Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Βολιδοσκόπηση του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση

 

Στο πνεύμα της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης του αστικών πολιτικών δυνάμεων στα προαπαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου, για συνέχιση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, χθες κυκλοφόρησαν σενάρια περί πρόθεσης της κυβέρνησης να αποσταλεί πρόταση - πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για συνάντηση με τους Αντ. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα του αστικού Τύπου έκαναν λόγο για μια συνάντηση των τριών (και όχι σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών), προκειμένου να ενημερωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα και να υιοθετήσει ηπιότερη κριτική προς την κυβέρνηση.

Βέβαια, αργότερα χθες, ακολούθησαν δηλώσεις από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες υπό τύπο διάψευσης των τέτοιων προσθέσεων.

Ωστόσο και αυτά τα στελέχη δεν παρέλειψαν να βάλουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία (για τα συμφέροντα των καπιταλιστών) συναίνεση.

Τα «προαπαιτούμενα» για το «διάλογο»

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη: «Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ο οποίος έθεσε θέμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η απάντηση που έλαβε, μέσω δημόσιων δηλώσεων των στελεχών - των πιο επίσημων στελεχών - του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Ενημέρωσης ήταν συγκεκριμένη. Ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του, ο κ. Παππάς, έχει πει από την αρχή ότι δε θα αρνηθεί μεν την πρόσκληση ο κ. Τσίπρας - είχε αυτοπροσκληθεί, γιατί εμείς δεν είχαμε θέσει τέτοιο θέμα - αλλά θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού ότι πρέπει να παραιτηθεί. Σε άλλη του δήλωση είπε πως αν ο κ. Σαμαράς καλέσει τον κ. Τσίπρα στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές (...) ο κ. Βούτσης που είναι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει δηλώσει: "Διάλογος, ναι, μόνο αν συμφωνήσουμε πάνω στην πρέπουσα γραμμή". Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι υπονομευμένος διάλογος. Δεν υπάρχει κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, μάλιστα, τονίζεται ότι «για να μπορέσει να υπάρξει οποιοδήποτε μίνιμουμ συνεννόησης, πρέπει στις συζητήσεις να πηγαίνουμε χωρίς όρους και προαπαιτούμενα». Σε αυτό το πλαίσιο, η Σ. Βούλτεψη σημείωσε ότι: «Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η διαπραγμάτευση, η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμως λέει ότι "δεν θα κάνουμε αποδεκτή καμία συμφωνία. Δεν δεσμευόμαστε από καμία συμφωνία" (...) Εχεις μια κυβέρνηση νόμιμα εκλεγμένη, διαπραγματεύεται. Μπορείς να υπονομεύεις τη διαπραγμάτευση και να στέλνεις μήνυμα ότι δεν θα ισχύει τίποτε; (...) θα περίμενα αυτή τη στιγμή σύσσωμος ο Τύπος - γιατί τον χρειαζόμαστε στην εθνική προσπάθεια - να πει στην αντιπολίτευση ότι αυτό το οποίο κάνει, το να υπονομεύει οποιαδήποτε συμφωνία πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση, είναι λάθος και βλάπτει τη χώρα. Πρέπει να πάρει το μήνυμα η αντιπολίτευση από όλους και από τον Τύπο, - γνώμη μου αυτή - ότι δεν μπορεί να υπονομεύει μια διαπραγμάτευση από την αρχή, λέγοντας ότι δεν θα την τηρήσει».

Κάλεσμα για «ενιαίο μέτωπο»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, δήλωσε χθες: «Σε κάθε περίπτωση σε μια δημοκρατική χώρα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της χώρας, αρκεί να μην βάζουν τελεσίγραφα, προαπαιτούμενα και όρους στις συναντήσεις. Πρέπει κανείς να πηγαίνει με διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας για τα κορυφαία θέματα, όπως είναι το χρέος ή όπως είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που θέτουν οι δανειστές».

Πρόσθεσε σχετικά με «την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το θέμα του χρέους»: «Για το ζήτημα του χρέους πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι με μια κοινή στρατηγική και με ενότητα. Χωρίς τελεσιγραφικές δηλώσεις όπως αυτή του διευθυντή του κ. Τσίπρα ότι "εμείς για να έρθουμε στο τραπέζι θα πρέπει να παραιτηθείτε ή θα πρέπει να πάμε σε εκλογές", να πάμε σε μια συζήτηση με τα όπλα που έχει ο καθένας (...) Ας κάτσουμε λοιπόν σε ένα τραπέζι και ας κάνουμε την ομάδα διαπραγμάτευσης και το ενιαίο μέτωπο κι ας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μικροπολιτικά παιχνίδια».

“Ριζοσπάστης”