Για άνοιγμα του δρόμου «και σε άλλα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε σε επιμέρους τομείς» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, μετά τη σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις προετοιμασίες για Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί όλο και ενεργότερη συμμετοχή στα επικίνδυνα παζάρια στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενη ότι έτσι μεγαλώνει η διαπραγματευτική της δύναμη και για την «επίλυση» του Κυπριακού. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα παζάρια αφορούν την ευόδωση επιχειρηματικών σχεδιασμών για τους υδρογονάνθρακες και όχι μόνο, που θα σημάνουν νέα «έφοδο» στον πλούτο και τα δικαιώματα των λαών της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά και του ΟΗΕ. Στις πρόσφατες επαφές που είχε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα πρότεινε να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (κατά ορισμένες πληροφορίες με τη συμμετοχή και «διεθνών εμπειρογνωμόνων»), που θα συζητήσουν το θέμα των υδρογονανθράκων παράλληλα με τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Την πρόταση απέρριψε η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και το ψευδοκράτος, που μαζί με την Αγκυρα ζητούν να σταματήσουν όλες οι εργασίες γεωτρήσεων για να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ (και αυτές που γίνονται με την άδεια της κυπριακής κυβέρνησης). Την ίδια στιγμή, υπάρχουν δημοσιεύματα που αφήνουν μικρά περιθώρια να «εξεταστούν» οι προτάσεις Αϊντε, δείχνοντας ότι μεγαλώνουν οι πιέσεις επενδυτών για να πάει η κουβέντα κατευθείαν «στο ψητό».
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, Β. Μποζκίρ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ανέφερε: «Τη λύση στο Κυπριακό δεν μπορούν να τη δώσουν ούτε η Τουρκία, ούτε οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η ΕΕ και οι χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν δώσει τη δυνατότητα στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νοτίου Κύπρου να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί».
Στο μεταξύ, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, για «επαφές».
Αναφορές σε «κανόνες εμπλοκής» των τουρκικών πολεμικών πλοίων
Tις επόμενες κινήσεις του μελετά το τουρκικό κράτος, για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων του, στο φόντο των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξεταστεί και η δήλωση του επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), Μπ. Μποστάνογλου, ότι σε περίπτωση που τουρκικά πολεμικά πλοία συναντηθούν στη Μεσόγειο με άλλα πλοία, «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που ισχύουν. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν δοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων κι από εκεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού».
Οι εν λόγω «κανόνες εμπλοκής» (σ.σ. ο «κώδικας» που διέπει τη συμπεριφορά πολεμικών πλοίων σε περίπτωση διαφόρων κινήσεων και απειλών) διαμορφώθηκαν το 2012, μετά την κατάρριψη τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία, οπότε ο (πρωθυπουργός τότε) Ρ. Τ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα χαρακτηρίζεται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».
Ο Μπ. Μποστάνογλου έκανε τις δηλώσεις απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Φάλαινα» («Μavi Balina») που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο από 6 έως 14 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Γερμανίας, Βρετανίας, Ισπανίας, Καναδά, Πακιστάν.
Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν την όξυνση των ανταγωνισμών και τα «αντανακλαστικά» της τουρκικής αστικής τάξης, με δεδομένα τα πολλά ανοιχτά «μέτωπα» (π.χ. Κουρδικό, τζιχαντιστές). Χαρακτηριστικά, ο αστικός τουρκικός Τύπος έσπευσε μετά τη Συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου να γράψει για «τριμερή ενεργειακή συμμαχία», για «τριμερές μέτωπο εναντίον της Τουρκίας» και «τρίγωνο του κακού».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ναύαρχου, ανώτατη στρατιωτική πηγή στην Αθήνα ανέφερε ότι «έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα Γενικά Επιτελεία Στρατού δεν προτίθενται να πάρουν αυξημένα μέτρα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, έτοιμες να εφαρμόσουν κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση αυτοάμυνας και πρόκλησης. Οι τουρκικές κινήσεις σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο παρακολουθούνται προσεκτικά από το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και από τα συστήματα αεράμυνας, συμπλήρωσε.
Αντίστοιχα, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για παρεμβάσεις «άνευ περιεχομένου», ισχυριζόμενες ότι γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.