Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κατώτερο μισθό, αν γίνει κυβέρνηση;
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα (τηλεόραση «Alpha», 8/5): «Φέρνουμε το μισθό, τον κατώτατο μισθό, εκεί που έχουμε υποσχεθεί, στα 751 ευρώ (...) Η επαναφορά του κατώτατου μισθού δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, διότι είναι στον ιδιωτικό τομέα. Η επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πλαίσια των αλλαγών που θα γίνουν για την επανασυγκρότηση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου, έτσι;»
Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη («Βήμα fm», 12/5): «Δεν υποσχόμαστε επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, διότι αυτό είναι αδύνατο (...) Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα γίνει άμεσα και αφορά μόνο όσους προσλήφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το διάστημα μέσα στην κρίση, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και όχι το σύνολο των εργαζομένων».
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (12/5): «Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα προ του μνημονίου επίπεδα».
Σύμφωνα με τον Αλ. Μητρόπουλο (τηλεόραση «ΣΚΑΪ», 13/5): «Ο στόχος είναι και η θέση είναι για επαναφορά στα 751 και βεβαίως αντίκρουση της θέσης της τρόικας, η οποία πιέζει για νέο κατώτατο στα 510 (...) Και επειδή ο κατώτατος μισθός έπεσε από τα 751 στα 586 με νόμο, απ' ό,τι έχει πει και ο πρόεδρός μας, θα υπάρξει καθολική επαναφορά στο 751 και για το 586 για τους πάνω των 25 ετών και για αυτούς που αμείβονται με 510, κάτω των 25 ετών (...) Κατά τον ίδιο τρόπο που θεσπίστηκε ο νέος κατώτατος, ο 586, κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να επαναφερθεί, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
***
Πολυγλωσσία; Διαφορετικές απόψεις; Τίποτα απ' όλα αυτά δε συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συντονίζονται στον εξής στόχο: Να καλλιεργήσουν μια αόριστη προσδοκία στο λαό ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τον κατώτερο μισθό στα επίπεδα που προέβλεπε η ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012. Αρα, θα ανακουφίσει το λαό και θα τον βοηθήσει να αναπληρώσει μέρος του χαμένου εισοδήματος.
Κατά τον ίδιο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να αποκαταστήσει μόνο τις «κατώτατες συντάξεις», οι οποίες αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος των συντάξεων που έχουν πετσοκοπεί τα τελευταία χρόνια. Ενώ δε λέει κουβέντα για τους 3,5 εκ. συνταξιούχους που είδαν το εισόδημά τους να κατρακυλάει. Οπως δε λέει τι θα κάνει με τις κλαδικές συμβάσεις, που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και έχουν επί της ουσίας καταργηθεί.
Σε ό,τι αφορά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει παραμύθι στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν λέει ότι θα το εφαρμόσει καθολικά ή μόνο σε αυτούς τους λίγους που είχαν την τύχη να βρουν δουλειά στα χρόνια της κρίσης. Ο κατώτερος μισθός των 751 ευρώ ίσχυε με βάση την ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012. Αυτήν τη σύμβαση ανέστειλε στο μισθολογικό της σκέλος η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που εκδόθηκε τον Φλεβάρη του 2012, και όριζε μισθό 586 και 511 ευρώ μεικτά για τους άνω των 25 ετών και κάτω των 25 αντίστοιχα. Η ισχύς αυτής της σύμβασης, με τη μετενέργεια, έληξε το Μάρτη του 2014.
***
Στις 26 Μάρτη, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ υπέγραψαν νέα ΕΓΣΣΕ, με διάρκεια από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014 και με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά, οι «κοινωνικοί εταίροι», επικαλούμενοι την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης, νομιμοποίησαν τους μισθούς που αυτή προβλέπει και πρόσθεσαν την εξής φράση: «(...) Εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ (...) αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ».
Λένε δηλαδή - και το ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - ότι αν μια μελλοντική κυβέρνηση καταργήσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που μείωνε τους μισθούς, όπως υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτοί δεν επανέρχονται αυτόματα στα 751 ευρώ, το ποσό που προέβλεπε η ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012, αλλά θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τον καθορισμό νέου κατώτερου μισθού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν μπορεί να εγγυηθεί αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Εκτός αν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι με το που καταργήσει τους περιορισμούς της ΠΥΣ, την άλλη μέρα οι εργοδότες θα συμφωνήσουν να αυξήσουν τους κατώτερους μισθούς κατά 22% (!) ή κατά 32%, όσον αφορά τους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με 511 ευρώ! Ακόμα και ο μισθός των 751 ευρώ μεικτά είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαμορφώθηκε με «αυξήσεις» 0,77 και 1 ευρώ την ημέρα, σε περιόδους μάλιστα που τα καπιταλιστικά κέρδη κάλπαζαν.
Σημειώνουμε επίσης ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όπως υπολογίζεται από την κυβέρνηση στο 14μηνο, φτάνει στα 684 ευρώ και είναι ανάλογος με το μέσο όρο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Είναι και αυτό μια απόδειξη της συνολικής υποβάθμισης μισθών και δικαιωμάτων που έχει συντελεστεί στο σύνολο της ΕΕ και όχι μόνο στην Ελλάδα εξαιτίας του μνημονίου.
***
Ο μόνος τρόπος για να φέρει μια κυβέρνηση τους μισθούς στα 751 ευρώ είναι να καταργήσει τη σημερινή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και να εκδώσει νέα, που θα νομοθετεί μισθό σ' αυτό το ύψος και θα επιβάλλει στους εργοδότες να τον εφαρμόσουν, αφού πλέον δεν υπάρχει ΕΓΣΣΕ που να προβλέπει κατώτερο μισθό στα 751 και να τους δεσμεύει. Η διαμόρφωση, όμως, του κατώτερου μισθού υπόκειται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως συμφώνησαν ΓΣΕΕ - ΣΕΒ. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις παραπέμπει το θέμα, απλώς λέει ότι θα καταργήσει το νόμο. Αρα, σκόπιμη θολούρα, για να κοροϊδεύει το λαό και να ψαρεύει ψήφους.
Αυτό δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση για αποκατάσταση μισθών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε προτείνει και το ΠΑΜΕ στο πλαίσιό του για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Απλώς σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα τέτοιο από μια κυβέρνηση στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, με τα μονοπώλια στην εξουσία όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Γι' αυτό χρειάζεται ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, για να ενισχυθεί η γραμμή ανασύνταξης του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Μόνο με την πάλη των εργαζομένων σε τέτοια κατεύθυνση μπορούν να αποσπώνται ορισμένες νίκες, να μπαίνουν εμπόδια, να διεκδικείται με αξιώσεις η αποκατάσταση μισθών και εισοδημάτων. Μόνο μέσα από αυτήν την πάλη μπορεί να διεκδικηθεί ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων.