Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι φυσικοί πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Η θέση αυτή συμβάλλει στην τουρκική επιθετικότητα
Τον Απρίλη του 2013 ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και συμφώνησαν πως στο Κυπριακό έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις που, «αν αξιολογηθούν σωστά, μπορεί να αποδειχθούν η κατάλληλη ευκαιρία για μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο», που θα «εξασφαλίσει μία σημαντική ανακούφιση του ατλαντικού άξονα και κυρίως στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ».
Το θέμα του Κυπριακού συζητήθηκε στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Μπ. Ομπάμα τον Αύγουστο 2013 στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για «παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό» και ανέφερε ότι «μας δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς εδώ και δεκαετίες μιλάμε για τη διένεξη και την ένταση στην Κύπρο.... και νομίζω ότι είμαστε και οι δύο ενθαρρυμένοι από τα μηνύματα που εκπέμπονται από την ελληνική και την τουρκική κοινότητα της Κύπρου».
Το Σεπτέμβρη του 2013, οι υπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Βενιζέλος και Νταβούτογλου, στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συμφώνησαν στην άμεση εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με απευθείας διαπραγματεύσεις αξιωματούχων των δύο χωρών με τον Τουρκοκύπριο και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή αντίστοιχα.
Εδαφος για το «κοινό ανακοινωθέν»
Μετά τη συνάντηση, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα, είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στην περιοχή αυτή». Διαβεβαίωσε, ακόμα, τον Τούρκο ομόλογό του ότι η συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Κύπρου, με θέμα τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, «δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία».
Τέλος Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη 2013, ο κ. Σαμαράς επισκέφτηκε και πάλι τις ΗΠΑ και συζήτησε (και πάλι) το Κυπριακό και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.
Το Νοέμβρη του 2013, παρά την ευφορία που καλλιεργήθηκε, ο Ερντογάν δήλωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς» ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος ... υπάρχει βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου...»
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία καλλιεργήθηκαν ψεύτικες προσδοκίες, ωραιοποιήθηκε ο ρόλος της Τουρκίας, που είναι φορέας της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων του νησιού, και της Ελλάδας. Διαμορφώθηκε το έδαφος για το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Ερογλου, που στηρίζεται στη λογική των δύο συνιστώντων κρατών και συνιστά διχοτομική λύση. Αλλά η Τουρκία δεν εξευμενίστηκε ...
Μετά την «κοινή ανακοίνωση», το ίδιο τροπάριο...
Ο γγ του ΟΗΕ, κ. Μουν, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για «πολλά υποσχόμενη στιγμή για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο» και μια «νέα δυναμική που έχει δημιουργηθεί από την κοινή δήλωση που εγκρίθηκε από τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 11 Φεβρουαρίου 2014».
Επιπλέον, σημειώθηκε ότι «σε αυτούς τους καιρούς, της μεγάλης αναταραχής στην περιοχή», είναι πιο σημαντική «από ποτέ» η «επίτευξη μιας βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο προς όφελος όλων των Κυπρίων. Η από καιρό αναμενόμενη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα».
Αρχές Σεπτέμβρη 2014 , ο γγ του ΟΗΕ και πάλι κάλεσε την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά να κινηθούν σε κατεύθυνση «δομημένων και προσανατολισμένων διαπραγματεύσεων για να φέρουν αποτελέσματα».
Στις 5 Σεπτέμβρη 2014, οι κ.κ. Σαμαράς και Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, αντάλλαξαν απόψεις και η ελληνική πλευρά έκφρασε την «απογοήτευσή» της για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν εκείνων των ημερών, που έθεσε ως προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό τη συμφωνία για «δύο κράτη».
Σ' αυτήν την πορεία προχώρησαν οι εξελίξεις ...και οι τουρκικές προκλήσεις εντάθηκαν από τις αρχές του Οκτώβρη. Η κυβέρνηση της Τουρκίας δέσμευσε θαλάσσιες περιοχές μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, αμφισβήτησε και πάλι κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και Ελλάδας, έδωσε εντολή στο σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» να προχωρήσει σε έρευνες σε σημεία όπου ήδη έχουν αρχίσει ή προγραμματίζονται γεωτρήσεις, συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των συνομιλιών για το Κυπριακό και ανακοίνωσε σειρά άλλων μέτρων, κυρίως παρεμβάσεις, διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς, καλλιεργώντας προσδοκίες για παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Αλλά ποια είναι η στάση των ΗΠΑ;
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν «τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της εντός της ΑΟΖ της» αλλά «μπήκε στο ψητό» και ανέφερε πως «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι φυσικοί πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Και πιστεύουμε ασφαλώς ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Η τοποθέτηση αυτή ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα και δείχνει την ενίσχυση του σεναρίου που εξετάζουν οι ΗΠΑ και άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για «λύση πακέτο» που αφορά το Κυπριακό και την ΑΟΖ, για «συνεκμετάλλευση» των ενεργειακών πόρων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου.
Οι αντιθέσεις στην περιοχή έχουν βάθος. Η αστική τάξη της Τουρκίας τα «θέλει όλα» και τα διεκδικεί. Απαντάει με ένταση των προκλήσεων στον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ, δε διστάζει να αναμετρηθεί. `Η να διαπραγματευτεί δημιουργώντας τετελεσμένα. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού Νταβούτογλου, που ανέφερε ( 22/10) ότι «η Τουρκία, με βάση τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου» στα ανοικτά της Κύπρου και «αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα».
Βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί προς όφελος των μονοπωλίων
Τα περί «διεθνούς δικαίου» είναι «παρηγοριά στον άρρωστο», αυτό που κρίνει είναι η δύναμη του ισχυρότερου, οι συσχετισμοί δυνάμεων.
Η εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή λειτουργεί σαν το «βάλτο» που ρουφάει το «θύμα» βαθύτερα και βαθύτερα.
Τα δόγματα για «αναβάθμιση της Ελλάδας και της Κύπρου» στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η μετατροπή τους σε «ενεργειακό κόμβο», αφορούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, βάζουν το λαό μας και τον κυπριακό λαό σε περιπέτειες.
Τα γεγονότα μαρτυρούν ότι οι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται σε ανώτερο επίπεδο και ακόμα και σε περίπτωση προσωρινού συμβιβασμού οι αιτίες της όξυνσης των προβλημάτων θα παραμένουν.
Οι λαοί έχουν υποχρέωση να βγάλουν συμπεράσματα. Δίκαιες λύσεις μέσα σε ένα άδικο σύστημα και μ' αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων δεν υπάρχουν.
Η υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας είναι ανάγκη να συνδυαστούν με την ισχυροποίηση της εργατικής, λαϊκής πάλης ενάντια στα μονοπώλια, το εκμεταλλευτικό σύστημα, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς, ώστε να αναπτυχθεί η αυτοτελής πολιτική πάλη των λαών της περιοχής που θα ανοίξει το δρόμο για να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους και να κατακτήσουν αυτά που τους ανήκουν, να συγκροτήσουν τις συμμαχίες που αντιστοιχούν στα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες.