Την κυβερνητική σταθερότητα για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο και την ανασύνθεση της εγχώριας κεντροαριστεράς, προκειμένου σαν τρίτος πόλος εξουσίας να ενσωματώσει ευρύτερα στρώματα στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, βάζει ως στόχους η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ενδεικτικά, μιλώντας προχτές βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της «σταθερότητας», της «εθνικής ενότητας» και της «εθνικής συστράτευσης», προκειμένου να συνεχιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλωστε, ο Βενιζέλος έβαλε πρόταγμα (στην περιλάλητη μετα-τρόικα εποχή) την επάνοδο της χώρας στις «κανονικές και συνήθεις υποχρεώσεις κάθε χώρας - μέλους μιας νομισματικής Ενωσης», δηλαδή σε διαδικασίες σκληρής επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών, ασφυκτικούς ελέγχους, όπως το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» κ.ά., κομμάτια των μνημονίων διαρκείας που ισχύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Διόλου τυχαία ο Βενιζέλος σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι στην πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών».
Τασσόμενος υπέρ ενός άλλου μείγματος διαχείρισης, που θα απελευθερώσει κονδύλια υπέρ μεγαλοεπιχειρηματιών και ταυτόχρονα θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τμήματα των λεγόμενων μεσαίων στρωμάτων, ζήτησε «να πάμε σε μια νέα γενιά ρυθμίσεων» για τις καταβολές ασφαλιστικών εισφορών, επίσης «οι τράπεζες να νιώσουν ασφαλείς και να μπουν δυναμικά στην κύρια αποστολή τους που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης».
Ξορκίζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή ενδεχόμενη ασυμφωνία των αστικών δυνάμεων στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη, έβαλε επίσης πρόταγμα «τη Δημοκρατική Παράταξη. Τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη; Τη Δημοκρατική Προοδευτική Σοσιαλιστική Παράταξη; Την Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία; Την Κεντροαριστερά; Τα ονόματα είναι πολλά. Η ουσία είναι μία: Πως πρόκειται για την Παράταξη που κατέχει την κεντρική θέση στο πολιτικό φάσμα».
Καλωσόρισε τον τέτοιο διάλογο ανασύνθεσης της εγχώριας κεντροαριστεράς με τη ΔΗΜΑΡ. Υπενθύμισε ότι μετά τις πρόσφατες τοπικοδιοικητικές εκλογές «το 1/3 των δήμων βρίσκεται κάτω από τη διοίκηση καταξιωμένων παλαιότερων ή νεότερων αυτοδιοικητικών στελεχών του χώρου μας» και ότι «υπάρχει ένας κόσμος που μετεωρίζεται, που δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ στις εκλογές από το 2012 και μετά, αλλά που ψηφίζει τις παρατάξεις μας στον ευρύτερο συνδικαλιστικό χώρο. Κι αυτό είναι κάτι που στέλνει μηνύματα, που κάτι σημαίνει. Σημαίνει ότι δεν έχει διαμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια Παράταξη. Εξακολουθεί να είναι ένα όχημα συγκυριακό». Αιχμές άφησε και για το «Ποτάμι», χωρίς να το κατονομάσει, μιλώντας για «κάποιους» που κινούνται με επικοινωνιακές καμπάνιες, δημιουργία εντυπώσεων και αλαζονεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τα στελέχη του «να κινητοποιηθούν»: «Ετσι θα φτάσουμε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, με στόχο φυσικά η χώρα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να κερδίσουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε για την οικονομία, την κοινωνία και το κράτος». Ζωτικός χρόνος για να προχωρήσουν τα μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο.
Ορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα, είπε ότι «η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή (σ.σ. του συνεδρίου της "Δημοκρατικής Παράταξης") θα συνεδριάσει στο τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε να πάμε με την Εθνική Οργανωτική Επιτροπή εν λειτουργία και στον εορτασμό της 3ης του Σεπτέμβρη και στην Εκθεση (σ.σ. της Θεσσαλονίκης), αλλά και σε ένα Σεπτέμβρη, ο οποίος είναι καθοριστικός μήνας για τις εξελίξεις». Το Συνέδριο το τοποθέτησε στα τέλη του Οκτώβρη.