Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Αντιλαϊκή κλιμάκωση ανεξάρτητα από γραμμές χρηματοδότησης

 

Τη συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής ανεξαρτήτως της μορφής μνημονίων και τρόικας επιβεβαίωσαν η Σύνοδος του ΔΝΤ και το Γιούρογκρουπ

Με κεντρικό άξονα την κλιμάκωση των διαρθρωτικών μέτρων εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια γύρω από το ρόλο και τη μορφή της τρόικας, σε συνδυασμό και με τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και «εποπτείας» της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Το ζήτημα ετέθη στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, στην Ουάσιγκτον, ενώ οι διεργασίες συνεχίστηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο.

Ενθαρρύνουμε τις αρχές «να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κλειδιά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος» επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε του ΔΝΤ, μετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας και κυβερνητικό κλιμάκιο με την επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι όροι που βάζει το ΔΝΤ για το ενδεχόμενο «πρόωρης» εξόδου του από το μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου της τρόικας, η ένταξη της Ελλάδας σε προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης, καθώς και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους από την πλευρά της ΕΕ.

Συμβούλιο Γιούρογκρουπ

Αντίστοιχο με το ΔΝΤ μηχανισμό «προληπτικής γραμμής ρευστότητας» διαθέτει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), η χρήση του οποίου βρίσκεται στα παζάρια συγκυβέρνησης - τρόικας. «Η υιοθέτηση προληπτικής γραμμής πίστωσης είναι μια εναλλακτική λύση», η οποία «θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Μετά την ολοκλήρωση των χτεσινών εργασιών του Συμβουλίου, αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι «χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε ορισμένους τομείς. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις αναγκαίες δράσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οταν τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση θα είναι πιο καθαρά, τότε θα συζητηθούν οι διαδικασίες για το τι θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος». Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είχε υπογραμμίσει ότι «πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια». Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών σημείωσε ότι «οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά υπάρχουν κανόνες. Το βασικό για την Ελλάδα είναι το πώς θα σχεδιάσει την έξοδο για την επόμενη μέρα»...

Ολα αυτά, ενώ ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών συμφώνησαν ότι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιητική και πως είναι αναγκαία μια άμεση απάντηση από τις κυβερνήσεις, με αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων για την τόνωση των επενδύσεων.

Από την πλευρά του, Ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, διευκρίνισε σχετικά με τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις ελληνικές τράπεζες, ότι θα πρέπει να περάσουν 6 - 9 μήνες μετά την ανακοίνωση των διαγνωστικών ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να φανεί αν και κατά πόσο θα χρειαστεί μέρος των 11 δισ. ευρώ για τις τράπεζες ή αν θα μπορέσει να επιστραφεί στον ESM, εξασφαλίζοντας ισόποση μείωση του κρατικού χρέους. Τόνισε, όμως, ότι για να αξιοποιηθούν τα χρήματα για οποιονδήποτε σκοπό πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα απαιτηθεί απόφαση των κοινοβουλίων της Ευρωζώνης.

Ξεκινά η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα εκδηλωθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα και με αιχμή το μέτωπο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ανεξάρτητα από δανειακές συμβάσεις και τους όποιους μηχανισμούς χρηματοδότησης.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μεταξύ άλλων - και ενώ προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 2,9% - σε νέα ύψη διαμορφώνονται τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα», σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την παραπέρα διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, καθώς και την παραπέρα αύξηση της μάζας των αντιλαϊκών φόρων.

“Ριζοσπάστης”