Μειώνονται σε 14 από 22 οι σημερινές «περιφέρειες» που αποκτούν αυξημένες αρμοδιότητες και φορομπηχτική ικανότητα
Ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωνε εδώ και καιρό την ανάγκη να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση των δήμων
ΠΑΡΙΣΙ.--
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διοικητική μεταρρύθμιση στη Γαλλία, που η «ανασχηματισμένη» σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε διακηρύξει ως βασική της προτεραιότητα αμέσως μετά τις τελευταίες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για αλλαγές που (όπως έκανε στη χώρα μας και το γνωστό σχέδιο «Καποδίστριας») θα διευκολύνουν την εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής κατά περιοχές, θα διευκολύνουν τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, συνοδευόμενες ταυτόχρονα από μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και ενίσχυση της φορομπηχτικής «δυνατότητας» των δήμων που αποκτούν νέες αρμοδιότητες.
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε χτες η γαλλική προεδρία, στόχος είναι οι 22 περιφέρειες (γνωστές και ως «περιοχές») που σήμερα έχει η χώρα να μειωθούν σε 14.
Με το επιχείρημα ότι οι νέες διοικητικές μονάδες «θα είναι ικανές να οικοδομήσουν εδαφικές στρατηγικές (σ.σ. δηλαδή να εφαρμόσουν και εξειδικεύσουν τις κεντρικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις κατά περιοχή)», ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ.Ολάντ, εξήγησε ότι νέες διοικητικές μονάδες «θα έχουν περισσότερες ευθύνες». Θα είναι αρμόδιες «για να στηρίζουν τις επιχειρήσεις και να διαμορφώνουν πολιτικές για την κατάρτιση και την απασχόληση, για να παρεμβαίνουν στον τομέα των μεταφορών, από τα τοπικά τρένα μέχρι και τα λεωφορεία που περνούν από τους δρόμους, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Θα διαχειρίζονται τα λύκεια και τα κολέγια. Θα έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα υποδομής».
Οι νέες αλλαγές κινούνται στο πλαίσιο «εξοικονόμησης» τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, σχέδιο που ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, είχε παρουσιάσει στην Εθνοσυνέλευση από τον Απρίλη. Τότε, είχε αναφέρει ότι στόχος είναι να κοπούν 11 δισ. από τις «κοινότητες», μέσα από ενίσχυση του «συλλογικού ελέγχου» των δαπανών τους, τη «διασαφήνιση» των αρμοδιοτήτων τους και την καλύτερη «επιλογή» των προγραμμάτων τους.
Η σημερινή διοικητική δομή της Γαλλίας θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της στην «παράδοση» της αστικής Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Περιλαμβάνει πάνω από 36.000 «κοινότητες», με πληθυσμό που μπορεί να ποικίλλει από μερικά εκατομμύρια (όπως, π.χ., το Παρίσι) μέχρι και μερικές εκατοντάδες.
Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν προκάλεσαν ήδη μια σειρά αντιδράσεις σε πολλές περιφέρειες, έκφραση ενδοαστικών ανταγωνισμών, που αφορούν τόσο τις κόντρες για την κυριαρχία σε μια σειρά επενδύσεις όσο και το ποιος θα εξασφαλίσει μια σειρά «καρέκλες» που μειώνονται, προκειμένου να ενισχυθεί η ευελιξία της κρατικής μηχανής στην πιστή εφαρμογή των αντεργατικών σχεδίων.