Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ξεκίνησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ

 

Γάλλοι στρατιώτες που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, σε σημείο ελέγχου στο Μπανγκί

Ξεκίνησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πρώην γαλλική αποικία, στη ζώνη τη υποσαχάριας Αφρικής («Σαχέλ») όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα. Πρόσχημα, οι εμφύλιες συγκρούσεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Στην επιχείρηση «EUFOR RCA» μετέχει ενεργά (με μέσα και υποδομές) και η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας αναβάθμιση της επιρροής της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, προχθές, η «ειρηνευτική δύναμη» της ΕΕ ανέλαβε την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκί. Ο διοικητής της αποστολής, Γάλλος υποστράτηγος Φιλίπ Ποντιέ, επέβλεψε τη μεταβίβαση της ευθύνης φύλαξης από τα γαλλικά στρατεύματα που φρουρούσαν το αεροδρόμιο (η γαλλική δύναμη «Sangaris» επιχειρεί στη χώρα από το 2012) στα πρώτα τμήματα της «EUFOR RCA» που κατέφτασαν στο Μπανγκί, στρατιωτικοί από Γαλλία και Εσθονία. Υπολογίζονται σε 150 στον αριθμό, είναι ουσιαστικά η εμπροσθοφυλακή της δύναμης, η ανάπτυξη της οποίας θα συνεχιστεί ως τον Ιούνη, οπότε και αναμένεται να φτάσει τους 800 με 1.000 άνδρες. Θα προστεθούν στους περίπου 2.000 Γάλλους της «Sangaris» και τους 6.500 άνδρες κρατών της Αφρικής (αποστολή «MISCA»). Σημειωτέον, η ανάπτυξη της «EUFOR RCA» δεν σημαίνει ότι αποχωρεί από τη χώρα η «Sangaris». Αντιθέτως, απεμπλέκεται από το αεροδρόμιο και την πρωτεύουσα, για να αναπτύξει δράση σε άλλες περιοχές της χώρας, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα γαλλικών μονοπωλίων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόλις δυο μέρες πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη των Εσθονών στρατιωτικών στο Μπανγκί, τη Δευτέρα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Εσθονίας, υποστράτηγος Riho Terras, βρέθηκε στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο. Oπως ανακοινώθηκε, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος»...

Ετσι κι αλλιώς, η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε και πέτυχε την ενεργό συμμετοχή της στην όλη επιχείρηση. Εδωσε το στρατηγείο της Λάρισας (ως κέντρο σχεδιασμού και διεξαγωγής των επιχειρήσεων), επιτελείς και τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο του στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες ανάμεσα στο στρατηγείο και το πεδίο επιχειρήσεων στην Αφρική.

Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά

Εξάλλου, εγείρονται ερωτηματικά για το τι άλλες «διευκολύνσεις» επιδιώκει να παράσχει στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση η ελληνική κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι μέσα Απρίλη οι εκπρόσωποι όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ - το διπλωματικό σώμα της ΕΕ που «επικουρεί» την επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης) επισκέφτηκαν το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ.

Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία π.χ., για μεταφορά πολεμικού υλικού ή/και προσωπικού, τα βρίσκει και τα συντονίζει...

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι της ΕΥΕΔ ενημερώθηκαν για την αποστολή, τις πρόσφατες δραστηριότητες, «καθώς και για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ σε πιθανή συνεισφορά του στην επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία».

Λίγο νωρίτερα, αρχές Μάρτη, στελέχη του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ συμμετείχαν στο «1ο Συνέδριο παροχής υπηρεσιών επιμελητείας για την EUFOR RCA», συνέδριο που σημειωτέον έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ενημερώθηκαν για την προετοιμασία της επιχείρησης και παρουσίασαν τις δυνατότητες του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ στην υποστήριξη της επιχείρησης.

Αλλωστε το 2008 το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ είχε αναλάβει να βρει τα μέσα για τη μεταφορά πολωνικών στρατιωτικών δυνάμεων, από την Πολωνία στο λιμάνι Ντουάλα του Καμερούν, απ' όπου διεκπεραιώθηκαν κατόπιν στη γειτονική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Τσαντ.