Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Κοινωνική Συμμαχία…

 

Το πλαίσιο πάλης

Το Συνδικάτο ΟΤΑ και η ΟΓΕ διεκδικούν:

  • Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα φαγητού.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
  • Να επανέλθει το 6ωρο για το παιδαγωγικό προσωπικό και 7ωρο για το βοηθητικό. Γιατί το έργο των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι η φύλαξη, αλλά η αγωγή και η φροντίδα του παιδιού.
  • Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα παιδιά των άνεργων νοικοκυριών να έχουν προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς.
  • Καμιά απόλυση συμβασιούχου στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων για μόνιμο και επαρκές προσωπικό.
  • Να μην κλείσει κανένας Παιδικός και Βρεφονηπιακός Σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, γιατί δεν επαρκούν. Να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέων σύγχρονων σταθμών, πλήρως εξοπλισμένων, με προτεραιότητα στις λαϊκές εργατικές γειτονιές.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία.
  • Γενναία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γι' αυτόν το σκοπό.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΟΓΕ

Δικαίωμα κάθε παιδιού η Προσχολική Αγωγή

Την 1η Σεπτέμβρη, μέρα που ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί, καλούν σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης

 

Κοινές πρωτοβουλίες και εξορμήσεις διοργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), διεκδικώντας να έχουν όλα τα παιδιά θέση σε δημόσιους και δωρεάν παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, να δημιουργηθούν και να στηριχτούν νέες, σύγχρονες δομές για το παιδί και τη λαϊκή οικογένεια.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, καλούν τα σωματεία της Αττικής, τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και τους γονείς να μετατρέψουν τη Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη, μέρα που ανοίγουν οι σταθμοί, σε μέρα ενημέρωσης και πάλης. Στην κοινή ανακοίνωση σημειώνουν:

«Για μια ακόμη χρονιά, χιλιάδες νοικοκυριά ψάχνουν και δεν βρίσκουν θέση για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αττικής. Οι δημοτικές δομές για το παιδί και την οικογένεια λιγοστεύουν, η χρηματοδότησή τους γίνεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα σε πολλούς δήμους της Αττικής παιδικοί σταθμοί να συρρικνώνονται και να κλείνουν.

Φέτος, η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ανά παιδί μειώθηκε και πάλι με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οξύνεται η έλλειψη προσωπικού. Οσοι παιδικοί σταθμοί ανοίξουν θα έχουν μεγάλες ελλείψεις καθώς δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση των εργαζομένων.

Αντί να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση των εργαζομένων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι σταθμοί, πολλές δημοτικές αρχές προσανατολίζονται σε 2μηνες συμβάσεις, στα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, στη δημιουργία και ανάθεση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών σε Συνεταιριστικές οργανώσεις. Η ανάγκη για δωρεάν αγωγή και φροντίδα του παιδιού γίνεται πεδίο εμπορικής δραστηριότητας, εντείνει την ανασφάλεια και την αγωνία του νέου νοικοκυριού, τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις αντίστοιχες δομές.

Κυβέρνηση και δήμοι, με εργαλείο τη λεγόμενη αξιολόγηση εργαζομένων και δομών, οδηγούν στο κλείσιμο αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους στους δήμους. Το πέρασμα των αντίστοιχων υπηρεσιών στους ιδιώτες, στις ΜΚΟ, στις λεγόμενες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις των ανέργων - απολυμένων θα σημάνει την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ενδεχόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών για το παιδί και την οικογένεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια σειρά από ιδιωτικούς σταθμούς που σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ απολύεται προσωπικό αντί να προσλαμβάνουν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εκβιάζουν την πληρωμή των γονιών για φαγητό ή μεταφορά.

Η ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων των δήμων, οι απολύσεις των εργαζομένων δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους δήμους. Αυτή η κατάσταση αφορά πρώτα και κύρια την εργατική - λαϊκή οικογένεια και ενιαία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της συγκυβέρνησης για περικοπή των κοινωνικών παροχών θα μας βρει απέναντί της, στο δρόμο του αγώνα.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλούν τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους της Αττικής, τους συναδέλφους στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με τους γονείς, τη Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη που ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί να είναι μέρα ενημέρωσης και πάλης ώστε κανένα παιδί να μη μείνει έξω, να στελεχωθούν με το απαραίτητο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να διευρυνθούν και να χρηματοδοτηθούν γενναία οι δημοτικές δομές για το παιδί και την οικογένεια.

