...και «ψίχουλα» για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας
Τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από τα νέα πακέτα χρηματοδότησης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων
«Ακονίζουν» τα δόντια τους οι εγχώριοι μονοπωλιακοί όμιλοι για να ξεκοκαλίσουν τα κονδύλια ενός ακόμη ΕΣΠΑ, καθώς η συγκυβέρνηση εξασφάλισε για χάρη τους την έγκριση του σχετικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ετοιμάζεται να ενισχύσει την κερδοφορία τους με ένα συνολικό πακέτο «ρευστότητας» σχεδόν 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Την έγκριση του προγράμματος έσπευσε κιόλας από το βράδυ των εκλογών να ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα», ενώ χτες το πρωί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, για να του ανακοινώσει τα... καλά νέα. Η νέα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων επιχειρήθηκε να «κρυφτεί» πίσω από την εξαγγελία μέτρων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας, ενώ η συνάντηση Σαμαρά - Χατζηδάκη προβλήθηκε ως «μετεκλογική πρωτοβουλία» του πρωθυπουργού υπέρ των αδυνάτων...
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, το νέο χρηματοδοτικό «πακέτο» επικεντρώνεται «σε δράσεις που θα στηρίξουν αφενός την επιχειρηματικότητα, αφετέρου την προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δράσεις που αφορούν στην κατάρτιση, στην απασχόληση των νέων, στη δημιουργία επιχειρήσεων από νέους ανέργους, στην καταπολέμηση της φτώχειας...».
Το σύνολο των 26 περίπου δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα 19,7 δισ. είναι κοινοτική χρηματοδότηση και τα 4,9 δισ. δημόσια δαπάνη με δυνατότητα παροχής επιπλέον 2 δισ. κατά την αναθεώρηση του 2016 - κατανέμονται στα παρακάτω «εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα»:
-- «Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία», με συνολικό προϋπολογισμό 4,55 δισ., που αφορά τον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), την «περιβαλλοντική βιομηχανία», τη φαρμακοβιομηχανία και τον τομέα Υγείας, την εξοικονόμηση Ενέργειας, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τις «δημιουργικές βιομηχανίες» και τον πολιτισμό. Προβλέπονται ενισχύσεις για εξαγωγικές επιχειρήσεις, πιστοποίηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ενίσχυση νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, τουριστική προβολή, ανακύκλωση - αξιοποίηση αποβλήτων, κ.ά.
-- «Μεταρρύθμιση του Δημοσίου», με συνολικό προϋπολογισμό 0,5 δισ. ευρώ, που αφορά παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, «εκσυγχρονισμό» της Δικαιοσύνης, αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, δράσεις διαχείρισης της μετανάστευσης, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας κ.ά.
-- «Περιβάλλον - Μεταφορές», συνολικού προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, στο Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έργα εκσυγχρονισμού αεροδρομίων και λιμανιών, διαχείριση αποβλήτων κ.ά.
-- «Εκπαίδευση - Κατάρτιση - Απασχόληση», με προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε προγράμματα διαχείρισης - ανακύκλωσης της ανεργίας των νέων - κατάρτιση, κουπόνια ανέργων κ.ά. - και τη σύνδεση της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης με την αγορά εργασίας.
-- Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν εξολοκλήρου σε προγράμματα ενίσχυσης του καπιταλιστικού χαρακτήρα του αγροτικού τομέα, όπως βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στήριξη των παραγωγών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα, στήριξη επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορία αγροτικών προϊόντων κ.ά.
-- Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας με εκτιμώμενο συνολικό ποσό 333 εκατ. (δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι πόροι) για επενδύσεις στο σύνολο των κλάδων του τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπόριο και μεταποίηση).
-- Τέλος, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά προγράμματα, τα κονδύλια δηλαδή που θα διαχειριστούν απευθείας οι Περιφέρειες, με συνολικό προϋπολογισμό 6,75 δισ. ευρώ και έμφαση σε αναπτυξιακά έργα υποδομών και, φυσικά, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.