Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Παζάρια και αντιθέσεις μακριά από τις λαϊκές ανάγκες

 

Οι αντιθέσεις για τη διανομή των ανώτατων πόστων στα όργανά της ΕΕ σηματοδοτούν την ενδοαστική διαμάχη για τη διασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για τον ορισμό του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του νέου ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας και των μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέματα όπου εκδηλώνονται έντονες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, συνήλθε εκτάκτως χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ενδεικτικές των αιτημάτων που διατυπώνονται ήταν οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου που συμμετείχε σε «συνάντηση προετοιμασίας» του Συμβουλίου, με συμμετοχή αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών και αντιπροέδρων κυβερνήσεων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: «Οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές διεκδικούν τώρα και τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη θέση του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ. Αυτό είναι μία δίκαιη κατανομή»...

Η θητεία του νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Φ. Ρομπάι, λήγει το Δεκέμβρη και έχει ξεκινήσει ήδη «διαβουλεύσεις» με τις κυβερνήσεις για τον επόμενο πρόεδρο, ο οποίος θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία για θητεία δυόμισι ετών και δυνατότητα μιας ανανέωσης. Πιθανή διάδοχος θεωρείται η Δανή πρωθυπουργός, Χέλε Τόρινγκ Σμιτ.

Με ψηφοφορία εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδική πλειοψηφία και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κομισιόν εκλέγεται και ο Υπατος Εκπρόσωπος, με θητεία πέντε ετών. Η θητεία της τωρινής Υπατης Εκπροσώπου, Κάθριν Αστον, λήγει τέλη Οκτώβρη. Για τη θέση, η ιταλική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ προωθεί την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι ή τον Μάσιμο ντ' Αλέμα. Λέγεται ότι στην υποψηφιότητα Μογκερίνι αντιτίθενται κυρίως ανατολικές χώρες της ΕΕ (Πολωνία και βαλτικές) καθώς τη θεωρούν «φιλορώσο». Αντιπροτείνουν τη Βουλγάρα Επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Για το ίδιο πόστο ακούστηκε και το όνομα της Ντ. Μπακογιάννη.

Στο μεταξύ, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, φιγουράρει μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, όπως και ο Φινλανδός Ολι Ρεν, Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ δε φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πόστο του πριν τη λήξη της θητείας του, τον Ιούνη του 2015.

Στη Σύνοδο έγινε συζήτηση και για τους νέους Επιτρόπους, θέμα όπου επίσης εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις για το ποια χώρα θα πάρει ποια θέση. Το επόμενο διάστημα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ θα στείλει επίσημες επιστολές στους ηγέτες των κρατών - μελών, καλώντας τους να προτείνουν τους υποψηφίους τους για μέλη της Κομισιόν.

Οι κυβερνήσεις αναμένεται να ανακοινώσουν επισήμως τους Επιτρόπους τους στο δίμηνο Ιούλης - Αύγουστος. Η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει καθήκοντα το Νοέμβρη. Από ελληνικής πλευράς για τη θέση του Ελληνα Επιτρόπου έχουν ακουστεί τα ονόματα των Ντ. Μπακογιάννη, Μ. Δαμανάκη, Δ. Κούρκουλα (νυν υφυπουργός Εξωτερικών), Κ. Χατζηδάκη, Μ. Κεφαλογιάνννη.

Εκλογή Γιούνκερ

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Κομισιόν την Τρίτη σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο με 422 ψήφους υπέρ, 220 κατά, 47 λευκά, 10 άκυρα. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε προηγουμένως εξασφαλίσει τη στήριξη ή έστω την ανοχή των 26 ηγετών της ΕΕ (αντιτάχτηκαν Βρετανία, Ουγγαρία), καθώς και των ευρωομάδων των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, με αντάλλαγμα άλλες θέσεις στα ανώτατα όργανα της ΕΕ. Επισήμως αναλαμβάνει καθήκοντα την 1/11/2014 για πενταετή θητεία.

Μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο προανήγγειλε σχέδιο για επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, συνολικού ύψους έως και 300 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να εξυπηρετήσει τα μονοπωλιακά συμφέροντα με εξασφάλιση ρευστότητας και νέων πεδίων κερδοφορίας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν μπορεί να αλλάξει και να εγκαταλειφθεί, καθώς διασφαλίζει την απαιτούμενη «αξιοπιστία». Επιχειρώντας, ωστόσο, ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τα διαφορετικά μείγματα διαχείρισης που προκρίνουν, ζήτησε να αξιοποιηθούν η «ευελιξία» που παρέχει το ίδιο το Σύμφωνο, οι «δυνατότητες» του κοινοτικού προϋπολογισμού και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εστίασε ακόμα στην ανάγκη μιας «Ενεργειακής Ενωσης» (σ.σ. πρόταση της πολωνικής κυβέρνησης), ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, απέρριψε το ενδεχόμενο ένταξης νέων κρατών την επόμενη πενταετία, ακόμη και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Τον Ζ. Κ. Γιούνκερ υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, ενώ σε ένα ρεσιτάλ «ευκαμψίας», η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι η εκλογή Γιούνκερ «δεν προωθεί τη δημοκρατία, καθώς εξοπλίζει ιδεολογικά το διευθυντήριο για να συνεχίσει την πολιτική του συστήματος εναντίον των λαών της Ευρώπης».

Υπενθυμίζουμε ότι τέλη Μάη, μπρος στο ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνει άλλον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν παρακάμπτοντας τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, στο όνομα τότε του «εκδημοκρατισμού της ΕΕ», έκανε... καμπάνια υπεράσπισης του δικαιώματος του Γιούνκερ να διερευνήσει πρώτος τη δυνατότητα εκλογής του στην προεδρία της Κομισιόν, αφού το κόμμα του (το ΕΛΚ) πρώτευσε στις εκλογές. Για να στηρίξει μάλιστα αυτό το «δικαίωμα» πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους άλλους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ τώρα η ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «τη στήριξη που παρείχαν οι σοσιαλιστές» στον Γιούνκερ και ότι έτσι «ταυτίστηκαν με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και με τη στάση τους έδωσαν εντολή για τη συνέχισή τους»...