Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Αντιλαϊκές «μετεξελίξεις» σχέσεων, μόνιμα τα μέτρα και η «εποπτεία»

 

Κοινή συνισταμένη οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και οι «στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές»

 

Το «παρών» στις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης δήλωσε και πάλι το ΔΝΤ, την παραμονή της έναρξης της Ετήσιας Συνόδου του

Σε φάση παραπέρα όξυνσης περνά η διαπάλη μερίδων του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των κυβερνήσεων της ΕΕ σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην Ευρωζώνη. Το «παρών» στις εξελίξεις δηλώνει για μια ακόμη φορά η πλευρά του ΔΝΤ, η επικεφαλής του οποίου Κρ. Λαγκάρντ, στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου, έδωσε έμφαση στην «αναγκαιότητα της προληπτικής στήριξης για την Ελλάδα».

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνονται την Κυριακή, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη». Εδειξε με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση του ΔΝΤ να έχει λόγο και άποψη στις αντεργατικές ανατροπές και τις αναδιαρθρώσεις που συντελούνται στους κόλπους της ΕΕ. Διευκρινίζοντας παραπέρα τα παραπάνω, έκανε λόγο «για μια μετεξέλιξη της σχέσης (σ.σ. με το ΔΝΤ), η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να προχωρήσει η χώρα τελικά μόνη της». Παράλληλα, σημείωσε ότι επαφίεται σε κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της και ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της», τόσο σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και στο «θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».

Να σημειωθεί ότι με βάση τους κανονισμούς του, το ΔΝΤ επιδιώκει την παραμονή στη συνδιαμόρφωση της αντιλαϊκής πολιτικής από 6 μήνες μέχρι και 2 χρόνια μετά τη λήξη των προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης. Αντίστοιχο μηχανισμό «προληπτικής γραμμής ρευστότητας» διαθέτει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), η χρήση του οποίου βρίσκεται στα παζάρια συγκυβέρνησης και τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλώνεται με αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία. Με ή χωρίς τους «έκτακτους» και τους άλλους «προληπτικούς» μηχανισμούς του κεφαλαίου, τα μόνιμα μέτρα της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» στην ΕΕ ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη και ανεξάρτητα από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», δήλωσε «απόλυτη πεποίθηση» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, χωρίς να χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Επισήμανε ότι ο τερματισμός της βοήθειας δεν σημαίνει «ένα διαζύγιο» με τους πιστωτές της χώρας και ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας. Σε αυτό το φόντο, εξελίσσονται τα παζάρια γύρω από την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την παραπαίουσα και εξαιρετικά αβέβαιη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, η Κρ. Λαγκάρντ επανέφερε χτες τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τον κίνδυνο νέας «ύφεσης» και μάλιστα με πιθανότητα 35%-40%, ενώ για την αποφυγή νέων κραδασμών επανέφερε τη συνταγή για ακόμη περισσότερα μέτρα στο σκέλος της νομισματικής πολιτικής και για «επαγρύπνηση», προκειμένου η Ευρωζώνη να αποφύγει δυσμενείς εξελίξεις, όπως συνέβη στην Ιαπωνία στη δεκαετία του '90. Παρά τις όποιες εμφανιζόμενες διαφορές, βέβαια, γύρω από το μείγμα της πολιτικής, ως κοινή συνισταμένη με την ΕΕ επιβεβαιώθηκε η ανάγκη του κεφαλαίου,να «προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε χώρας», με «στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές» και με έμφαση σε επενδύσεις και υποδομές.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε χτεσινές δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον αποδέχτηκε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι «σε λιγότερο καλή θέση, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες». Παράλληλα, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. «Για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας απαιτείται η συγχρονισμένη δράση μεταρρυθμιστικών και νομισματικών μέτρων», σημείωσε από την πλευρά του σε χτεσινή ομιλία του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι.

Τέλος, ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Χ. Β. Σιν, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, επισημαίνει πως «η Ευρωζώνη θα βρεθεί να αντιμετωπίζει άλλη μια χαμένη δεκαετία εάν οι χώρες της, όπως η Γαλλία, δεν ολοκληρώσουν τις ζωτικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εχουμε ήδη χάσει με το ευρώ μια δεκαετία λόγω των τεράστιων κεφαλαιακών ροών στη Νότια Ευρώπη που δεν ήταν τόσο παραγωγικές και θα χάσουμε ακόμα μια δεκαετία εάν δεν δράσουμε»...

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 10 Οχτώβρη