«Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Κύπρο, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη να εκπροσωπεί το Ευρωκοινοβούλιο. Χτες, στην ομιλία του με τίτλο «Οι προτεραιότητες για την ΕΕ υπό μια νέα ηγεσία», ο Δ. Παπαδημούλης εγκωμίασε το νέο Ευρωκοινοβούλιο και τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι «σηματοδοτούν μια καινούργια αρχή για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την ελπίδα ότι καλύτερες λύσεις θα βρεθούν για θέματα που ταλανίζουν το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η οικονομική κρίση και το έλλειμμα δημοκρατίας, αλλά και τους τρόπους που η ΕΕ αντιμετωπίζει τις διεθνείς εξελίξεις».
Ο Δ. Παπαδημούλης δεν έκρυψε τον κοινό στόχο που μοιράζονται όλοι οι απολογητές του συστήματος και θιασώτες της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας να της φορέσουν «προβιές» δημοκρατικότητας, ώστε να ξεγελάσουν τους λαούς για το χαρακτήρα της και να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη τους στις «οικονομικές δομές και πρακτικές», δηλαδή απέναντι στα μονοπώλια που τους τσακίζουν για τα κέρδη τους.
«Είναι σημαντικό η πορεία προς την ενίσχυση της δημοκρατίας, εντός της ΕΕ, να συνεχιστεί, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος μας είναι να γίνεται ο Ευρωπαίος πολίτης ολοένα και περισσότερο συμμέτοχος και κριτής των αποφάσεων που παίρνονται στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης.
Πρόσθεσε δε ότι μέτρα σαν τα παραπάνω είναι αναγκαία «για να γίνει η ΕΕ πιο αποτελεσματική, πιο συμμετοχική, άρα και πιο... ικανή να αντιμετωπίζει τις όποιες κρίσεις και προκλήσεις παρουσιάζονται», για την προάσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων της στο διεθνή στίβο.
Λιβάνισμα στον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα
«Στο διεθνές περιβάλλον, η ΕΕ καλείται να βρει τρόπους να υποστηρίξει την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε, και το λιβάνισμα συνεχίστηκε με τη φιλοτέχνηση μιας εικόνας της ως δύναμης που μπορεί «να αποτρέψει περιφερειακές συγκρούσεις» και ως «διεθνούς παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης, εκδημοκρατισμού και ανάπτυξης». Οταν έχει αποδειχτεί ότι συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυτοτελώς (Αφρική), ή μαζί με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη κ.λπ.).
Ο Δ. Παπαδημούλης εξέφρασε την ευχή για αλλαγή του μείγματος διαχείρισης, δηλώνοντας πως «μόνο μια νέα αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή», πως «οι πολιτικές της αυστηρής μονόπλευρης λιτότητας έχουν αποτύχει» και επιχαίροντας που «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επιτέλους συζητούν, έστω και δειλά, τη στροφή σε πολιτικές ανάπτυξης».
«Εναλλακτικές προτάσεις πέρα από τις παρούσες πολιτικές λιτότητας και άτεγκτης δημοσιονομικής και αντιπληθωριστικής πειθαρχίας πρέπει να συζητηθούν άμεσα. Το πρόβλημα της λιμνάζουσας ή και υφεσιακής οικονομίας είναι πανευρωπαϊκό, όπως και το πρόβλημα του χρέους. Χρειάζονται γενναίες κοινές αποφάσεις για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Εξειδικεύοντας προτάσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας απαρίθμησε τις «οικονομικές μεταρρυθμίσεις», τη «δημιουργία κατάλληλου κλίματος για υγιείς επενδύσεις στην "πράσινη" Ενέργεια, στην Εκπαίδευση και στην Υγεία», «πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την καινοτομία». Ανάμεσα στις προτάσεις για «να ξεπεραστεί η κρίση με τις χώρες της ΕΕ σε κοινό βηματισμό» ενέταξε και τον πλήρη σεβασμό των Συνθηκών της! «Η διέξοδος που θα επιλεγεί να βρίσκεται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των αρχών που διέπουν τις ευρωπαϊκές Συνθήκες», δήλωσε, αναφερόμενος στις συνθήκες σφαγιασμού των δικαιωμάτων των λαών.