Κλιμακώνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ μπροστά στη σημερινή κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και τη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο που θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει την παραίτηση του Φ. Κουβέλη.
Ορισμένα στελέχη της μειοψηφίας, που δεν εκφράζεται ενιαία πλέον, εμφανίζονται έτοιμα έως και να αποχωρήσουν, εάν η παραίτηση φανεί ότι δεν ήταν παρά ένας ελιγμός από μεριάς της πλειοψηφίας. Για υποκρισία τα κατηγορεί η άλλη πλευρά, υποστηρίζοντας ότι ψάχνουν για προσχήματα μιας και έχουν ήδη εξασφαλίσει αλλού πολιτική στέγη. Η «ανθρωποφαγία δεν μας ταιριάζει, υπάρχουν και όρια», τους διαμηνύει ο Σπ. Λυκούδης.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές κινήσεις του κόμματος, όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί με προσεκτικές κινήσεις άνοιγμα στις άλλες δυνάμεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς, με προοπτική τη συνεργασία με την «αριστερά». Υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής τοποθετήθηκε ο Θ. Μαργαρίτης, στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη, σκιαγραφώντας «στροφή» της πλειοψηφίας σε επιλογές που ως χτες απέρριπτε. Για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς που θα διαπραγματευτεί μετά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε και ο Σπ. Λυκούδης.
«Τα όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν για την παραίτηση», δήλωσε χτες ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real», προσθέτοντας ότι «τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα». Μάλιστα, έκανε λόγο για «διάφορα εξωγενή κέντρα» που υποβάλλουν σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ αντιδράσεις τέτοιας έντασης.
Ο Φ. Κουβέλης άφησε ανοιχτό το αν η παραίτησή του θα γίνει δεκτή, λέγοντας «εάν τα όργανα του κόμματος θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου». Πάντως, έσπευσε να προσθέσει πως τα όσα «έπραξε η Δημοκρατική Αριστερά (...) δεν ήταν μία απόφαση την οποίαν έλαβε κάποιος ή κάποιοι λίγοι, ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του συνεδρίου μας».
Εν είδει αυτοκριτικής δήλωσε πως έγιναν λάθη όχι όμως ουσίας όπως ότι δεν προσδιορίστηκαν με σαφήνεια οι λόγοι αποχώρησης απ' την κυβέρνηση, αλλά και τι επεδίωκε η ΔΗΜΑΡ απ' τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η καταγραφή της «υπεύθυνης πολιτικής συμπεριφοράς ως έλλειψη σαφούς πολιτικού στίγματος».
Ο Φ. Κουβέλης διέψευσε τα σενάρια που τον φέρουν να προαλείφεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Το άκουγα κάθε εβδομάδα να γράφεται και να λέγεται για να με προτρέψουν να επιλέξω συμπεριφορά υποψηφίου -ακούστε!- Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχω επιλέξει ποτέ τέτοιες διαδρομές».
Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική πορεία του κόμματος έκλεισε το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αν οριοθετήσει με σαφήνεια την πολιτική του τότε «μπορείς άλλες αξιολογήσεις, άλλες εκτιμήσεις, άλλες προσεγγίσεις να κάνεις» και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο - χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Αριστεράς - σήμερα λέω ως άποψη είναι ότι χρειάζεται ένα καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας στον τόπο».
Ο Γ. Πανούσης, σχολιάζοντας χτες την παραίτηση Κουβέλη, απέρριψε το ενδεχόμενο να υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα και προέβλεψε ότι ένας κύκλος κλείνει, αλλά ένας άλλος μεγαλύτερος ανοίγει όπως του προέδρου μιας μεγάλης κεντροαριστεράς ή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναφέροντας το σχετικό σενάριο.
Ο Σπ. Λυκούδης διέψευσε σενάρια που τον έφεραν να διεκδικεί την προεδρία της ΔΗΜΑΡ. «Δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση και στόχευση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και προέτρεψε τον Φ. Κουβέλη να παραμείνει στην προεδρία αλλά υπηρετώντας άλλο πολιτικό σχέδιο. Το σχέδιο της ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς, σε «μια ενιαία δημοκρατική παράταξη, όχι ένα κόμμα, και να εξελιχθεί σε παράγοντα σταθεροποίησης. Μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά μπορεί να παίξει ρόλο. Αυτή πρέπει να κάνει στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, οτιδήποτε άλλο θα διαλυθεί μέσα σε έξι μήνες».