Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ - ΤΡΟΪΚΑ Νέο αντεργατικό μανιφέστο από τους βιομήχανους

 

Λίγες μέρες πριν οι εκπρόσωποι της τρόικας επανέλθουν στην Αθήνα, οι μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι διά μέσου του προέδρου του ΣΕΒ, παρουσία μάλιστα του υπουργού Εργασίας, προέβαλαν τις δικές τους ταξικές αξιώσεις για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, ο Θ. Φέσσας απαίτησε, εκ μέρους της μεγαλοεργοδοσίας, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, παραπέρα μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», «θωράκιση» του νέου συστήματος απελευθέρωσης των απολύσεων μέσω του ΑΣΕΠ, ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο, οριστικό παραμερισμό του ΟΜΕΔ, αναβάθμιση του «κοινωνικού διαλόγου» και παραπέρα επέκταση της «μαθητείας».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ προκλητικά ισχυρίστηκε πως «επιβάλλεται να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος, με τον δραστικό περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, αλλά και την αναγκαία μεταρρύθμιση του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος. Η ανάπτυξη του 2ου και 3ου πυλώνα είναι πλέον απαραίτητη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες οικονομίες». Δηλαδή, ο ΣΕΒ απαιτεί νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές και ταυτόχρονα νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, μειώσεις συντάξεων και παροχών. Παράλληλα, απαιτεί νέα πεδία κερδοφορίας με την ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Επιπλέον στις προτεραιότητες βιομηχάνων και τραπεζιτών είναι:

  • Οι ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο, δηλαδή νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία και τη δράση των συνδικάτων.
  • Η θεμελίωση της πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων με τη «θωράκιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας».
  • Η οριστική κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας (ΟΜΕΔ), δηλαδή η πλήρης κατοχύρωση της άρνησης των εργοδοτών ακόμα και να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Η αναβάθμιση του «κοινωνικού διαλόγου», δηλαδή των μηχανισμών χειραγώγησης και υποταγής των εργαζομένων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.
  • Η επέκταση της «μαθητείας», και άρα η δυνατότητα των επιχειρήσεων να αποκτούν φθηνό εργατικό δυναμικό.

Γιούρογκρουπ

Στο μεταξύ, στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ξεκινούν οι επίσημες συζητήσεις για τη μεταβατική φάση και τη διαμόρφωση της «προληπτικής γραμμής» χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της ΕΕ, η λεγόμενη «καθαρή έξοδος φαίνεται εξαιρετικά απίθανη με βάση τα δεδομένα των αγορών», δηλαδή στη βάση των επιτοκίων που θα προσέφεραν οι διεθνείς τράπεζες, σε περίπτωση αναζήτησης νέων κρατικών δανείων από τις αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η «νέα σύμβαση - σχέση» της ΕΕ με την Ελλάδα θα είναι «δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, με συγκεκριμένη νομική μορφή» και με τη χρήση των κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σταθερότητας. Ο ίδιος δεν απέκλεισε την «αξιοποίηση» των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αρχικά προορίζονταν για τη στήριξη των τραπεζών. Σε σχέση με το ενδεχόμενο συμμετοχής και του ΔΝΤ, υπενθύμισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να είναι εύκολες και ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί το κεντρικό ζήτημά τους.

Την αντικατάσταση, εξάλλου, των τεκμηρίων διαβίωσης, πιθανότατα από το 2015, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη. Σημειωτέον, με το νέο πλαίσιο και την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε μια σειρά από δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση κ.ά.) στη βάση των οποίων θα συνυπολογίζεται το φορολογητέο εισόδημα. Ο υφυπουργός επανέλαβε την κυβερνητική θέση για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, καθώς και στον ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

“Ριζοσπάστης”