Την ίδια ώρα ένα πρώτο βήμα προσέγγισης έγινε για το φυσικό αέριο ανάμεσα στη Ρωσία, την ΕΕ και την κυβέρνηση του Κιέβου
Ουκρανικά άρματα στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ
Το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού που ζει στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, αντιδρώντας στη χούντα του Κιέβου συνεχίστηκε και αυτήν τη βδομάδα. Οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις που συγκροτούν την πραξικοπηματική κυβέρνηση βομβαρδίζουν από τη Δευτέρα το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και την πόλη του Σλαβιάνσκ, όπου δε δίστασαν να βάλουν και κατά παιδιατρικού νοσοκομείου και κλινικής όπως και κατά σχολικού συγκροτήματος, όπου μόνο από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.
Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων και αμάχων υπολογίζεται σε πάνω από 100 - 150. Απώλειες από την αντίσταση των δυνάμεων αυτοάμυνας στην ανατολή έχουν και οι στρατιωτικές δυνάμεις που στέλνει το Κίεβο. Πιο χαρακτηριστική αυτή της κατάρριψης ελικοπτέρου στρατού την Πέμπτη όπου επέβαιναν 14 στρατιωτικοί ανάμεσά τους και ένας στρατηγός που ήταν στο επιτελείο της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας». Ειδικά αυτή η επιτυχία των πολιτοφυλάκων έχει εξοργίσει την κυβέρνηση του Κιέβου και τον Πέτρο Ποροσένκο, το γνωστό μεγαλοβιομήχανο με σοκολατοποιία, αυτοκινητοβιομηχανία, ναυπηγεία και ΜΜΕ που εκλέχτηκε νέος πρόεδρος, όπως ανακοινώθηκε, με 54% στις εκλογές που έγινε στη δυτική κυρίως Ουκρανία στις 25 του Μάη.
Το βομβαρδισμένο παιδιατρικό νοσοκομείο
Ταυτόχρονα, το αιματοκύλισμα που συνεχίζεται περνάει σχεδόν απαρατήρητο, γιατί έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που δε δίστασαν στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία, να ωθήσουν στην εξουσία τους φασίστες εγκληματίες. Απλά θυμίζουμε ότι, όταν οι ίδιες δυνάμεις διέλυαν τη Γιουγκοσλαβία επικαλούνται τον ...ανθρωπισμό και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Αντίδραση της Ρωσίας
Για τους δικούς της λόγους η Ρωσία, που έχει τεράστια συμφέροντα στην Ουκρανία, προβάλλει το παράνομο της σφαγής που επιτελείται. Ετσι η Ρωσική Επιτροπή Ερευνας κατηγόρησε τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949 για την προστασία των αμάχων, με ανακοίνωση την Παρασκευή το βράδυ.
Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με την έρευνα, στρατιωτικοί των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της Εθνοφρουράς και του "Δεξιού Τομέα" έχουν χρησιμοποιήσει κατά τη βούλησή τους όπλα, το πυροβολικό και την αεροπορία (καθώς και) τεθωρακισμένα, με στόχο να σκοτώσουν πολίτες, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης της 12ης Απριλίου 1949 για την προστασία του άμαχου πληθυσμού σε καιρό πολέμου». Γίνεται λόγος για μια σειρά από ουκρανικές πόλεις -μεταξύ αυτών το Ντονέτσκ και το Σλαβιάνσκ, όπου σημειώνονται μάχες τις τελευταίες βδομάδες μεταξύ των ρωσόφωνων και του ουκρανικού στρατού-, όπου έχουν διαπραχθεί τα εγκλήματα αυτά.
«Στις 26 Μαΐου, όχι μακριά από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, τουλάχιστον 35 πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες που ερρίφθησαν σε ένα φορτηγό που μετέφερε τραυματίες και το οποίο έφερε το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού», επισημαίνει η Επιτροπή. Η ίδια επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον «μελών του ουκρανικού στρατού, της Εθνοφρουράς και του "Δεξιού Τομέα", που προς το παρόν δεν έχουν ταυτοποιηθεί», επειδή «χρησιμοποίησαν απαγορευμένα μέσα και μεθόδους πολέμου».
Η Επιτροπή Ερευνας «συγκεντρώνει αποδείξεις για την ευθύνη κάθε προσώπου που εμπλέκεται στα εγκλήματα αυτά που διαπράχθηκαν εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας της ανθρωπότητας», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι διώξεις θα ασκηθούν και εναντίον «όσων έδωσαν τη διαταγή να σκοτωθούν πολίτες».