Εργαζόμενοι στους δήμους, γονείς, σωματεία και φορείς, Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε δήμο από κοινού να παλέψουμε για τις ανάγκες των παιδιών και της λαϊκής οικογένειας!».

 

ΠΑΤΡΑ

Κινητοποίηση σήμερα για τους παιδικούς σταθμούς

Κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ. Στην κινητοποίηση καλεί επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

Στην ανακοίνωσή τους, σημειώνουν: «Συνολικά στην Αχαΐα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατατέθηκαν αιτήσεις για 3.106 παιδιά, ενώ 1.860 είναι οι προσφερόμενες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αρα μένουν εκτός, πάνω από 1.200 παιδιά.

Στο Δήμο Πατρέων μένουν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 740 παιδιά αφού, σύμφωνα με στοιχεία, έγιναν συνολικά 1.777 αιτήσεις, ενώ η δυναμικότητα των σταθμών εξυπηρετεί μόλις 1.035. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που μένουν εκτός είναι πολύ περισσότερα, αφού κάνοντας πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, πολλοί γονείς δεν υπέβαλλαν καν αίτηση καθώς ήξεραν εκ των προτέρων ότι θα κοπούν».

«Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη. Και ως τέτοια πρέπει ν' αντιμετωπίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στη Βουλή τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα

Ερώτηση στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Βόρειο Αιγαίο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Στην Ερώτηση σημειώνουν:

«Οι νησιώτες και οι εργαζόμενοι που επέλεξαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο) για τις διακοπές τους, υπέστησαν την ταλαιπωρία των συνεχών και πολύωρων καθυστερήσεων στα δρομολόγια του πλοίου EUROPEAN EXPRES που εκτελεί την άγονη γραμμή σύνδεσης των νησιών αυτών με τη Βόρεια Ελλάδα και τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης.

Οι επιβάτες πέφτουν θύματα της κερδοσκοπίας των εφοπλιστικών εταιρειών και των πολιτικών ΕΕ και κυβερνήσεων που με μια σειρά κανονισμών και νόμων δίνουν το δικαίωμα στους εφοπλιστές να βάζουν υπέργηρα πλοία στις γραμμές αυτές κανονίζοντας τα δρομολόγια όπως αυτοί θέλουν με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Εκτός από τις πανάκριβες τιμές εισιτηρίων των πλοίων για την εξαθλιωμένη οικονομικά λαϊκή οικογένεια, που καθιστούν απαγορευτικές τις διακοπές στα νησιά, οι εργαζόμενοι υπόκεινται και στην ταλαιπωρία των πολύωρων καθυστερήσεων που έχει ως αποτέλεσμα ακυρώσεις κρατήσεων και ενοικιαζομένων δωματίων στα νησιά και γενικότερα χτύπημα στην τουριστική και εμπορική κίνηση των νησιών αυτών. Καθυστερήσεις που οφείλονται είτε σε συχνές βλάβες των υπέργηρων πλοίων, είτε στον καθυστερημένο ανεφοδιασμό τους σε καύσιμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας.

Τελευταίο επεισόδιο της ομηρίας 923 επιβατών από τη ΝΕΛ ήταν η ακινητοποίηση του πλοίου EUROPEAN EXPRES στο λιμάνι της Καβάλας, λόγω επίσχεσης εργασίας που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Αυγούστου οι ναυτεργάτες του πληρώματος, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, καθώς είναι απλήρωτοι, ορισμένοι μέχρι και 6 μήνες, τη στιγμή που η εταιρεία ΝΕΛ έχει εισπράξει από επιδοτήσεις, και μόνο για ένα πλοίο της (Θεόφιλος), πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό: «Ποιες ενέργειες θα κάνει ώστε να καλυφθούν άμεσα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με σύγχρονα πλοία, με εξασφαλισμένα τα βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, με σταθερά, χωρίς καθυστερήσεις, δρομολόγια χειμώνα καλοκαίρι, που θα εξασφαλίζουν τη μεταξύ τους και με τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα σύνδεση με φτηνά εισιτήρια;».

 

Σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων στην Αρτα

Σε σύσκεψη καλεί τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας,την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Τόσο οι φρουτοπαραγωγοί όσο και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά προβλήματα και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων υπογραμμίζει την ανάγκη να συντονίσουν τη δράση τους και να αντισταθούν στο ξεκλήρισμά τους.

