Καλούν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελασσόνας, οργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 11.30 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων της περιοχής, διεκδικώντας να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ κ.ά.
Επίσης, το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας αποφάσισε σε συνεδρίασή του να καλέσει τους αγροτικούς συλλόγους και τους αγρότες της Λάρισας να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα. Η Ομοσπονδία θα ναυλώσει λεωφορεία από τα χωριά και τις επαρχίες του νομού. Το επόμενο διάστημα, η ΕΟΑΣΛ θα οργανώσει κινητοποίηση στον ΟΓΑ, με αίτημα την ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και σε Εφορίες και τράπεζες, ενάντια στα χαράτσια, την άδικη φορολόγηση, τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».
Επίσης, σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η άνοιξη» και ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».
Αποδεκατίζονται κοπάδια από ευλογιά και καταρροϊκό πυρετό
Με αφανισμό απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους. H ζημιά των κτηνοτρόφων είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ευλογιά οδηγούνται στη θανάτωση. Μέχρι σήμερα, στο νομό Εβρου έχουν θανατωθεί πάνω από 32.000 πρόβατα, ενώ στην περιοχή των Φερών, από τις 170 μονάδες έχουν μείνει μόνο πέντε.
Ο καταρροϊκός πυρετός οδηγεί στο θάνατο χιλιάδες πρόβατα (μέχρι τώρα έχουμε από τα δηλωθέντα πάνω από 6.500 θανατώσεις στον Εβρο), η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται το κόστος των ζωοτροφών για κοπάδια που βρίσκονται σε καραντίνα. Η κατάσταση αυτή θα έχει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αφού ΕΕ και συγκυβέρνηση προσανατολίζονται να δίνουν ένα δικαίωμα για κάθε έξι αιγοπρόβατα. Συνεπώς, η απώλεια των ζώων από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό θα μειώσει μακροπρόθεσμα το ύψος των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, αφού η απώλεια ζώων συνεπάγεται και απώλεια δικαιωμάτων.
Ετσι, όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους.
Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης επέστρεψε στην κυβέρνηση το μπαλάκι για την κατανομή των βοσκοτόπων. Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, ενώ απαιτούνται 90.000 στρέμματα για την κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων, είναι προς διάθεση μόνο 65.000 στρέμματα. Σημειώνεται ότι για κάθε Μονάδα Μεγάλου Ζώου (ΜΜΖ) απαιτείται 1 εκτάριο (10 στρέμματα) βοσκότοπος, ώστε ο κτηνοτρόφος να δικαιούται ολόκληρη την εξισωτική αποζημίωση, αλλά και την ενιαία ενίσχυση με βάση τη νέα ΚΑΠ 2014-2020.
Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ξεκαθάρισαν ότι η όποια κατανομή των βοσκοτόπων θα πρέπει να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών σε βοσκοτόπους πρώτα και κύρια όλων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και όλων αυτών που έχουν πληγεί από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ταυτόχρονα, δήλωσαν ότι στηρίζουν το αίτημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της χώρας που ζητούν να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων
Σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, την Κυριακή 19 Οκτώβρη, στη Λάρισα
Η οργανωμένη απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς στα νέα αντιαγροτικά μέτρα που επιβάλλονται από την ΕΕ και τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, που θα γίνει την Κυριακή 19 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Την Πανελλαδική Επιτροπή συγκροτούν εκπρόσωποι από τα 40 μπλόκα που είχαν στηθεί τον περασμένο χειμώνα σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη διάρκεια της μεγάλης πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, η οποία είχε κρατήσει πάνω από 20 μερόνυχτα, με εκατοντάδες τρακτέρ να βρίσκονται στους δρόμους. Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για τα πολλά, παλιά και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, λόγω της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Νέα βαριά χτυπήματα
Το νέο μεγάλο «κακό» που έρχεται από τη νέα χρονιά για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η Νέα ΚΑΠ της ΕΕ για το διάστημα 2015 - 2020. Με τα νέα μέτρα που φέρνει θα επιταχύνει περισσότερο το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες - καπιταλιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του 2015 οι ενισχύσεις μειώνονται κατά 19% - η φετινή μείωση υπολογίζεται στο 8% - ενώ συνολικά μέχρι το 2020 η μείωση θα ξεπεράσει το 30%.
