Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Περί στρατηγικών στο φάρμακο...

 

Εμείς έχουμε πάγιες θέσεις και για εθνική βιομηχανία, εθνική φαρμακαποθήκη. Οταν μιλάμε για εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, δεν εννοούμε μονάχα την ιδιωτική. Εχουμε στόχο και σχέδιο. Αλλά μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Είναι δυνατόν να υπάρχει υπουργός Υγείας, που να αδιαφορεί για το εάν αύριο θα πεταχτούν στο δρόμο 20 χιλιάδες εργαζόμενοι σ' αυτή τη βιομηχανία; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σ' αυτή την ασυδοσία του προηγούμενου διαστήματος και κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτό». Αυτά έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα φάρμακα στις 26/11/2013. Ηταν τότε που είχε ξεσπάσει η άσφαιρη αντιπαράθεση συγκυβέρνησης - με πρωταγωνιστή τον τότε υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη - και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τιμές των φαρμάκων.

Πρόσφατα, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία. Στο κεφάλαιο για το φάρμακο, αναφέρει ότι η πολιτική του θα κινηθεί σε τρεις άξονες (ποιοτικός έλεγχος, παραγωγή και εξασφάλιση επάρκειας και έλεγχος κόστους), για να τονίσει: «Μεγάλης σημασίας στρατηγική μας επιλογή αποτελεί η επανίδρυση της Εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο την παραγωγή ποιοτικού φαρμάκου και τη λειτουργία εξισορροπητικού μηχανισμού στον ανταγωνισμό και την τιμολογιακή πολιτική». Στις 18/11/2014, ο Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος απ' την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, παραβρέθηκε μαζί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, γιατί θεώρησαν «ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει εδώ», κατά την έκφραση του Γ. Μπασκόζου. Ηταν μια εκδήλωση όπου η ντόπια φαρμακοβιομηχανία, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κατέθεσε τα αιτήματά της κοστολογημένα: Να καλύψει το 70% των φαρμάκων στην αγορά και το 50% στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην ομιλία του ο Γ. Μπασκόζος, μεταξύ των άλλων, είπε: «Για μάς το φάρμακο είναι πρωτίστως κοινωνικό αγαθό. Θεωρούμε ότι κάθε παραγωγική προσπάθεια θα πρέπει να κατατείνει στο να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση... Ομως, τα εγχώρια παραγόμενα ποιοτικά ελεγμένα φάρμακα μπορούν να αποτελέσουν, εκτός απ' τον κοινωνικό ρόλο, και ατμομηχανή της κίνησης της οικονομίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εμείς αυτό το παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν. Θέλουμε και θα στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Θέλουμε την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, των ποιοτικά ελεγμένων με έναν άλλον αναβαθμισμένο ΕΟΦ, για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν ανάγκη. Μας ενδιαφέρει όμως, παράλληλα, να συνομολογήσουμε και να συμφωνήσουμε μια πολιτική τιμών που θα μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο τον προωθητικό. Να βάλουμε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσα στην καθημερινή πράξη του ιατρικού Σώματος, με τη συναίνεσή του με την πλήρη ενημέρωσή του... Θα φροντίσουμε και θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι κάθε αύξηση της παραγωγής θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα και στην αύξηση της απασχόλησης, στο σεβασμό των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων αυτών που ήδη εργάζονται και, που, ελπίζω ότι είναι εδώ μαζί μας. Θα επιδιώξουμε και θα καθιερώσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, στο οποίο βεβαίως αυτοί που έχουν θα δίνουν περισσότερα, αλλά οι όροι θα είναι σταθεροί. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, η αύξηση της διείσδυσης στην ελληνική αγορά σε όφελος των αρρώστων, αλλά και της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για τις τιμές που θα επιτρέπει και αύξηση του όγκου, άρα ως εκ τούτου και συζήτηση για τις τιμές, γιατί το περιθώριο κέρδους θα είναι μεγαλύτερο να γίνουν ταυτόχρονα με ένα και βασικό γνώμονα: Το συμφέρον των ασθενών, των πολιτών αυτής της χώρας αλλά και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει στους ντόπιους φαρμακοβιομήχανους ό,τι και η κυβέρνηση και ταυτόχρονα καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας τους, με μεγαλύτερη διείσδυση στην εγχώρια αγορά, μπορεί να συμβαδίζει με τα συμφέροντα των εργαζομένων στο Φάρμακο και να ικανοποιεί παράλληλα τη σύγχρονη ανάγκη για φθηνό και ποιοτικό φάρμακο! Ανάλογη, όμως, ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας: «Η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, την οποία θέλουμε να μακροημερεύει και να είναι κερδοφόρα», είπε ο Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του clowback (των επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας στα ασφαλιστικά ταμεία). Σημειώνουμε ότι οι πωλήσεις φαρμάκων στην Ελλάδα το 2013 ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 75% (ή 3,975 δισ. ή 2,2% του ΑΕΠ) τα καρπώθηκαν 55 πολυεθνικές και 50 ντόπιες φαρμακοβιομηχανίες. «Είναι πολλά τα λεφτά Αρη», όπως ακούγεται και στην παλιά ελληνική ταινία...

“Ριζοσπάστης”