Συνέχεια δόθηκε χτες στη διαπάλη που εκδηλώνεται στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής και για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Σε πρώτο πλάνο, προβάλλουν οι κόντρες γύρω από τη νομισματική πολιτική, με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μ. Βαλς να επαναλαμβάνει ότι το «ευρώ παραμένει υπερτιμημένο, γεγονός που συνιστά τροχοπέδη στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας». Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, προκειμένου να επιτύχει το στόχο για τον πληθωρισμό.
Η Κομισιόν από την πλευρά της, μέσω δηλώσεων εκπροσώπου της, κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να «επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, να ενισχύσει την απασχόληση». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απέδωσε εύσημα για τη δημοσιονομική προσαρμογή σε Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, λέγοντας ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε «υπερασπίστηκε με επιτυχία το κοινό νόμισμα» και οι συγκεκριμένες χώρες αντιμετωπίζονται πλέον από τον ΟΟΣΑ ως «πρωτοπόρες στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων».
Κόντρες και αντιθέσεις έχουν ξεσπάσει και γύρω από την εφαρμογή των προγραμμάτων «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αφορούν στη διοχέτευση φρέσκου πακτωλού κεφαλαίων προς τις τράπεζες, προκειμένου στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούν τα διάφορα τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Λόγος γίνεται για αγορά εγγυημένων ομολόγων του ιδιωτικού τομέα και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες (όπως τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια), σε μια εξέλιξη που θα ενισχύσει περαιτέρω τη διαθέσιμη ρευστότητα. Η προεργασία για το πρόγραμμα αγοράς έχει γίνει, αλλά οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Τα πρόσφατα «αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία» καθώς και τα σχόλια του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι σχετικά με τις «πληθωριστικές προσδοκίες» θεωρούνται ότι είναι αρκετά για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Πρόκριμα για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη θεωρείται η παραπέρα εξέλιξη του επίσημου πληθωρισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, υποχώρησε τον Ιούλη στο 0,4% (από 0,5%), ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 0,3% αναμένεται για το μήνα Αύγουστο. Τα σημερινά επίπεδα του «δείκτη τιμών καταναλωτή» διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από το επιθυμητό «επίπεδο αναφοράς» της τάξης του 2%, γεγονός που αναζωπυρώνει τη συζήτηση και τις κόντρες γύρω από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική και τη διαμόρφωση συνθηκών «αποπληθωρισμού».