Τη χρονιά που διανύουμε μπήκαν σε εφαρμογή νέα αντιαγροτικά μέτρα, τα οποία επέφεραν κι άλλα συντριπτικά χτυπήματα στους μικρομεσαίους αγρότες, όπως:
- Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), μέσω του οποίου φορολογούνται βαριά τα σπίτια, οι αποθήκες, τα οικόπεδα και τα χωράφια των αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα σπίτι ηλικίας πολλών δεκαετιών κι έναν αχυρώνα που βρίσκονται μέσα σε ένα μικρό οικόπεδο στο χωριό και για μερικά στρέμματα χωραφιών, πολλοί φτωχοί αγρότες - μαζί τους και οι συνταξιούχοι των 360 ευρώ του ΟΓΑ - καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.
- Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13%.
- Οι μεγάλες περικοπές των εξισωτικών αποζημιώσεων, μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων, που πλήττουν καίρια το ισχνό εισόδημα χιλιάδων μικρομεσαίων κτηνοτρόφων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας μας, οδηγώντας πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα. Οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν κι ένα ακόμα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αυτό της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού που «θερίζει» τα κοπάδια.
- Η λειτουργία των Κέντρων Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέσω των οποίων προωθούνται πλειστηριασμοί σπιτιών και χωραφιών των αγροτών για ανεξόφλητα χρέη τους στον ΟΓΑ.
Οξύνονται τα «παλιά» προβλήματα
Ταυτόχρονα, παραμένουν και συνεχώς οξύνονται τα χρόνια προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που οφείλονται στη χρόνια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και αφορούν:
-- Τις χαμηλές τιμές παραγωγού, που φέτος αφορά στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ προβλήματα υπάρχουν με τις ανοιχτές τιμές που καλούνται να διαθέσουν τη σοδειά τους οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πότε και πόσο θα πληρωθούν.
-- Την αύξηση του κόστους παραγωγής, με τις συνεχείς ανατιμήσεις που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά.), αλλά και το κράτος με τις μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα.
-- Τις «νόμιμες» περικοπές των επιδοτήσεων - από το 4% που ξεκίνησαν οι περικοπές της ενιαίας ενίσχυσης, πριν από μερικά χρόνια, έφτασαν, φέτος, στο 12,5% κι έπεται συνέχεια - αλλά και τουςπαράνομους συμψηφισμούς, καθώς το κράτος «βάζει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για χρέη τους στην εφορία, στον ΟΓΑ και την τράπεζα.
-- Τις ζημιές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες (π.χ., καταρροϊκός πυρετός στα γιδοπρόβατα), που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες είναι πολύ υψηλά.
-- Τα βαριά χαράτσια που αναγκάζονται να πληρώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως οι μεγάλες εισφορές σε ΕΛΓΑ - ΟΓΑ, για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων, τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων, στον γεωπόνο για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, στον κτηνίατρο για την εκτροφή των ζώων. Και, βεβαίως, θα πληρώνουν τα χαράτσια για την Υγεία (5ευρω στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, 1ευρω για κάθε συνταγή στο φαρμακείο, «μπαξίσι» για τη συνταγογράφηση στον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό) και όλα τα άλλα που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.
-- Τις περικοπές και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ (από 11,5% που ήταν η επιστροφή έπεσε κάτω από το 6%), του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, στην πετσοκομμένη εξισωτική αποζημίωση, στην ενίσχυση για τη νιτρορύπανση κ.ά.
-- Το πετσόκομμα των αγροτικών συντάξεων (κόπηκαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τα επιδόματα άδειας) και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους αγρότες και τις αγρότισσες από τα 65 στα 67 χρόνια και στα 62 για όσους θα είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ επί 42 ολόκληρα χρόνια.
Διεκδίκηση άμεσων λύσεων
Με τους νέους αγώνες που προετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, θ' απαιτήσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, όπως κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, επίσπευση του χρόνου καταβολής των ενισχύσεων και των επιστροφών, ρύθμιση των αγροτικών χρεών και κατάργηση των μέτρων για πλειστηριασμούς σπιτιών και χωραφιών, δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κι αφορολόγητο αγροτικό οικογενειακό εισόδημα, έργα αγροτικής υποδομής κ.ά.
Ταυτόχρονα, παλεύουν για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, που είναι η γενεσιουργός αιτία των αγροτικών προβλημάτων και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.