Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ Νέος πρωθυπουργός, ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική

 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην ομιλία του ως αρχηγός κόμματος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε πανηγυρικό έκτακτο συνέδριο που πραγματοποίησε χτες το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επικύρωσε την πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός στη θέση του μετά την εκλογή του στις 10 Αυγούστου στην προεδρία της χώρας, ο έως τώρα υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Νταβούτογλου εκλέχτηκε με 1.382 ψήφους σε σύνολο 1.388 συνέδρων, διαδικασία που έγινε σε μεγάλο γήπεδο στην Αγκυρα με τη συμμετοχή 30.000 οπαδών του κόμματος.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να συνεχίσει την «πολιτική που εφαρμόζεται από το 2002» και είπε χαρακτηριστικά: «Τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Τα ονόματα αλλάζουν σήμερα, αλλά η ουσία, η αποστολή, το πνεύμα, οι στόχοι και τα ιδεώδη (που υπερασπιζόμαστε) παραμένουν». Επίσης, με έμφαση σημείωσε ότι «ο Νταβούτογλου δεν είναι προσωρινός. Πρέπει να το γνωρίζουν όλοι». Οσο για τους στόχους που πέτυχε ο Ερντογάν, πράγματι για το κεφάλαιο ήταν σημαντικοί γι' αυτό άλλωστε τον στήριξε. Εδωσε ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα, την ίδια στιγμή που συνέχισε την επίθεση στο λαϊκό και εργατικό κίνημα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόκειται να ορκιστεί σήμερα ενώ αμέσως θα ανατεθεί εντολή σχηματισμού στον Νταβούτογλου που πολύ πιθανό θα ανακοινώσει την νέα κυβέρνηση αύριο. Ο νέος πρωθυπουργός πριν διατελέσει υπουργός Εξωτερικών είχε ακαδημαϊκή καριέρα στις πολιτικές επιστήμες στη Μαλαισία και την Κωνσταντινούπολη, υπήρξε σύμβουλος τόσο του ως τώρα Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ και του Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι συγγραφέας του βιβλίου «Στρατηγικό Βάθος» του 2001, που θέτει ζητήματα γεωστρατηγικής αρκετά από τα οποία ήδη προωθούνται.

Επιθετικός ο Νταβούτογλου

Στην ομιλία που έκανε, ο Νταβούτογλου ξεκίνησε με έναν μακροσκελή χαιρετισμό προς τους «αδελφούς» όπως είπε των περιοχών όπου η Τουρκία έχει ιστορικούς δεσμούς. Είπε, επίσης, «δεν θα αφήσουμε μόνους τους αδελφούς μας στη Συρία, στην Παλαιστίνη, στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία». Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι οι τρεις στόχοι που θέτει το κυβερνών κόμμα αφορούν τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Ιούνη του 2015, 2019 και 2023. Ως προς τον πρώτο στόχο, είπε, «ευχόμαστε να αποκτήσουμε ισχυρή πλειοψηφία, ικανή για αλλαγή του Συντάγματος». Ο στόχος αυτός είναι διακηρυγμένος και από τον Ερντογάν που θέλει να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης σε προεδρικό, ζήτημα στο οποίο έχει δηλώσει την αντίθεσή του ο Γκιουλ που προτιμάει το κοινοβουλευτικό.

Ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο για στόχους «αποκατάστασης» σε εννέα τομείς: «Την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, τη δικαιοσύνη, την ηθική, το κράτος και τη γραφειοκρατία, την πολιτική, την αυτοπεποίθηση της χώρας και των πολιτών και την κοινωνική - πολιτισμική ενότητα». «Μέχρι το έτος 2002 αυτό που αντιλαμβανόταν κάποιος από την τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν το Κυπριακό, το Αρμενικό και μερικά ζητήματα στα οποία η Τουρκία ήταν σε θέση άμυνας», είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως «στόχος είναι, η εξωτερική πολιτική μας να έχει για επίκεντρο την Αγκυρα. Θα συνεχιστεί η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και κανείς να μην επιχειρήσει να βάλει την Τουρκία στο δίλημμα Ευρώπη - Ασία». Χαρακτήρισε, πάντως, «στρατηγικό στόχο» την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

«Θα είμαστε πιστοί στον αγώνα μας», είπε ακόμη ο Νταβούτογλου και έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «σημείο καμπής για να αποκτήσει και πάλι το τουρκικό έθνος αυτοπεποίθηση» ήταν η στάση του Ερντογάν στο Νταβός της Ελβετίας στις 31 Γενάρη 2009, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Νταβός με τον ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες για το ζήτημα της Γάζας, ζήτημα που αξιοποιείται από την αστική τάξη για την προώθηση των συμφερόντων της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στη δικαστική διαδικασία που είχε κινηθεί εναντίον κυβερνητικών στελεχών από το Δεκέμβρη του 2013 είπε «αν κρατήσετε τους φακέλους και τους προωθήσετε σε προεκλογική περίοδο, τότε αυτό αποτελεί πολιτική επιχείρηση». Ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα είχαν χαρακτηρίσει «προσπάθεια που στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης και του έθνους» τις εισαγγελικές έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς που άρχισαν τον περασμένο Δεκέμβρη με τις μίζες, κατηγορώντας τον άλλοτε σύμμαχό του ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ, που έχει ένα ισχυρό δίκτυο σχολείων, επιχειρήσεων και προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό. Οι μαζικές συλλήψεις αστυνομικών και στρατιωτικών αφορούν επίσης την ενδοαστική αυτή διαμάχη.