Συναντήσεις με αξιωματούχους της Ρωσίας είχε χτες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, που επισκέπτεται τη Μόσχα. Για «πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες» για τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, εκφράζοντας βλέψεις των μονοπωλίων της Ρωσίας για διεύρυνση του πεδίου δράσης τους στην Ελλάδα, διευκρίνισε πως εννοεί τη συνεργασία στην οικονομία και την Ενέργεια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει ότι έλειψε στο παρελθόν η απαραίτητη πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, υπονοώντας ότι το κόμμα του τη διαθέτει.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, δήλωσε χτες στο «ΣΚΑΪ» ότι ο Αλ. Τσίπρας «αναζητά μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας», εκπροσωπώντας απ' την πλευρά του τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως άλλωστε έπραξαν όσοι κατά καιρούς άσκησαν την αστική διαχείριση, κατά δήλωσή του. Ο Αλ. Τσίπρας πράττει «όπως (...) προηγούμενοι πολιτικοί αρχηγοί στο παρελθόν, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης», ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να αναπαράγει και απ' τη Μόσχα τις αυταπάτες περί επιστροφής της ΕΕ σε κάποιες υποτιθέμενες φιλολαϊκές ιδρυτικές της αξίες, υπερασπιζόμενος την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Κάλεσε μάλιστα τους λαούς να υποτάξουν την πάλη τους στο κυνήγι μιας χίμαιρας και ουσιαστικά να υποταχτούν στους εκμεταλλευτές τους.
Δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το δημοσίευμα ξένης εφημερίδας για τη Σύνοδο των Κανών, κατά τρόπο που να εξωραΐζει το ρόλο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου αλλά και των επόμενων, τις οποίες παρουσίασε ως πιόνια στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας, παραγράφοντας τον πραγματικό τους ρόλο στην υπηρεσία των αστικών τάξεων. «Η ευρωπαϊκή ηγεσία, δυστυχώς, θέλει κυβερνήσεις, και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, υποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Πώς αλλιώς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κύριου Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα» ισχυρίστηκε, σα να ήταν τα μνημόνια αποτέλεσμα ατομικής διαστροφής του Μπαρόζο και όχι κομμάτι της ευρωενωσιακής στρατηγικής υπέρ των μονοπωλίων.