Την ανάγκη αλλαγής μείγματος διαχείρισης του χρέους καθώς και την ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας από τον ίδιο στη διαμόρφωση της αυριανής κυβέρνησης αστικής διαχείρισης προβάλλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση για την περίφημη «συνεννόηση», στην οποία καλούν τα επιτελεία του κεφαλαίου.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό βήμα που τους δίνεται προσπαθούν να πείσουν πρώτα απ' όλα το κεφάλαιο ότι για να εξασφαλιστεί καλύτερα η λεγόμενη «ομαλότητα» και συναίνεση στον - αντιλαϊκό - δρόμο του κεφαλαίου και της ΕΕ χρειάζεται η υιοθέτηση της πολιτικής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ ήταν σαφής ως προς την επιδίωξη του κόμματός του, απέναντι στα «κρισιμότατα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε», να αποκατασταθεί «ένα μίνιμουμ επικοινωνίας και σε όσα πράγματα μπορεί να υπάρξει συνεννόηση αυτή τελικά να αποτυπωθεί και μέσα από συγκεκριμένες πια επιλογές».
Τα κρίσιμα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ζητήματα άπτονται της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους, την οποία θέλει ο ίδιος να διαχειριστεί. Για το λόγο αυτό ζητά εκλογές τώρα, υποσχόμενος ότι θα συναινέσει στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ χτες στελέχη του διέρρεαν στον Τύπο ότι αν ο Αντ. Σαμαράς αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα έχει τη συναίνεσή του και σε όποια θέματα διαχειριστεί έως τη μέρα των εκλογών.
«Σήμερα το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχει μια ανίσχυρη κυβέρνηση (...) Καλείται να χειριστεί πολύ κρίσιμα πράγματα που δεν αφορούν μόνο το διάστημα μέχρι το 2016, αλλά τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό νομίζω ότι δημιουργεί τη βάση της απονομιμοποίησης για να μπορεί να χειριστεί από μόνη της μια μειοψηφική κυβέρνηση τόσο κρίσιμα ζητήματα», σχολίασε σχετικά ο Π. Σκουρλέτης.
Προσθέτοντας σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση: «...αν δεν πάρει, όπως είπατε, τη συμφωνία αυτή, και λέω εγώ, μακάρι να μην την πάρει η κυβέρνηση, διότι δεν μπορεί να πετύχει μια (...) ανίσχυρη κυβέρνηση μια συμφωνία προς όφελος της χώρας και του λαού της. Δεν μπορεί. Γι' αυτό προηγείται το θέμα των εκλογών, ώστε τουλάχιστον να έχουμε μια αντιπροσωπευτική ισχυρή κυβέρνηση. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα σήμερα (...) Οχι, είναι λάθος επιλογή η γραμμή πίστωσης...».
Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκαλεί «παρατεταμένη αίσθηση αβεβαιότητας» αφού έχει ημερομηνία λήξης, με αποτέλεσμα η χώρα «να πηγαίνει στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με χαμηλωμένα τα όπλα». «Πρέπει και η Ελλάδα, τη διαπραγματευτική της ισχύ και θέση να την ενισχύσει. Αυτό μπορεί να γίνει έχοντας μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή», ανέφερε.
Ορθάνοιχτο πάντως άφησε το ενδεχόμενο συνεννόησης με τη συγκυβέρνηση ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν αλλάξουν πολιτική, τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής τους που λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, τότε αλλάζουν πολλά πράγματα», δήλωσε χτες στο ρ/σ «Βήμα».
Η διαλλακτική διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνά απαρατήρητη στο εξωτερικό. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλείται στελέχη του να ομολογούν «ιδιωτικώς» ότι το κλειδί για την άνοδο του κόμματος «είναι μια υπολογισμένη προσπάθεια να μετριάσει τις ριζοσπαστικές αριστερές ρητορείες». Αναφέρει ακόμα ότι «το κόμμα εξακολουθεί να είναι ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την "ανθρωπιστική κρίση" (...) αλλά δεν απειλεί πλέον να σκίσει το μνημόνιο ή να βγει η χώρα από το ευρώ (...) Υποστηρίζει το ευρώ και θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της ανάπτυξης που χρησιμοποιούν οι εταίροι της Γαλλίας και της Ιταλίας».
«Αυτός δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2010», δηλώνει στο «Ρόιτερς» ο Blanka Kolenikova, αναλυτής της IHS Global Insight και προσθέτει πως «ο Τσίπρας ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός και έτσι πρέπει να αποδείξει ότι είναι προσιτός και ευέλικτος».