ΟΜΙΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ «ALDEMAR» - ΡΟΔΟΣ
Απαράδεκτοι οι όροι που περιλαμβάνονται στην ατομική σύμβαση της εταιρείας
Στα ξενοδοχεία «Paradise Mare» και «Village» της Ρόδου, πιθανότατα και σε όλα τα υπόλοιπα από τα συνολικά οκτώ του ομίλου «Aldemar» σε Ρόδο, Κρήτη και Πύργο, για να προσληφθεί ένας εργαζόμενος πρέπει πρώτα να δηλώσει ότι δεν είναι μέλος σε κανένα εργατικό σωματείο!
Ο όρος αυτός περιέχεται στην ατομική σύμβαση που έχει συντάξει η εργοδοσία και καλείται να υπογράψει ο εργαζόμενος. Συγκεκριμένα, στον όρο ΙΖ της ατομικής σύμβασης, αναφέρεται επί λέξει: «Ο εργαζόμενος δηλώνει ότι ανέγνωσε όλους τους όρους της παρούσης, στους οποίους συμφωνεί και αποδέχεται και δηλώνει ότι δεν είναι μέλος κάποιου εργατικού σωματείου».
Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι δηλωτικό της προσπάθειας των εργοδοτών να βάλουν «πάγο» στη συνδικαλιστική δράση. Προσπαθούν μάλιστα να κατοχυρώσουν αυτόν τον εκβιασμό («βγες από σωματείο, αλλιώς δεν έχει δουλειά») μέσα από ατομικές συμβάσεις. Η πρόκληση αυτή δεν είναι τυχαία, ούτε έπεσε από τον ουρανό. Η εργοδοσία αισθάνεται ότι έχει λυμένα τα χέρια για να ξεμπερδέψει με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, σε μια περίοδο που έχει ανοίξει «στα γεμάτα» η συζήτηση για την αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά στη συνδικαλιστική δράση, με στόχο την περιστολή της.
Θυμίζουμε ότι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν το φθινόπωρο η κυβέρνηση και η τρόικα είναι η αλλαγή του νόμου 1264/82, όπως και μέτρα που θα δυσκολεύουν ένα σωματείο να κηρύξει και να οργανώσει απεργία. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει και το «λοκ άουτ». Ικανοποιείται έτσι μια πάγια αξίωση της εργοδοσίας, όπως έδειξε και η ανταπεργία που κήρυξε το «Καζίνο Λουτρακίου» για να σπάσει την πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων, οι οποίοι διεκδικούν Σύμβαση χωρίς μειώσεις στους μισθούς.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζόμενων, ο όμιλος «Aldemar» στη Ρόδο αρνείται να δώσει δουλειά σε παλιούς εργαζόμενους που απασχολήθηκαν την περσινή περίοδο και τώρα έχουν δικαίωμα, μέσω του σωματείου τους, να κάνουν αίτηση για επαναπρόσληψη. Επιδίωξη της εργοδοσίας είναι να απαλλαγεί από τις όποιες υποχρεώσεις απέναντί τους και ταυτόχρονα να ξεμπερδεύει με το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.
Το «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης
Το γεγονός ότι όλα τα τελευταία κρούσματα συγκεντρώνονται στον κλάδο του τουρισμού, τον οποίο η κυβέρνηση κατατάσσει από τους πρώτους στο «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» και ο ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτηρίζει «δυναμικό», δείχνει τι θα σημάνει για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στις άλλες τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις η ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.
Για το θέμα αυτό, το παράδειγμα του συγκροτήματος της «Aldemar» στη Ρόδο είναι αποκαλυπτικό. Σύμφωνα με στοιχεία από την Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού του ΠΑΜΕ, το συγκρότημα είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών και απασχολεί συνολικά 400 εργαζόμενους. Από αυτούς, περίπου το 1/4 δουλεύουν είτε με το καθεστώς της μαθητείας, από ελληνικές -δημόσιες και ιδιωτικές- αλλά και ξένες σχολές, είτε με αυτό της ενοικιαζόμενης εργασίας.
Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, η εντατικοποίηση της εργασίας στα ξενοδοχεία έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, λόγω των υψηλών πληροτήτων και της υποστελέχωσης των τμημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη βγαίνει η δουλειά και πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να δουλεύουν για περισσότερες ώρες, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους και συχνά εργατικά ατυχήματα.
Στον όμιλο «Aldemar», που δεν είναι ο μόνος, η πληρωμή των δεδουλευμένων, σχεδόν πάντα, γίνεται με καθυστέρηση, ενώ και στην ατομική σύμβαση υπάρχει ο όρος ότι ο μισθός θα καταβάλλεται «μέχρι το τέλος του επόμενου μηνός». Τέλος, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων οφείλεται ακόμα το επίδομα και η αποζημίωση αδείας από την προηγούμενη χρονιά.