Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με αφορμή την προεδρία της Κομισιόν

 

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις καθιστούν δύσκολο το συμβιβασμό μιας «λύσης - πακέτο» για όλα τα όργανα της λυκοσυμμαχίας

 

Πίσω από τη διαμάχη για την προεδρία της Κομισιόν βρίσκεται η επιδίωξη κάθε αστικής τάξης να βελτιώσει τη δική της θέση (στη φωτ. ο Ζ. Κ. Γιούνκερ με την Κρ. Λαγκάρντ, το όνομα της οποίας επίσης «έπαιξε» για το αξίωμα)

Τελειωμό δεν έχουν οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και τα άλλα πόστα στα όργανα της λυκοσυμμαχίας. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικές ως προς τους οξύτατους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ και πάνω σε ζητήματα ζωτικού ενδιαφέροντος για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Στην παρούσα φάση, οι αντιθέσεις επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν. Δεδομένου ότι η ευρωομάδα όπου ανήκει είναι πρώτη (με σχετική πλειοψηφία) σε εκλογική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Ομάδες της Ευρωβουλής συμφώνησαν ότι πρέπει να είναι ο πρώτος που θα επιδιώξει την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας για την εκλογή του. Ωστόσο, η υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν θα κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού πρώτα συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τους ηγέτες των 28 κρατών - μελών).

Εκεί, ενάντια στην υποψηφιότητα Γιούνκερ έχουν εκφραστεί ήδη οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιταλίας, οι Πρόεδροι Γαλλίας και Σουηδίας κ.ά. Πίσω από την αντιπαράθεση για το πρόσωπο του Ζ. Κ. Γιούνκερ, δεν μπορούν να κρυφτούν οι αντιθέσεις για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ (με παραπέρα βάθεμα της ενοποίησης, όποια μορφή και αν πάρει αυτό, ή, αντίθετα, με επαναφορά αρμοδιοτήτων στα κράτη - μέλη), καθώς και για τη διατήρηση ή μη του κυρίαρχου μείγματος διαχείρισης (με διλήμματα, όμως, «αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ή χαλάρωση», «σκληρό ή πιο χαλαρό ευρώ»).

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που λέγεται ότι υφίσταται πιέσεις από τους άλλους ηγέτες για να αποσύρει την υποστήριξή της στον Ζ. Κ. Γιούνκερ, χτες έσπευσε να διαψεύσει τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ρόιτερς», που την ήθελε να διαπραγματεύεται με τη γαλλική κυβέρνηση το ενδεχόμενο τοποθέτησης στην προεδρία της Κομισιόν της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.«Το τηλεγράφημα είναι λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ. «Αυτό που η καγκελάριος δήλωσε χθες ισχύει», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δήλωση της Α. Μέρκελ πως έχει επαφές με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ.

Ο ίδιος ο Z. K. Γιούνκερ δήλωσε «πιο σίγουρος από ποτέ» ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, με ανάρτησή του σε προσωπικό του ιστολόγιο. Ταυτόχρονα, την υποστήριξη στο πρόσωπό του εξέφρασε ουσιαστικά και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς: «Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικοί και άλλοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν μία Κομισιόν υπό τον Γιούνκερ, εάν αναλάβει με θάρρος το καθήκον», δήλωσε χαρακτηριστικά δείχνοντας τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών δυνάμεων στα βασικά ζητήματα.

Από κοντά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανθυποψήφιος του Γιούνκερ, υποψήφιος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλ. Τσίπρας, υπερασπίζεται με ζήλο το δικαίωμα του... «μερκελιστή», κατά τ' άλλα, Ζ. Κ. Γιούνκερ να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, καλλιεργώντας ταυτόχρονα αυταπάτες ότι τάχα η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ...δημοκρατικά, αλλά και δίνοντας εξετάσεις σε ντόπια και ξένα κέντρα ότι μπορεί να παίξει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, εκφράζοντας τις θέσεις των ντόπιων μονοπωλίων.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση στο πρόβλημα του προέδρου της Κομισιόν αναζητείται «πακέτο» με τη λύση για άλλους θεσμούς. Οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών κατέληξαν πρόσφατα να δώσουν μια διερευνητική εντολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, να ψάξει στις 28 πρωτεύουσες συναινέσεις τόσο για το προγραμματικό περιεχόμενο της νέας Κομισιόν, όσο και για ένα πακέτο προσώπων για την προεδρία της Κομισιόν, την προεδρία της Ευρωβουλής, την προεδρία του Συμβουλίου, την προεδρία του Γιούρογκρουπ, τη θέση του «υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ», που κατέχει σήμερα η Κ. Αστον, ποια χώρα θα πάρει ποιον επίτροπο.

Ολα δείχνουν ωστόσο ότι υπάρχει δυσκολία να υπερκεραστούν οι ενδο-ευρωενωσιακές αντιθέσεις και να προκύψει εύκολα μια τέτοια λύση - «πακέτο» που θα ξεμπλοκάρει τους αστούς. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Αθήνας, στα τέλη Ιούνη.