 

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες των ταξικών συνδικάτων για την επιτυχία της κινητοποίησης

Κάλεσμα στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά με το ΠΑΜΕ και τους άλλους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας στο συλλαλητήριο για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ. Στην ανακοίνωση σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:

«Ο αγώνας για την επιβίωση, μας ξαναβγάζει στους δρόμους, ακόμα και κατακαλόκαιρο, που οι αγροτικές δουλειές μάς θέλουν στα χωράφια. Επιβεβαιώνεται ότι το 2014 είναι ακόμη μια χρονιά μεγαλύτερης επιδείνωσης των προβλημάτων, δυσκολεύοντας ακόμα και το ψωμί για την οικογένειά μας.

Η μικρομεσαία αγροτιά και με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις ροδακινοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να αντιπαλέψει τις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, που τη θέλουν στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την επιβίωσή της, δίνοντας προοπτική στον καθημερινό αγώνα, για άλλη πολιτική και εξουσία που θα εξασφαλίζει δουλειά και λαϊκή ευημερία.

Σύμμαχοί της είναι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές, μιας και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος όλων, με τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, τη συνέχιση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα, τις περικοπές σε Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια, την πλήρη κατάργηση της δυνατότητας υπογραφής ΣΣΕ, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κ.ά.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες, μαζί με τις οικογένειές τους, να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια αφανισμού τους, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ».

Προετοιμάζουν την κινητοποίηση

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και κλιμακώνεται η προετοιμασία της κινητοποίησης από τα ταξικά συνδικάτα. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν τα Σωματεία Οικοδόμων, εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DΙΑ, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής καθώς και η Επιτροπή Αγώνα ΤΑΞΙ Θεσσαλονίκης, η οποία συμμετέχει με προσυγκέντρωση στις 5.45 μ.μ., στο Ηλέκτρα Παλλάς.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους στις κατασκευές να μη συμβιβαστούν με την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση στην οποία καταδικάζονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Να γραφτούν, να συσπειρωθούν, να οργανωθούν και να παλέψουν μαζί με το Συνδικάτο.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Υπάρχει λύση: Αν τα κατασκευαστικά έργα δεν γίνονται με κριτήριο τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων, αλλά τις ανάγκες του λαού, μπορούν να ανοίξουν οι δουλειές στον κλάδο, με προγράμματα στέγασης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης κ.λπ. και όλα αυτά με Δημόσιο Κατασκευαστικό Φορέα. Αυτή είναι η μοναδική λύση για τον κλάδο και όχι οι "υποσχέσεις" όσων λιβανίζουν τους μεγαλοεργολάβους, τους τραπεζίτες και την ΕΕ».

Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DΙΑ, με ανακοίνωσή του, απευθύνεται στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Σημειώνει ότι «χρόνια ανοχής και αυταπατών δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους ούτε τα ελάχιστα για τις οικογένειές τους. Από την άλλη, ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ αναπτύσσεται, αγόρασε και τον ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, αλλά οι εργαζόμενοι δεν εξοφλήθηκαν ακόμα τα χρωστούμενα ενώ τα επιδόματα γάμου και ταμείου καταργήθηκαν άπαξ διά παντός».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ με τετράωρη στάση εργασίας (4 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Τσιμισκή. Στην Κοζάνη, το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, διοργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 31 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στα γραφεία του. Ηδη έχει ανακοινώσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο με αναχώρηση στις 3 μ.μ. από το Δημαρχείο.

Τέλος, για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, τα λεωφορεία από τη Λάρισα θα αναχωρήσουν στις 3 μ.μ. του Σαββάτου, από το τέρμα της οδού Βενιζέλου (κάτω από τον Αγιο Αχίλλειο).

 

Συνεδριάζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 και 6 Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή στελεχών από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα. Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα του πρώην κινηματογράφου «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1, πίσω από τη ΧΑΝΘ). Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή θα συζητήσει και θα επικυρώσει το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων για το επόμενο διάστημα.

