Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Οι εγγυητές της «ομαλότητας»

 

 

Οι συναντήσεις Σαμαρά και Τσίπρα με τον Κ. Παπούλια και όσα τις ακολούθησαν ήρθαν να προσθέσουν νέα επεισόδια στο αντιλαϊκό σίριαλ, που έχουν στήσει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ο εγγυητής της «συναίνεσης» και της «συνεννόησης», της «σταθερότητας» και της «ομαλότητας» και ποιος, από την άλλη, είναι αυτός που με τη στάση του τις δυναμιτίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - λέει η κυβέρνηση - ζητά «θεσμική εκτροπή», «σπέρνει το φόβο της πολιτικής αστάθειας», ζητά πρόωρες εκλογές ενώ «τις φοβούνται οι ξένες αγορές». Ο πρωθυπουργός - απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ - αρνείται τις προτάσεις Τσίπρα, γιατί «δεν επιθυμεί την πολιτική συνεννόηση και επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση», με «μοναδική επιδίωξη την πολιτική του επιβίωση»...

Το ζουμί για το λαό βέβαια είναι συγκεκριμένο: Οταν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και τα επιτελεία του συστήματος μιλούν για «σταθερότητα» και «ομαλότητα» δεν εννοούν σταθερά εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, δεν εννοούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να ζουν μια ζωή χωρίς την απειλή της ανεργίας, της ανασφάλειας ή ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Εννοούν τη σταθερότητα και ομαλότητα στην εξασφάλιση της στήριξης της κερδοφορίας του εγχώριου κεφαλαίου, της συμμετοχής του στους διεθνείς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα των αγορών. Οταν μιλούν για «συναίνεση» αναφέρονται στην ανάγκη τα αστικά κόμματα να χειραγωγούν όσο γίνεται πιο πλατιά εργατικά - λαϊκά στρώματα, ώστε αυτά να στηρίζουν (με την ψήφο τους και όχι μόνο) την προώθηση αυτών των αντιλαϊκών στόχων.

Το νέο, λοιπόν, επεισόδιο της διαμάχης συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εγγυάται τη «σταθερότητα» του αντιλαϊκού δρόμου του κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας, της ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλίων και της ΕΕ απευθύνεται πρώτα απ' όλα στο κεφάλαιο, στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει η χώρα.

Προσπαθεί ο καθένας να πείσει ότι μόνο με αυτόν στην κυβέρνηση και μόνο με το δικό του μείγμα διαχείρισης του χρέους και των ελλειμμάτων μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κατά τ' άλλα κοινοί τους στόχοι:

-- Η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η οποία αναπόφευκτα περνά μέσα από τη διατήρηση του πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης περιόδου και την ενίσχυσή τους με νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις - όπως αυτές που ζήτησε προχτές ο πρόεδρος του ΣΕΒ - για την παραπέρα στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων για την ενίσχυση της «ρευστότητας» των εγχώριων μονοπωλίων. Ενός χρέους που δε δημιούργησε ο λαός, αλλά καλείται να το αποπληρώσει, ανεξαρτήτως της τεχνικής «διευθέτησης» που τελικά θα επιλεγεί στα ενδοαστικά παζάρια.

Οι στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης στην «εξωτερική πολιτική», με την όλο και πιο ενεργό συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την προσπάθεια «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» μέσω της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταγωνίζονται στα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας: Είναι και αυτά μια πτυχή της περιβόητης «ομαλότητας», της απρόσκοπτης υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής με παράλληλη διαχείριση της λαϊκής αγανάκτησης, συμβιβασμό των εργαζομένων στην επιβίωση με ψίχουλα.

Γι' αυτό ακριβώς ο λαός έχει κάθε συμφέρον να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, να μην επιλέξει ανάμεσα στο ποιος εγγυάται καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η επιτυχία του πρόσφατου πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η μάχη της απεργίας στις 27 Νοέμβρη που είναι μπροστά δείχνουν το δρόμο απέναντι στα δικομματικά παιχνίδια: Αντίσταση, αγώνας, Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, ενάντια στις αυταπάτες για «παλιούς» και «νέους» σωτήρες που οδηγούν σε νέους αντιλαϊκούς κατήφορους.

“Ριζοσπάστης”