Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ Εντείνονται οι επιδρομές, τα «παζάρια» και οι ελιγμοί

 

  • Ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 8 Ιούλη
  • Στο Κάιρο από χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους

 

Ανείπωτος θρήνος για τέσσερα αγόρια που δολοφονήθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο στην παραλία της Γάζας

TEΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε μία κίνηση τακτικής το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, εφαρμόζοντάς την μονομερώς το πρωί της Τρίτης, «μαντεύοντας» εκ των προτέρων την αρνητική στάση της «Χαμάς», η οποία φαίνεται πως επιδίωκε μια πιο μακροπρόθεσμη λύση και όχι μια ευκαιριακή συμφωνία που θα εκτονώσει προσωρινά την ένταση μέχρι την επόμενη φονική ισραηλινή επέμβαση...

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες στο Τελ Αβίβ με την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας (προεδρεύουσας της ΕΕ), Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδειξε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο απώτερος στόχος αυτής της «αποδοχής» της εκεχειρίας ήταν να δώσει περισσότερα άλλοθι στην ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας απέναντι στη βαρβαρότητα της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, που τις τελευταίες εννιά μέρες έχει θερίσει τις ζωές τουλάχιστον 208 ατόμων, έχει τραυματίσει 1.200 άλλους, έχει ξεριζώσει από τα σπίτια τους πάνω από 18.000 οικογένειες.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ως ότου αποκατασταθεί η ειρήνη και η ησυχία», είπε ο Νετανιάχου, που, απαντώντας προκλητικά στις κατηγορίες των Παλαιστινίων για τη διάπραξη κραυγαλέων εγκλημάτων πολέμου από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να καταδικάσει τη «Χαμάς» γιατί «διέπραξε διπλό έγκλημα πολέμου», ρίχνοντας αφ' ενός πυρά κατά Ισραηλινών αμάχων και χρησιμοποιώντας από την άλλη Παλαιστίνιους πολίτες σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Στη συνέχεια απαίτησε την «αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ήταν αυτό που δέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου, ενώ η «Χαμάς» την απέρριψε. Δεν δυσκολεύτηκε να πάρει τα εύσημα της Μογκερίνι, που εξήρε το Ισραήλ «για την αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας», καλώντας ωστόσο τις δύο πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που αυξάνουν τα θύματα μεταξύ αμάχων και εκφράζοντας «ανησυχία» για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόταση «Χαμάς» για 10ετή εκεχειρία

Για ποιους λόγους όμως η «Χαμάς» απέρριψε την πρόταση προσωρινής εκεχειρίας που έφερε στο τραπέζι η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Α. Φ. Σίσι, με την παρότρυνση του Τόνι Μπλερ (πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας και νυν απεσταλμένου του διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή);

Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής εφημερίδας «Μα'αρίβ», η «Χαμάς» επιδίωκε τη διαπραγμάτευση μιας εκεχειρίας διάρκειας 10 ετών, θέτοντας 10 βασικούς όρους. Μεταξύ αυτών: α) Την άμεση αποχώρηση των εκατοντάδων ισραηλινών αρμάτων μάχης που έχουν κατακλύσει τα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, σε απόσταση ικανή που να επιτρέπει στους Παλαιστίνιους αγρότες την ελεύθερη πρόσβαση στα χωράφια τους, β) απελευθέρωση των αρκετών εκατοντάδων Παλαιστινίων που συνελήφθησαν μετά την απαγωγή και δολοφονία των τριών νεαρών Ισραηλινών στις 12 Ιούνη γ) τερματισμό του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και άνοιγμα όλων των μεθοριακών περασμάτων και ελεύθερη εισαγωγή οικοδομικών υλικών, μηχανημάτων και άλλων εξαρτημάτων που απαιτούνται για την επιδιόρθωση του σταθμού Ενέργειας στη Γάζα, δ) επαναλειτουργία του διεθνούς λιμανιού και του αεροδρομίου της Γάζας υπό την εποπτεία και τη διαχείριση του ΟΗΕ, ε) αύξηση του δικαιώματος αλιείας των Παλαιστινίων ψαράδων στα 10 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας, στ) άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφας, μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Οι πληροφορίες αυτές αναμεταδόθηκαν από τα περισσότερα ισραηλινά και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης και ως χτες βράδυ δεν είχαν διαψευστεί από επίσημες ισραηλινές πηγές. Αν μη τι άλλο, αντανακλούν πως παρά τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιδρομές και τις ρίψεις ρουκετών από τη μεριά της «Χαμάς», έχει ήδη αρχίσει στο παρασκήνιο μια διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Παρά την απόρριψη της πρότασης εκεχειρίας από τη «Χαμάς», ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς βρέθηκε χτες στο Κάιρο για συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία, ενώ αύριο θα μεταβεί και στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κεντρικό στόχο τη διαπραγμάτευση για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πακτωλός» δολαρίων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, σιγοντάρουν την επιθετικότητα του Τελ Αβίβ. Χαρακτηριστική ήταν η προχτεσινή αντίδραση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι, η οποία όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας, είπε: «Οι Ισραηλινοί καλωσόρισαν την εκεχειρία, η κυβέρνηση την υποστήριξε, η "Χαμάς" συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες», καταλήγοντας ότι το Ισραήλ «έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και στην απάντηση επιθέσεων κατά των Ισραηλινών αμάχων».

Την ώρα που η Πσάκι εξίσωνε τους θύτες με τα θύματα, η αμερικανική Γερουσία ψήφισε πρόταση για κατά 50% (!) αύξηση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ στην ισραηλινή αντιπυραυλική ομπρέλα «Σιδερένιος Θόλος» («Iron Dome»), ανάβοντας πράσινο φως για την εκταμίευση, από τον ερχόμενο Οκτώβρη που αρχίζει το επόμενο οικονομικό έτος, 621.600.000 δολαρίων...

Προχτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, της Παλαιστίνης, Ριγιάντ αλ Μάλκι και της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, με αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ευ. Βενιζέλος «εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί τη μοναδική πρακτική διέξοδο τη στιγμή αυτή». Επίσης «διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας και της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης»...