Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Υπουργείο Εργασίας: Εξαγγέλλει 2.000 ΚΟΙΝΣΕΠ για την εκμετάλλευση των ανέργων και την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών

 

Στην προώθηση της λεγόμενης κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) στο πλαίσιο του περιβόητου «Κοινωνικού Τομέα της Εργασίας» προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Στόχος του υπουργείου,  όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή του, είναι η «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία 2.000 κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και πάνω από 12.000 νέων θέσεων απασχόλησης».

Φυσικά το υπουργείο αποφεύγει να πει ότι οι δημόσιες, κρατικές δομές που διαλύονται, καταργούνται και συρρικνώνονται, στην ουσία μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ εμπορευματοποιούνται - ιδιωτικοποιούνται, γεγονός που σημαίνει ότι τα φτωχά - λαϊκά στρώματα, που είναι οι κύριοι χρήστες αυτών των υπηρεσιών, θα τις πληρώνουν ως πανάκριβα εμπορεύματα.

Ουσιαστικά μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ ανοίγεται δρόμος στο κεφάλαιο να επενδύσει σε τομείς που μέχρι τώρα δεν αποτελούσαν πεδία κερδοφορίας και επενδύσεων, αλλά που σε αυτές τις συνθήκες σήμερα «μυρίστηκαν ψητό».

Αναφορικά με τις 12.000 θέσεις εργασίας, που εξαγγέλλεται ότι θα δημιουργηθούν, το υπουργείο αποφεύγει να πει ότι πρόκειται ουσιαστικά για ανακύκλωση της ανεργίας και της εκμετάλλευσης. Και αυτό γιατί στους χιλιάδες υπαλλήλους που απολύονται και θα απολυθούν από αυτές τις υπηρεσίες με θέσεις σταθερής και πλήρους απασχόλησης, στη συνέχεια θα τους «προσφέρεται ως δήθεν λύση» ο συνεταιρισμός τους ως ομάδα ανέργων είτε κατά ατομικά στις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Βέβαια, οι ΚΟΙΝΣΕΠ θα δημιουργηθούν με κεφάλαια από τις αποζημιώσεις των απολύσεών τους, από το υστέρημά τους (μικροκαταθέσεις, πώληση και υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων), με χαμηλότερες όμως αμοιβές και με ατομική ευθύνη στην ασφάλιση και την περίθαλψη, αφού πλέον δεν θεωρούνται εργαζόμενοι, αλλά «ελεύθεροι επαγγελματίες», ενώ ο συνεταιρισμός διέπεται από τη λογική ανταγωνιστικότητας - βιωσιμότητας, κόστος - όφελος.

Ταυτόχρονα, θα μετατραπούν από «θύματα σε θύτες» καθώς θα πρέπει να βγάλουν κέρδος, άρα θα αναγκαστούν να αξιοποιήσουν και να εφαρμόσουν «όλα τα καλά της επιχειρηματικότητας». Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου για «τη δημιουργία δομών στήριξης λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, τη διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και την εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών».

Ο προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης ανέρχεται σε 19.466.000 ευρώ, ενώ συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 ωφελούμενοι που ανήκουν στις «Ευάλωτες» και «Ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Νόμο 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις», εκ των οποίων 6.489 θα είναι υποψήφιοι/δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες και 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες. Μάλιστα περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την:

Ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και ενίσχυση των πολιτών και προώθηση της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας.

Προσφορά υπηρεσιών επιχειρηµατικής ανάπτυξης και δοµών υποστήριξης.

Παροχή βιώσιµης χρηµατοδότησης για τη στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από την εκκίνηση µέχρι την ανάπτυξή τους.

Συγκρότηση ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας κοινωνικής οικονομίας (νομικό, ρυθμιστικό φορολογικό).

Υποστήριξη της πρόσβασης σε δηµόσιες αγορές, μέσα από την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με φορείς του κεντρικού κράτους ή της Αυτοδιοίκησης.

Μια κεντρική πρωτοβουλία του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η δημιουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης:

Οι 678 ήδη εγγεγραμμένες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μαζί με τις δεκάδες νέες που δημιουργούνται από τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν το νέο πυλώνα επιχειρηματικότητας.

Ουσιαστικά δηλαδή εργαζόμενοι, πλουτοπαραγωγικές πηγές, ΣΣΕ, ωράρια, εργασιακές σχέσεις, υποδομές και πολλά ακόμη παραδίδονται και υποτάσσονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, μέσω και του κοινωνικού τομέα εργασίας.

Σε όλα αυτά συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς τάσσεται υπέρ του λεγόμενου κοινωνικού τομέα εργασίας, των ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και παλαιότερα των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, παραλλαγή των οποίων αποτελούν τα σημερινά ΤΟΠΣΑ που επικαλείται και ο Γιάννης Βρούτσης.

“902.gr”