Το σχέδιο του προγράμματος δράσης θα καταληχθεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που θα γίνει την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, στις 4 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ μαζί με τους άλλους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας (ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ) θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Πρόγραμμα δράσης και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος και των συνδικάτων το επόμενο διάστημα, μπροστά στις εξελίξεις». Η συνέντευξη θα δοθεί στις 11 π.μ., στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

 

Απέρριψαν τους εκβιασμούς στην ΙΜΑΣ Βόλου

Mε συντριπτική πλειοψηφία, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της βιομηχανίας ΙΜΑΣ στο Βόλο απέρριψε την πρόταση της εργοδοσίας για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η εταιρεία την επιβάλει μονομερώς. Με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» χαιρετίζει την απόφαση των εργαζομένων και υπογραμμίζει: «Θα σταθούμε ταξικά αλληλέγγυοι και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διοίκηση του σωματείου και τους εργαζόμενους στον αγώνα τους για την απόκρουση των αντεργατικών σχεδίων της εργοδοσίας. Το Συνδικάτο και οι μεταλλεργάτες έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι ξέρουν πολύ καλά πώς να αναμετρηθούν με τον ταξικό αντίπαλο καθώς επίσης να σταθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα άλλων κλάδων και εργαζομένων. Αυτό θα κάνουμε και στον αγώνα των εργαζομένων της βιομηχανίας ΙΜΑΣ».

 

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΡΟΔΟΥ

Μαζική κινητοποίηση για τα δεδουλευμένα

 

Κινητοποίηση για την πληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από τον Ιούλη έκαναν χτες εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Sunshine» στη Ρόδο, έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων. Η μαζική τους συμμετοχή ανάγκασε την εργοδοσία να δεσμευτεί για την καταβολή του 50% των οφειλομένων χτες και την εξόφληση του ποσού την άλλη βδομάδα. Στο χώρο της κινητοποίησης βρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τον κλάδο.

«Το παράδειγμά αυτό αποτελεί μια μικρογραφία της κατάστασης που επικρατεί λίγο πολύ σε όλα ξενοδοχεία του νησιού. Οι εργαζόμενοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα όσων ξεσηκώνονται, να διεκδικήσουν να πληρωθούν τώρα, όσο τα ξενοδοχεία είναι ακόμη ανοιχτά, αλλά και να βάλουν τις βάσεις για μόνιμη οργάνωση μέσα στον τόπο δουλειάς, με επιτροπή αγώνα, με επιχειρησιακό Σωματείο», σημειώνει η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ.

 

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΤΕΛ

Χρυσώνουν το χάπι για τις επερχόμενες απολύσεις

Να αποσιωπήσει την ουσία του Προεδρικού Διατάγματος που εξέδωσε η κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου προσπαθεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων των ΚΤΕΛ (ΠΟΑΥΣ).

Το Προεδρικό Διάταγμα διευκολύνει τις απολύσεις αρχικά των οδηγών που έχουν ως άμεσο εργοδότη τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για να περάσει ανάλογη ρύθμιση και στο υπόλοιπο προσωπικό των ΚΤΕΛ (οδηγούς, που έχουν προσληφθεί από το ΚΤΕΛ και όχι από τον ιδιοκτήτη λεωφορείου, και διοικητικό προσωπικό). Η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων είτε να επιτύχουν μείωση των μισθών, είτε να αντικαταστήσουν το υπάρχον προσωπικό με άλλο φθηνότερο.

Κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η ΠΟΑΥΣ προσπαθεί να στρέψει τη συζήτηση στο πόσοι θα είναι οι εργαζόμενοι που μπορεί να απολυθούν. Στο ίδιο ύφος είναι και οι διάφορες κυβερνητικές διαρροές για το νομοθέτημα.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους, παραδέχονται ότι ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού των ΚΤΕΛ τους εμπόδιζε να κάνουν απολύσεις με μια απλή καταγγελία σύμβασης, ενώ ομολογούν ότι η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 καταργεί κανονισμούς εργασίας που υποκρύπτουν όρους ή ρήτρες μονιμότητας «και κατά συνέπεια το θέμα της μονιμότητας του προσωπικού των ΚΤΕΛ, που θεσπίζει ο κανονισμός αυτών, έπαψε να υφίσταται».

