όλες οι εναλλακτικές τεχνικές διαχείρισης συντελούνται σε έδαφος απόλυτα εχθρικό για το λαό, αποτελούν συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στις τρέχουσες συνθήκες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση, πέρα από το 5ετές ομόλογο, σχεδιάζει για τις προσεχείς μέρες και την έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας. Εν προκειμένω, τα επιτόκια που θα «προσφέρουν» ντόπιοι και ξένοι τραπεζίτες και άλλοι «επενδυτές» αναμένεται να υποχωρήσουν σε σχέση με τα προγενέστερα επίπεδά τους, με τη συγκυβέρνηση να ετοιμάζεται να διαφημίσει και τα ... οφέλη που θα προκύψουν σχετικά με το κρατικό χρέος.
Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το 5ετές ομόλογο θα υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, όπως δηλαδή και τα δάνεια της τρόικα. Το «βιβλίο προσφορών» θα ανοίξει σήμερα το πρωί, ενώ στόχος είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Το ακριβές ύψος του δανείου θα προσδιοριστεί μετά την υποβολή των «προσφορών» και σε συνδυασμό με το ύψος των επιτοκίων που θα αξιώσουν οι «επενδυτές».
«Ανάδοχοι» της έκδοσης, οι οποίοι ήδη έχουν διαμεσολαβήσει για την προσέλκυση «επενδυτών», είναι τα τραπεζικά μονοπώλια «Bank of America», «Merill Lynch», «Deutsche Bank», «Goldman Sachs», «HSBC, JP Morgan» και «Morgan Stanley», ενώ το μέσο επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από 5%. Είναι φανερό ότι η επιλογή των μονοπωλίων, που σε κάθε περίπτωση θα καλύψουν την έκδοση, έγινε με βάση και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά (Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Αγγλία, Ελβετία).
Την «έξοδο στις αγορές» επιβράβευσε χτες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Π. Τόμσεν, χαρακτηρίζοντάς τη «δείγμα επιτυχίας του οικονομικού προγράμματος που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια».
Να σημειωθεί ότι η επάνοδος του κράτους στις «αγορές» διευκολύνει την πρόσβαση των ντόπιων τραπεζών στη διατραπεζική αγορά για την άντληση φτηνής χρηματοδότησης, η οποία με τη σειρά της επίσης θα διοχετευθεί σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χ. Αλμούνια, ο οποίος θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη. Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι τα ζητήματα που αφορούν στην «αντιμετώπιση των στρεβλώσεων σε θέματα ανταγωνισμού και η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου». Το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις παρεμβάσεις που αφορούν στην «ορθή χρήση των κρατικών ενισχύσεων, ώστε αυτές να αποτελέσουν εργαλείο προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης».
Ο Χ. Αλμούνια θα παραβρεθεί επίσης στο συνέδριο για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανταγωνισμού» που διοργανώνεται σήμερα στην Αθήνα, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, την ώρα που στο επίκεντρο των προβληματισμών των αστικών επιτελείων βρίσκεται η ενίσχυση επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής, ενόψει και των διαφαινομένων αναιμικών ρυθμών ανάκαμψης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σε χτεσινές δηλώσεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στην πρωτοπορία» σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι βρίσκεται στην 3η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη της ΕΕ, έχοντας απορροφήσει το 79,3% των πόρων (14% πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο).
Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, σε δηλώσεις του σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, σημείωσε την ανάγκη των αναδιαρθρώσεων και στις «μη χρηματοοικονομικές εταιρίες και κλάδους», προβάλλοντας σε αυτήν την κατεύθυνση την «αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο». Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα κορυφωθούν στο β' εξάμηνο του 2014, με το ΑΕΠ να σημειώνει μια «ήπια αύξηση» φέτος.
Κόντρες για το «χρέος»
Την απομείωση του ελληνικού κρατικού χρέους για τα επόμενα χρόνια αλλά με ρυθμούς πολύ χαμηλότερους και σε κάθε περίπτωση έξω από τις υπάρχουσες προβλέψεις και τις συμφωνίες στο πλαίσιο της τρόικα, έβαλε εκ νέου η πλευρά του ΔΝΤ. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, εκτιμά τη διαμόρφωση του κρατικού χρέος στο 137,8% του ΑΕΠ το έτος 2019, αλλά και τη διόγκωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» των κρατικών προϋπολογισμών και για τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, ανάλογη των εκτιμήσεων της Κομισιόν και της συγκυβέρνησης είναι η ενίσχυση που διαβλέπει το ΔΝΤ στο ΑΕΠ για το 2014 (0,6%) και για το 2015 (2,6%).