Με αφορμή την εκδήλωση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ
Ξεπατικώνοντας την επίσημη γραμμή της ΕΕ για τη διαστρέβλωση και παραχάραξη της Ιστορίας, την εξίσωση ναζισμού και κομμουνισμού και υμνώντας τον φασίστα Μεταξά, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καθαγίασε το καπιταλιστικό σύστημα και αποκάλυψε πως αντίπαλος του ίδιου και των ομοίων του είναι οι κομμουνιστές και το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Ο χρυσαυγίτης Αρτέμης Ματθαιόπουλος, βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτώβρη του 1944, από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, ενοχλήθηκε σφόδρα. Επειδή τόσο μέσα από το σχετικό βίντεο που προβλήθηκε όσο και από την ομιλία του δημοσιογράφου Σπ. Κουζινόπουλου για τα γεγονότα της εποχής, αναδείχθηκαν η σημαντική συμβολή του ΚΚΕ στην οργάνωση του αγώνα του λαού μας ενάντια στους φασίστες καταχτητές και η καθοριστική συμβολή του ΕΑΜ και του ένοπλου τμήματός του, του ΕΛΑΣ, στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και στην υπεράσπιση των υποδομών της πόλης από τη μανία των ναζί, που λίγες μέρες πριν αποχωρήσουν ναρκοθέτησαν όλες τις ζωτικές υποδομές της (λιμάνι, παραλιακή λεωφόρο, σιδηροδρομικό σταθμό, εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού, υδραγωγείο, κ.ά.).
Ο Α. Ματθαιόπουλος, λοιπόν, υπερασπίστηκε τον δικτάτορα Μεταξά, λέγοντας: «Το γεγονός ότι το ΟΧΙ το είπε ένας φασίστας, ένας αντικοινοβουλευτικός, όπως ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς, αυτό προκαλεί παρενέργειες, προκαλεί πονοκέφαλο στους ανθρώπους που δεν δύνανται να διανοηθούν ότι για τους ανθρώπους αυτούς (εννοεί τους φασίστες) πάνω απ' όλα είναι η πατρίδα».
Μάλιστα, ανασύροντας γνωστά και χιλιοαπαντημένα δήθεν επιχειρήματα, προσπάθησε να εμφανίσει το ΚΚΕ και τη Σοβιετική Ενωση ότι έκαναν πλάτες στους ναζί. Ετσι, π.χ., αναφέρθηκε στο Σύμφωνο μη επίθεσης Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, ενώ σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ είπε ότι ο Ζαχαριάδης αποκάλεσε «το έπος του '40 ιμπεριαλιστικό και φασιστικό πόλεμο» και κάλεσε «σε αποστασία τους Ελληνες στρατιώτες».
Αποφασιστική απάντηση
Αμεση ήταν η απάντηση του Γιάννη Δελή, στελέχους του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος είπε πως όσα ανέφερε ο Α. Ματθαιόπουλος «έχουν ειπωθεί αρκετές φορές στα στρατοδικεία που καταδίκαζαν και εκτελούσαν κομμουνιστές γιατί έκαναν το "λάθος" και το "έγκλημα" να πολεμήσουν για την πατρίδα τους. Η ίδια ομιλία ακούστηκε στη δίκη του Μπελογιάννη». Για το σύμφωνο μη επίθεσης Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, θύμισε ότι έγινε γιατί υπήρχαν μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αγγλία, Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία για να στραφεί ο Χίτλερ πρώτα ενάντια στη Σοβιετική Ενωση.
Οσο για τον Ν. Ζαχαριάδη και τη στάση του ΚΚΕ, θύμισε το ιστορικό ανοιχτό γράμμα του στον ελληνικό λαό, αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου, που καλούσε σε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα σε κάθε ρεματιά, σε κάθε σπίτι, με έπαθλο μια Ελλάδα της λευτεριάς και της προκοπής.
Ο Γιάννης Δελής ανέδειξε το ταξικό περιεχόμενο της αντίστασης του λαού και τόνισε ότι όλοι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες είναι υπερήφανοι που το ΚΚΕ υπήρξε η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ.
Τόνισε ότι αν και βαριά πληγωμένο το ΚΚΕ, από τις διώξεις της μεταξικής δικτατορίας, με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Νίκο Ζαχαριάδη, και εκατοντάδες πρωτοπόρα στελέχη του παραδομένα από τις αστικές κυβερνήσεις στις δυνάμεις Κατοχής, στους κατακτητές, βρήκε τη δύναμη να σαλπίσει προσκλητήριο λαϊκής αγωνιστικής ανάτασης και να διαμορφώσει με τη δράση του τους όρους για να υψωθεί, για να πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή αντίσταση.
Θύμισε ότι η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την οργάνωση της λαϊκής πάλης δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την άγρια τρομοκρατία των δυνάμεων Κατοχής, αλλά και τη θέση και τη δράση των αστικών κομμάτων και της πλουτοκρατίας, που καλλιεργούσαν την υποταγή και τη μοιρολατρία. Οτι, σε αντίθεση με τις ηγεσίες των αστικών κομμάτων που κινούνταν μεταξύ της ανοιχτής συνεργασίας με τον εχθρό, ή της φυγής σε ασφαλείς και προστατευμένους από τους Βρετανούς τόπους, το ΕΑΜ απέδειξε ότι ο λαός - η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα των πόλεων - όταν είναι οργανωμένος και αποφασισμένος αναδεικνύεται στο μεγάλο πρωταγωνιστή της Ιστορίας, ανατρέπει τους αρνητικούς συσχετισμούς.
Τόνισε ότι «ο φασισμός δεν γεννιέται μόνος του και "αυθόρμητα" έξω από το καπιταλιστικό σύστημα. Το δυνάμωμά του και ιδιαίτερα η δυνατότητα ανόδου του στην εξουσία είναι επιλογή των μονοπωλίων, του κεφαλαίου. Το ναζισμό - φασισμό μπορεί να τον ξεριζώσει μόνο η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς ΕΒΕ και τη φτωχή αγροτιά, η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη και συσπείρωση του λαού με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία».