Ενας Βρετανός νεκρός και ένας ακόμη πιθανόν από τον ιό στην ΠΓΔΜ
Στη Σιέρα Λεόνε αυξάνονται οι θάνατοι από τον ιό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--
«Θα είναι μια μακρά μάχη (...) Εδώ και 30 χρόνια, που εργάζομαι στον τομέα της δημόσιας Υγείας, το μόνο πράγμα που συγκρίνεται με τον ιό του "Εμπολα" είναι ο ιός HIV του ΕΪΤΖ», τόνισε χτες χαρακτηριστικά ο διευθυντής των ομοσπονδιακών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, δρ. Τόμας Φρίντεν, σε Φόρουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον σχετικά με την επιδημία του επικίνδυνου αιμορραγικού ιού που, από τον περασμένο Μάρτη, έχει προκαλέσει το θάνατο άνω των 3.860 ανθρώπων σε συνολικό αριθμό 8.033 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Λίγες ώρες μετά την ομιλία Φρίντεν στην Ουάσιγκτον, οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν το θάνατο ενός Βρετανού «πιθανώς» από τον «Εμπολα» και την πιθανότητα μόλυνσης ενός συμπατριώτη του από τον ίδιο ιό. Οι Βρετανοί έμεναν σε ξενοδοχείο των Σκοπίων, από όπου έφθασαν από τη Βρετανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, το προσωπικό του ξενοδοχείου που ήρθε σε επαφή μαζί τους τέθηκε, για προληπτικούς λόγους, σε καραντίνα...
Στη διάρκεια του Φόρουμ ο δρ. Φρίντεν πρότεινε «διεθνή συνεργασία» ώστε να μην εξελιχθεί ο ιός «Εμπολα» στο ΕΪΤΖ του 21ου αιώνα, τονίζοντας ότι κρίσιμο ρόλο σε αυτό παίζει η ταχύτητα στις αντιδράσεις των αρμόδιων φορέων.
Ο Ερνεστ Μπάι Κορόμα, Πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια ζητώντας «εκατομμύρια δολάρια, εκατοντάδες γιατρούς και χιλιάδες νοσοκόμες» μόνο για την περίπτωση της χώρας του, που είναι μία από τις τρεις χειρότερα πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής, μετά τη Λιβερία και τη Γουινέα. Σημείωσε ότι πρέπει πλέον «να αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίο οι υποσχέσεις μετατρέπονται σε συγκεκριμένες πράξεις», διαπιστώνοντας ότι η ανταπόκριση της «διεθνούς κοινότητας» ήταν πιο αργή από την εξέλιξη και μετάδοση της νόσου. Δεν είναι βέβαιο πως η έκκληση του Κορόμα θα πιάσει τόπο. ΗΠΑ και Βρετανία δεν στέλνουν χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές αλλά χιλιάδες στρατιώτες, επιχειρώντας να πιάσουν ένα καλό «πόστο» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, εκμεταλλευόμενες και την επιδημία του «Εμπολα»...
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, που ήταν παρών στο Φόρουμ, εκτίμησε ότι πρέπει να «εικοσαπλασιαστεί» η βοήθεια, διαπιστώνοντας και εκείνος, όπως προηγουμένως στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τις δραματικές ελλείψεις ή, μάλλον, τα σχεδόν ανύπαρκτα συστήματα Υγείας και νοσηλείας σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, που καλύπτουν μόλις το 21% των αναγκών τους σε νοσοκομειακές κλίνες...
«Το ΔΝΤ δεν το λέει συχνά, όμως πρέπει να αυξηθούν τα ελλείμματα για να φροντίσουμε τους ανθρώπους», είπε υποκριτικά η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού «Εμπολα», που ας σημειωθεί πλήττει ορισμένες από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής με σημαντικό αλλά ανεκμετάλλευτο φυσικό και ορυκτό πλούτο, οι οποίες εδώ και χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος μεγάλων ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων Δύσης και Ανατολής (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία κ.ά.).
Συγκλονιστικές καταγγελίες Ισπανού γιατρού
Χτες, δημοσιοποιήθηκε στις ισπανικές εφημερίδες «Ελ Παΐς» και «Ελ Μούντο» η αναφορά του γιατρού Χουάν Μανουέλ Πάρα, που περιέθαλψε πρώτος την 44χρονη Ισπανίδα νοσηλεύτρια Τερέσα Ρομέρο, η οποία μολύνθηκε προ ημερών από τον ιό του «Εμπολα», νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και καταγράφηκε ως το πρώτο κρούσμα της νόσου στην Ευρώπη.
Ο Πάρα σημειώνει τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό εξοπλισμό και στολές προστασίας (λέει χαρακτηριστικά ότι φορούσε στολή με υπερβολικά κοντά μανίκια, που άφηναν ακάλυπτους τους καρπούς των χεριών) και την επικίνδυνα βραδεία αντίδραση των υγειονομικών αρχών στη μεταφορά της ασθενούς σε ειδικευμένο νοσοκομείο (χρειάστηκαν πάνω από 20 ώρες!), όχι σε κάποια χώρα της Αφρικής, αλλά σε μία ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα που ξεπουλά το άλλοτε ζηλευτό νοσηλευτικό της σύστημα στα μεγάλα συμφέροντα επιχειρηματιών.
Μέσα σε όλα αυτά, σάλο προκαλεί στην Ισπανία η παντελής έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης ή και περίθαλψης των οικόσιτων ζώων από πιθανή μόλυνσή τους από τον ιό «Εμπολα», μετά την ευθανασία στην οποία υποβλήθηκε προχτές βράδυ ο σκύλος της Ισπανίδας νοσοκόμας, «Εσκάλιμπερ», παρά τις έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων ζωόφιλων. Ο σκύλος θανατώθηκε «προληπτικά» μόνο και μόνο γιατί τον είχε αγγίξει η νοσοκόμα όταν εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα του «Εμπολα» και όχι διότι είχε αρρωστήσει το ζώο.
Ανησυχία στην ΕΕ
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Υγείας, Φρεντερίκ Βενσάν, παραδέχθηκε χτες στις Βρυξέλλες πως η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας του ιού του «Εμπολα», διαβεβαιώνοντας εντούτοις πως «είναι εξοπλισμένη» για να αντιμετωπίσει την επέκταση του ιού στο ευρωπαϊκό έδαφος.
«Η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει στην Αφρική. Μία επιδημία "Εμπολα" στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη», είπε ο Βενσάν, προσθέτοντας ότι «όταν τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται, ο κίνδυνος ελέγχεται».
Αλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διαδικασιών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των κριτηρίων που επιτρέπουν τον εντοπισμό κρουσμάτων ιού, ακόμη και την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση ταξιδιωτών.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως σε νεότερη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους τρόπους μετάδοσης του «Εμπολα» αναφέρεται για πρώτη φορά και η περίπτωση της «έμμεσης επαφής» ενός υγιούς ατόμου με αντικείμενα και επιφάνειες που μολύνθηκαν από ασθενή του ιού.
Συναγερμός στα Κατεχόμενα της Κύπρου
Συναγερμός σήμανε χτες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο η ύπαρξη ύποπτου κρούσματος του ιού «Εμπολα» σε ένα νεαρό Αφρικανό φοιτητή από το Τόγκο.
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», ο φοιτητής παρουσίασε συμπτώματα του ιού και αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα υγειονομικής απομόνωσης της κατεχόμενης Λευκωσίας. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών και άλλων αναλύσεων αναμένονται εντός των ημερών.