Ακόμη, η ΠΟΑΥΣ ισχυρίζεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα αφορά μόνο 500 οδηγούς ενώ οι κυβερνητικές διαρροές μιλάνε για 800. Ομως, τον περασμένο Σεπτέμβρη ο πρόεδρος της ΠΟΑΥΣ μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ανέφερε τα εξής: «Τα ΚΤΕΛ απαριθμούν 4.523 λεωφορεία, 10.000 μετόχους και 15.000 περίπου εργαζόμενους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ΟΣΜΕ), από τους 15.000 εργαζόμενους, περίπου οι 10.000 - ίσως και περισσότεροι - είναι οδηγοί και από αυτούς αρκετές χιλιάδες είναι οι οδηγοί που έχουν προσληφθεί όχι από το ΚΤΕΛ, αλλά από τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Κινητοποίηση τη Δευτέρα στο «Τζάνειο»

Παρέμβαση στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο θα κάνουν τη Δευτέρα στις 10 π.μ. οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ των περιοχών του Πειραιά, ενάντια στο ενδεχόμενο κλείσιμο της Μαιευτικής - Γυναικολογικής κλινικής. Πάντως, σύμφωνα με καταγγελίες των γιατρών της κλινικής, υπολειτουργεί, δεν εφημερεύει καθημερινά, έχει κάτω από το ελάχιστο όριο ειδικευμένους γιατρούς, ενώ οι μαίες συνταξιοδοτούνται χωρίς να προσλαμβάνονται άλλες στη θέση τους και σε λίγα χρόνια δε θα έχει μείνει καμία από το μόνιμο προσωπικό. Ταυτόχρονα, λείπουν βασικά ιατρικά μηχανήματα. Επιπλέον, η Παιδοχειρουργική Κλινική έπαψε να λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες, όταν ο τελευταίος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε.

 

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Πλήγμα στο περιβάλλον και τους μικρούς ψαράδες

Τις συνέπειες, που θα έχει για τα λαϊκά στρώματα η ανάπτυξη μεγάλων επιχειρήσεων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας, ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις κοντά στη στεριά καταλαμβάνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες

Ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές, παραλίες, λίμνες και παραλίμνιες περιοχές παραδίδει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε χτες από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται από τις πρώτες γραμμές της εισηγητικής έκθεσης, φέρει τη σφραγίδα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ και των σχετικών οδηγιών, με τις οποίες προωθείται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στον τομέα αυτό, για τη δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, καταστρέφοντας ολόκληρες περιοχές ιδιαίτερου κάλλους και συντρίβοντας μικρομεσαίους τόσο αυτού του κλάδου, όσο και «ανταγωνιστικών» τομέων, όπως είναι οι μικρές τουριστικές μονάδες και τα παραλιακά μικρομάγαζα.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο κερδοφόρος τομέας είναι η υδατοκαλλιέργεια αρκεί να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης: «Η Ελλάδα κατέχει ηγετική παρουσία στη μεσογειακή παραγωγή αλιευμάτων», η οποία, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα, όπως η μεγαλύτερη σε μήκος ακτογραμμή της Αν. Μεσογείου, αντιπροσωπεύει «σε όγκο παραγωγής το 63% των 27 χωρών της ΕΕ ή το 44% της συνολικής ετήσιας παραγωγής των μεσογειακών χωρών».

Επίσης, «το 1985 η συνολική ελληνική παραγωγή κυμαινόταν περί τους 100 τόνους έτοιμου προϊόντος, από τη λειτουργία 12 μονάδων, ενώ τρεις 10ετίες αργότερα, η παραγωγή είχε ξεπεράσει κατά πολύ τους 100.000 τόνους και οι μονάδες εκτροφής αλιευμάτων περισσότερες από 300».

Τι προβλέπει ο νόμος

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, επιδιώκοντας να ενισχύσει το καπιταλιστικό κέρδος, έρχεται να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για «φαστ τρακ» επενδύσεις στον τομέα αυτό. Προβλέπει παραχώρηση της χρήσης θαλάσσιων υδάτινων και λιμναίων εκτάσεων, για 20 και 15 χρόνια αντίστοιχα για την ίδρυση και μετεγκατάσταση πλωτών μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με μίσθωση που θα καθοριστεί κατά περίπτωση με υπουργικές αποφάσεις. Η παραχώρηση προβλέπεται να γίνει με μοριοδότηση και με κριτήριο το οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης.

Σε περιπτώσεις «πρωτότυπης καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών» με «βάση τα δεδομένα της τεχνολογίας, της μεθόδου και του είδους της καλλιέργειας», η παραχώρηση θα γίνεται χωρίς αντάλλαγμα. Στο πού θα γίνουν οι «επενδύσεις» δεν υπάρχει κανένας σαφής περιορισμός, δηλαδή σε όποια έκταση βάλουν στο «μάτι» οι επιχειρηματίες.

