Την ώρα που άλλος ένας νεκρός μετανάστης «ξεβράζεται» από τη θάλασσα σε παραλία της Λέσβου και χιλιάδες άλλοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να φτάσουν στην «ονειρεμένη» Ευρώπη - μια ψεύτικη γη της επαγγελίας - αύριο και την Παρασκευή θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων η ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ.
Πάνω από 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες «απείλησαν» - σύμφωνα με τις κρατικές αρχές - τις τελευταίες μέρες τα σύνορα της ΕΕ. Πολλοί από αυτούς σώθηκαν την τελευταία στιγμή, όταν τα «σαπάκια» στα οποία επέβαιναν γέμισαν νερά. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Συρία και τις χώρες της βόρειας Αφρικής.
Το πρόγραμμα εργασίας θα παρουσιάσουν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος. Ανάμεσα στα θέματα είναι και η πορεία των νομοθετικών προτάσεων που αφορούν στα «έξυπνα σύνορα». Τα τελευταία αποτελούν «έξυπνο» φακέλωμα για κλειστά σύνορα.
Τα μέτρα αυτά στηρίζονται σε υπάρχουσες αποφάσεις και συστήματα, «φέρνουν» βιομετρικούς ελέγχους (δακτυλικά αποτυπώματα ή ψηφιακές απεικονίσεις προσώπου), κλείνοντας την είσοδο για όποιον δεν θεωρείται αρεστός από το μεγάλο ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Προβλέπεται ένα σύστημα εισόδου/εξόδου (EES) όπου θα καταχωρούνται χρόνος και τόπος εισόδου, η διάρκεια της «επιτρεπόμενης βραχείας διαμονής», σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα σφράγισης διαβατηρίων. Τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις αρχές συνοριοφύλαξης και ελέγχου μετανάστευσης.
Θα αποτελείται επίσης από ένα πρόγραμμα καταχώρισης ταξιδιωτών (RTP), που θα επιτρέπει σε ορισμένες ομάδες από τρίτες χώρες που επισκέπτονται συχνά την ΕΕ (για επαγγελματικούς λόγους, ή είναι μέλη οικογένειας κάποιου μετανάστη) να εισέρχονται χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο αφού προηγούμενα έχουν υποστεί διαδικασίες «προ-ελέγχου» και φακελώματος, όπου θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι πρότερες επισκέψεις και οι λόγοι τους. Και στα δυο συστήματα θα χρησιμοποιούν ως βιομετρικά αναγνωριστικά τα δακτυλικά αποτυπώματα και την ψηφιακή απεικόνιση του προσώπου (έχουν ήδη περάσει στην ευρωενωσιακή νομοθεσία και για άλλα τέτοια συστήματα, όπως EURODAC, VIS, SIS II, τα διαβατήρια και οι άδειες διαμονής).
Επίσης, θα ανταλλαγούν απόψεις επί της πρότασης κανονισμού για τη συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Εκπαίδευσης για την Επιβολή του Νόμου. Οι υπουργοί θα αναζητήσουν τη χάραξη κοινής θέσης, όσον αφορά στο μέλλον της Europol και της Cepol.
Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «θα γίνει ο απολογισμός της αντιτρομοκρατικής διάστασης της αντιμετώπισης των ξένων μαχητών, ιδίως σε ό,τι αφορά τη Συρία, καθώς, επίσης, θα υποβληθεί προς έγκριση η αναθεωρημένη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών». Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνόδου η επιτροπή θα ενημερώσει το συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο των επιχειρησιακών ενεργειών της ομάδας δράσης (Task Force) για τη Μεσόγειο, καθώς και τη συνεργασία εντός του χώρου Σένγκεν.
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης θα συζητήσουν επίσης τον κανονισμό, με τον οποίο θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή. Πιο συγκεκριμένα, θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τη βασική αρχή ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα να διερευνά και να διώκει αδικήματα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ενωσης. Σε συζήτηση θα τεθεί και το νέο μοντέλο διοίκησης του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ποινική Δικαστική Συνεργασία (Eurojust).
- Αλλος ένας μετανάστης εκβράστηκε χτες στις βορειοανατολικές ακτές της Μυτιλήνης απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας. Στην περιοχή Τσόνια πιάστηκαν και 14 μετανάστες οι οποίοι τον αναγνώρισαν. Το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ερεύνησε ολόκληρη την περιοχή με δεδομένο ότι η σορός που βρέθηκε είχε επάνω της στοιχεία που οδηγούσαν σε αφγανική υπηκοότητα. Εκφράζονταν φόβοι ότι ενδεχομένως να έχει ναυαγήσει μικρό σκάφος και ίσως να υπάρχουν κι άλλα θύματα. Ωστόσο, μέχρι το βράδυ δεν είχε διαπιστωθεί αν υπήρξε κάποιο ναυάγιο. Αλλοι 33 μετανάστες εντοπίστηκαν χτες στην περιοχή «ΒΛΑΜΑΡΗ» Σάμου.