Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Αντιδραστικές θεσμικές προτάσεις ενίσχυσης της αστικής εξουσίας

 

Τις αντιδραστικές προτάσεις του για τη σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος παρουσίασε ο Στ. Θεοδωράκης, την Κυριακή, στην πανελλήνια συνεδρίαση των εκλεγμένων οργάνων του Ποταμιού.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση για καθυστέρηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, λέγοντας ότι «οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα έχουν εγκαταλειφθεί - κάποιες δεν ξεκίνησαν καν» και κάλεσε τους συνοδοιπόρους του: «Πάμε να παραμερίσουμε τις συντεχνίες που έχουν χωρίσει την Ελλάδα σε οικόπεδα και την εκμεταλλεύονται όπως οι τσιφλικάδες τον κάμπο»! Δηλαδή, ξεκαθάρισμα του δρόμου ώστε να κάνει επέλαση το μεγάλο κεφάλαιο.

Ζήτησε νέο εκλογικό νόμο, προτείνοντας το λεγόμενο γερμανικό σύστημα ώστε «να μπορείς να ψηφίσεις υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα. Αλλον στη μικρή σου περιφέρεια και άλλον στην εθνική λίστα», καθώς «όλο και πιο πολλοί Ελληνες, όλο και πιο πολλοί Ευρωπαίοι μοιράζονται ανάμεσα σε δύο αλήθειες - σε δύο κόμματα», εξασφαλίζοντας στο λαό την ...ελευθερία να επιλέγει δύο διαχειριστές της αστικής εξουσίας.

Παραπέρα ζήτησε σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, και μείωση, αλλά όχι κατάργηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα: «Το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μία έδρα για κάθε 1% των ψήφων. Αν πάρει 30% να πάρει τριάντα έδρες. Αν πάρει όμως 20%, να πάρει 20 έδρες».

Επίσης, ζήτησε ένα «νέο Σύνταγμα», η παρούσα Βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης ορίζοντας την επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική. Να αλλάξει το άρθρο 86, «περί ευθύνης υπουργών». Οι βουλευτές να πάψουν να έχουν την ασυλία του άρθρου 63 «κι αν θεωρούν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική ή καταχρηστική να προσφεύγουν στη Βουλή και να ζητούν προστασία». Να αλλάξει το άρθρο 110 που προσδιορίζει ότι ανάμεσα σε δύο αναθεωρήσεις είναι υποχρεωτικό να μεσολαβούν πέντε χρόνια. Να αλλάξει και το άρθρο 16, ώστε «να δοθεί η δυνατότητα σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας, σε ευεργέτες να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Τάχθηκε υπέρ «ρύθμισης» του δημόσιου χρέους, με προφανή στόχο την απελευθέρωση κονδυλίων για παραπέρα ενίσχυση των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων: «Θέλουμε μεγάλη χρονική παράταση για την αποπληρωμή των δανείων, μείωση των επιτοκίων, τακτοποίηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, αναγνώριση μιας ικανής περιόδου απαλλαγής από την εξυπηρέτηση του χρέους».

Παραπέρα έταξε «σε νευραλγικούς τομείς να θεσμοθετηθούν μόνιμοι "κυβερνήτες" - υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς - οι οποίοι απρόσκοπτα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Στην Παιδεία, στην Υγεία, στο Εμπόριο, στην Αμυνα, στους φόρους» εξασφαλίζοντας ένα σταθερό περιβάλλον όπου θα κινούνται τα μονοπώλια.

Αντιδραστικός ως το κόκαλο έφτασε στο σημείο να ζητά «την αυτοδέσμευση των κομμάτων που πρέπει επιτέλους να αποσυρθούν από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οι κομματικοί στρατοί να στρατοπεδεύσουν αλλού, όχι στο δημόσιο πανεπιστήμιο».

Τέλος, ζήτησε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, τα κόμματα «να δείξουν πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας», ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

“Ριζοσπάστης”