Μάλιστα, για να αποφύγουν τυχόν εμπόδια από κατά τόπους λαϊκές αντιδράσεις για την επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, μετατρέπουν την Τοπική Διοίκηση (δήμους, Περιφέρειες) που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση σε αυτές τις περιπτώσεις, σε «γνωμοδοτικά όργανα». Οι αποφάσεις για εγκαταστάσεις θα βγαίνουν από το υπουργείο. Μάλιστα, στο άρθρο 27 η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να δώσει «ασυλία» φωτογραφικά σε μεγάλες μονάδες υδατοκαλλιέργειας που λειτουργούν χωρίς άδεια, καθώς τους δίνεται το περιθώριο να «ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της εισηγήτριας Αγ. Καλογερή, συμφωνώντας με το γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνεται στον τομέα αυτό με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, αυτό που βρήκε να σχολιάσει ήταν το εξής:«Θεωρούμε θετικό το βήμα, την προσπάθεια που γίνεται να μαζευτούν όλα σε ένα νόμο - πλαίσιο, αλλά δυστυχώς ακόμα και σε αυτό δεν βλέπουμε να επιτυγχάνεται με αυτό το σχέδιο νόμου εν πολλοίς ο διακηρυγμένος στόχος του»!

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης επισήμανε ότι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο «είναι ενταγμένα στην κατεύθυνση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ενισχύεται και με τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό από το Ευρωκοινοβούλιο και προβλέπει την ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων. Ταυτόχρονα, έχουμε τη διάλυση ουσιαστικά της παράκτιας και μέσης αλιείας.

Προβλέπει νέα περιοριστικά μέτρα για την άσκηση της αλιείας στη χώρα μας, καθώς θα πολλαπλασιαστούν τα αλιευτικά καταφύγια, δηλαδή θα έχουμε ολόκληρες περιοχές όπου θα απαγορεύεται το ψάρεμα, ενώ στα υπόλοιπα ύδατα θα αυξηθούν οι μήνες απαγόρευσης κάθε έτους».

Επισήμανε ακόμα ότι οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στηρίζουν την κερδοφορία τους στη μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που σημαίνει παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες. Για τους φτωχούς ψαράδες, «μετά από την καταστροφή των καϊκιών, που έγινε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ιχθυοκαλλιέργεια θα αποτελέσει ένα σημαντικό χτύπημα για το ήδη χαμηλό εισόδημά τους. Ηδη έχει γίνει σε πολλές περιοχές, όπως είναι ο Αμβρακικός Κόλπος, όπου έχουμε άναρχη ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου σημείωσε: «Και αυτό το νομοσχέδιο δεν διαφέρει στη φιλοσοφία, τη μεθοδολογία, το στόχο που έχει η πολιτική της κυβέρνησης για κάθε τομέα της οικονομίας, δηλαδή τον καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των υδατοκαλλιεργειών, που θα ενισχύσει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο κέρδος σε μεγαλοκαπιταλιστές του κλάδου, στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταστρέφοντας μικρούς και μεγάλο μέρος μεσαίων, περιθωριοποιώντας ακόμα πιο πολύ τη συλλογική αλιεία, κυρίως την παράκτια, όπου δραστηριοποιούνται μικροί ψαράδες τους οποίους εκτοπίζετε και πιθανόν και μικρές τουριστικές μονάδες.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών. Ομως, βάζουμε όρους και προϋποθέσεις, ώστε να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στον πολιτισμό, σε συνδυασμό με την προστασία της διατροφικής αλυσίδας του λαού, χωρίς να περιορίζονται τα αλιευτικά πεδία, χωρίς να γίνεται εκδίωξη των μικρομεσαίων ψαράδων από τη θάλασσα - κάτι που αποτελεί το στόχο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και χωρίς να συρρικνώνονται τα τουριστικά καταλύματα. Αντίθετα, θα πρέπει να αξιοποιούνται για την ξεκούραση και για τις διακοπές της λαϊκής οικογένειας. Αυτή εμείς τη θεωρούμε εφικτή και ρεαλιστική ως πρόταση, γιατί αφορά την πλειοψηφία του λαού και όχι το καπιταλιστικό κέρδος μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».