Οι μάχες δε σταματάνε τα παζάρια για την Ενέργεια
Την ώρα που ματοκυλιέται ο λαός της Ουκρανίας, συνεχίζονται κανονικά τα παζάρια μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την προμήθεια φυσικού αερίου. Ετσι, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο άλλη μια λεγόμενη τριμερής συνάντηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επίτροπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Ετινγκερ, οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών για την αποπληρωμή του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία και τη συνέχιση του εφοδιασμού της με ρωσικό φυσικό αέριο, δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, ωστόσο επιτεύχθηκε πρόοδος, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις αρχές της επόμενης βδομάδας.
«Δεν έχουμε ακόμη τη λύση, όμως πετύχαμε πρόοδο», είπε ο Ετινγκερ μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχε στο Βερολίνο με τους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Νόβακ και Γιούρι Προντάν, καθώς και τους διευθυντές των εταιρειών φυσικού αερίου «Gazprom» και «Naftogaz». Η τελευταία, πρόσθεσε, κατέβαλε σήμερα στην «Gazprom» το ποσό των 786 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ρωσία απειλεί να σταματήσει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο, εάν το Κίεβο δεν πληρώσει όσα χρωστάει. Το συνολικό ποσό, σύμφωνα με τη Μόσχα, ανέρχεται στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Προντάν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του κατέβαλε 786 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλές του Κιέβου για το Φλεβάρη και το Μάρτη. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον Ετινγκερ, καταβλήθηκαν σε λογαριασμό αμερικανικής τράπεζας και από εκεί θα μεταφερθούν στην «Gazprom». «Από τη στιγμή που θα μπουν στο λογαριασμό της "Gazprom" (...) θα καταστούν δυνατές και άλλες διαπραγματεύσεις», είπε ο Επίτροπος.
Εφόσον τα χρήματα φτάσουν στον προορισμό τους τη Δευτέρα, τότε θα καταστεί δυνατόν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, το απόγευμα της ίδιας μέρας στις Βρυξέλλες. «Είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματα που καταβάλαμε θα φτάσουν τη Δευτέρα», τόνισε ο Προντάν.
Ο Ετινγκερ εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποπληρωμή του συνόλου του χρέους και την τιμή του φυσικού αερίου μέχρι τις 3 Ιούνη.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε από την πλευρά του ότι το Κίεβο ενημέρωσε τη Μόσχα για την πληρωμή ενός μέρους του χρέους του, ωστόσο η «Gazprom» δεν έχει λάβει ακόμη τα χρήματα. «Οι Ουκρανοί εταίροι μας είπαν ότι έχουν καταβάλει ένα μέρος του χρέους. Εάν (η Gazprom) λάβει τα χρήματα αυτά, θα δούμε πόσα είναι», δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει καμία πληρωμή για το φυσικό αέριο από την Ουκρανία. Ο Νόβακ, υπενθύμισε ότι η Μόσχα και η ΕΕ είχαν προτείνει να καταβάλει το Κίεβο στην «Gazprom» 2 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα, 30 Μάη, και άλλα 500 εκατομμύρια μέχρι τις 7 Ιούνη, ως προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που πουλά η Ρωσία στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, από το Κίεβο, ο «πρωθυπουργός» της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «ποτέ» την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας και θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια, εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία τη Δευτέρα. Ο Γιατσενιούκ εξήγησε ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν σήμερα αφορούν μόνο τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί πριν από την 1η Απρίλη, όταν η Μόσχα αύξησε την τιμή του αερίου. «Η Ουκρανία δεν θα δεχτεί ποτέ την αύξηση της τιμής στα περίπου 500 δολάρια (ανά 1.000 κυβικά μέτρα). Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων, που θα τερματιστούν είτε με την υπογραφή συμφωνίας είτε με την κατάθεση προσφυγής στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης», είπε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Πούτιν θα επισκεφτεί τη Γαλλία
Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προσκληθεί στη Γαλλία από τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις στις 5 και 6 Ιούνη για την 70ή επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. Ο Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ολάντ και, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, σημείωσε ότι «είναι ανάγκη να σταματήσει αμέσως η βία και η αιματοχυσία και να ξεκινήσει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας».
Στη Γαλλία, την ίδια περίοδο, θα βρίσκονται και οι ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο εμφανίζεται ως απίθανο να υπάρξει κοινή συνάντηση των ηγετών αυτών. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι το παζάρι και ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός τον οποίο πληρώνει με βαρύ φόρο αίματος ο ουκρανικός λαός έχει πολύ ...δρόμο ακόμα.