Την ανάγκη «πολιτικής συνεννόησης» πάνω σε βασικά ζητούμενα των ντόπιων μονοπωλίων έθεσαν χτες οι Αντ. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας, καθένας με το δικό του σχέδιο διαχείρισης, στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, με βασικό ζήτημα και από τους δύο την ανάγκη «σταθερότητας».
«Συνεννόηση για εκλογές και μετά Πρόεδρο»
Πρώτος χρονικά επισκέφτηκε τον Κ. Παπούλια ο Τσίπρας. Στο πλαίσιο μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας «εθνικής συνεννόησης», ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε «έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει η ύστατη συνεννόηση στα αυτονόητα». Ζήτησε από τον Κ. Παπούλια σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να οριστεί ημερομηνία εκλογών «πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους», αλλά και για «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε μια τέτοια συμφωνία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, δημιουργίας ενός «διαφορετικού κλίματος» που θα διαμηνύσει «μέσα και έξω από τη χώρα» τη σύμπνοια των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης στο κοινό στρατηγικό τους στόχο. «Ενα μήνυμα (...) ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εναλλακτικά σχέδια, θα τα θέσουν στην κρίση του λαού, αλλά μπορούν να συνεννοούνται για τα αυτονόητα, που θα έκανε πολύ πιο ισχυρή τη θέση της χώρας και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι», κατά τη δήλωσή του.
Προηγουμένως ο Αλ. Τσίπρας είχε εκφράσει «ανησυχία» για τους «κινδύνους που εγκυμονούν τόσο η επιμονή της κυβέρνησης σε μια αδιέξοδη πολιτική λιτότητας (...) όσο όμως και η επιλογή του πρωθυπουργού να οδηγήσει τον τόπο σε μια παρατεταμένη περίοδο τεχνητής πόλωσης, έντασης και κινδυνολογίας». Ανησυχία στην πραγματικότητα για το περιβάλλον εντός του οποίου θα συζητηθεί ρύθμιση του χρέους, για το ποιος θα εκπροσωπήσει την ντόπια αστική τάξη στις σχετικές διαπραγματεύσεις και για τη δυνατότητά του να εξασφαλίσει τη συναίνεση του λαού σε ένα δρόμο - ολετήρα για τα συμφέροντά του.
«Τούτη την ώρα - πρόσθεσε στα παραπάνω ο Αλ. Τσίπρας - ο τόπος χρειάζεται, με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο, να υπάρξει μια κυβέρνηση ισχυρή, με ισχυρή λαϊκή εντολή και ισχυρή κοινωνική στήριξη πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει τη δυνατότητα ο λαός μας νηφάλια να αποφασίσει ανάμεσα στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές. Αυτή της συνέχειας υλοποίησης μνημονιακών πολιτικών και αυτή της διαπραγμάτευσης (...) Η επιλογή του κ. Σαμαρά να οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη και νοσηρή περίοδο έντασης μέχρι τον Μάρτη, παρά το γεγονός, όπως είναι φανερό, ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ' αυτή τη Βουλή, είναι μια επιλογή αποσταθεροποίησης. Τούτη την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας και όχι σε κλίμα τυφλής σύγκρουσης».
«Συνεννόηση για Πρόεδρο και μετά εκλογές»
Λίγες ώρες αργότερα, και αφού είχαν γνωστοποιηθεί οι δηλώσεις Τσίπρα, πήγε στον Πρόεδρο ο Αντ. Σαμαράς, επισήμως για να τον ενημερώσει «για τα εσωτερικά και για τα διεθνή, για την πορεία της οικονομίας, την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το επικείμενο ταξίδι στην Κύπρο και την Αίγυπτο».
Εξερχόμενος, βέβαια, του Προεδρικού Μεγάρου, εστίασε αλλού, στο δικό του σχέδιο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, με συνεννόηση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, σταθερότητα, δίχως πρόωρες εκλογές:
«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε πάλι απόψε πρόωρες εκλογές. Αυτό δηλαδή το οποίο δεν θέλει, απεύχεται ο ελληνικός λαός κι εκείνο το οποίο φοβούνται οι ξένες αγορές. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, γιατί έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι Ελληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διανύσαμε πολύ δρόμο, πάρα πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα».
Και ο ΣΥΡΙΖΑ να κόπτεται για «σταθερότητα»...
Η δήλωση Σαμαρά προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου του οποίου με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι δεν θέλει τη συναίνεση που ζητά η Κουμουνδούρου και υπονομεύει τη σταθερότητα που υπόσχεται στο κεφάλαιο το δικό της σχέδιο διαχείρισης:
«Η απάντηση του κ. Σαμαρά στην πρόταση διεξόδου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την πολιτική συνεννόηση και επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση. Το γεγονός ότι αρνείται τη συναίνεση για το πρόσωπο του νέου ΠτΔ δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη της σταθερότητας και των ομαλών δημοκρατικών εξελίξεων που μπορούν να εγγυηθούν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και την έξοδο από την κρίση».