Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Φουντώνουν τα παζάρια για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρηματιών

 

Οι τρόποι διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων και η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 ήταν στο επίκεντρο της διαβούλευσης ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια της τρόικας, τα οποία αναχώρησαν χτες από την Αθήνα.

Σε κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε χτες από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, επισημαίνεται: «Το κοινό κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα, για να εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να συζητήσει με τις αρχές το πρόγραμμα εργασίας, ενόψει της πλήρους αποστολής για τη διενέργεια της επόμενης επανεξέτασης του προγράμματος. Πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συναντήσεις και συμφωνήθηκε οι συζητήσεις της πλήρους αποστολής να συνεχιστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου».

Να σημειωθεί ότι στον επόμενο κύκλο «αξιολόγησης» θα συζητηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και η «επικαιροποίηση» του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», σε συνδυασμό με τους τρόπους και το ύψος της «ελάφρυνσης» στο κρατικό χρέος.

Οι σχεδιασμοί για τα επιχειρηματικά δάνεια

Προχτές Τρίτη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο μετέχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Αυγούστου, ενώ η εφαρμογή προγραμματίζεται να ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη. Είναι φανερή η «πρεμούρα», γεγονός που έχει να κάνει με τη λογιστική αποτύπωση των προβληματικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, ενόψει και των αποτελεσμάτων που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ειδικότερα, με βάση τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στο τραπέζι:

-- Προκρίνεται η λύση της «διευθέτησης» ανάλογα με το «επιχειρηματικό προφίλ» της κάθε επιχείρησης, χωρίς δηλαδή την εφαρμογή «οριζόντιας» ρύθμισης. Είναι φανερό ότι οι συζητήσεις και τα παζάρια αφορούν σε «βιώσιμες» επιχειρήσεις.

-- Λόγος γίνεται για τη συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή τις οφειλές προς τις τράπεζες, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προς ιδιώτες πιστωτές (προμηθευτές κ.ά).

-- Προωθείται το πλαίσιο «εξωδικαστικής επίλυσης» των διαφορών, με αλλαγές στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα. Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι τραπεζίτες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι πιστωτές με απαιτήσεις πάνω από το 33% του συνολικού χρέους, θα μπορούν να επιβάλουν την άποψή τους σε τυχόν άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Ετσι, οι τραπεζίτες θα μπορούν να προχωρούν στα πλάνα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και των δανείων τους, με αντίτιμο την απόκτηση μετοχικών πακέτων από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, το συγκεκριμένο πλαίσιο αποτελεί μοχλό για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Αυτό, πάντως, που κατέστη χτες σαφές μετά τη συνάντηση που είχε η τρόικα με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι ότι ο μηχανισμός που θα αποφασισθεί θα έχει έκτακτο και όχι μόνιμο χαρακτήρα.«Προφανώς δεν θα είναι μόνιμος ο τρόπος. Χρειάζεται ένας έκτακτος μηχανισμός για ένα έκτακτο πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, όπως προβλέπονται από τον «κώδικα δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τους ίδιους στόχους υπηρετεί η «εναλλακτική» του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάγκη διαμόρφωσης κρατικού Οργανισμού, τύπου «κακής τράπεζας», στην οποία θα περάσουν τα προβληματικά δάνεια, εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με χτεσινή ανακοίνωση επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση για «τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που βασίζεται στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ο οποίος θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση και την εποπτεία της εφαρμογής ενός απλού, αποτελεσματικού, διαφανούς και δίκαιου προγράμματος ρύθμισης των κόκκινων δανείων, με αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια που θα προστατεύουν τους αδύνατους και όσους έχουν πληγεί από την κρίση».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα χρέη των επιχειρηματικών ομίλων με αυτά των λαϊκών νοικοκυριών, φαίνεται ότι νοιάζεται βασικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, αφού με την πολιτική του στοχεύει στην ανάκαμψη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα δείχνει και μια ακόμη «εναλλακτική» διέξοδο για τη διευκόλυνση των τραπεζών. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση τα «σπασμένα» φορτώνονται στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς και στους εργαζόμενους στις υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις.

Ιδιωτικοποιήσεις και διόδια

Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και της Εγνατίας Οδού ήταν στην ατζέντα της συνάντηση του υπουργού Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδη με τα κλιμάκια της τρόικας. Παράγοντες του υπουργείου σημείωναν ότι «όλα κινούνται με βάση τα χρονοδιαγράμματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τον τρόπο που θα επιβάλλονται τα χαράτσια των διοδίων («αναλογικά» ή «μετωπικά»), με τους παράγοντες του υπουργείου να αναφέρουν ότι «οι παραχωρησιούχοι είναι υποχρεωμένοι, βάσει των συμβάσεων, να έχουν μέχρι το τέλος του 2015 αναλογικά διόδια παντού».