Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Η «ενεργειακή ασφάλεια» μοχλός για μπίζνες στην Ενέργεια

 

Η ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η μείωση της εξάρτησής της από εισαγωγές ενεργειακών αγαθών, αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα της παρέμβασης του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη κατά τη χτεσινή πρώτη ημέρα του 19ου συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Την υλοποίηση αυτής της πολιτικής παίρνει υπόψη και η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει τη δική της ενεργειακή πολιτική με όλες σχεδόν τις πτυχές της, από την έρευνα και εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, μέχρι τη χάραξη και κατασκευή των αγωγών που διασχίζουν την ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην «περιφερειακή συνεργασία» Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

«Τρέχει τη δουλειά» εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών

Πιο αναλυτικά, ο Γ. Μανιάτης επισήμανε ότι η ΕΕ, σήμερα, «σε ποσοστό περίπου 55% είναι εξαρτημένη στα ενεργειακά της αγαθά από τρίτες χώρες. Ενεργειακή εξάρτηση σημαίνει οικονομική εξάρτηση και σημαίνει και διεθνοπολιτική εξάρτηση», ενώ καθημερινά «πληρώνει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να κάνει εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τρίτες χώρες. Αυτό δεν μπορεί πια να είναι ανεκτό ούτε από την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ούτε από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά».

Αναφέρθηκε, επίσης, στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, περιοχή όπου σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ υπάρχουν ανακτήσιμα αποθέματα 3,5 δισ. κ.μ. αερίου και 1,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου και στα σχέδια δημιουργίας αγωγών που θα συνδέει τα κοιτάσματα της περιοχής μέσω Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε σχετικά με το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, το τεράστιο μειονέκτημα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή βιομηχανία έναντι των ανταγωνιστών της που έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα ενεργειακά αγαθά. Αυτό το «τεράστιο πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός, επιδεινώθηκε μετά τις νέες τεχνικές εξόρυξης, την «επανάσταση» του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου, όπου πλέον μετατρέπουν τις ΗΠΑ σε εξαγωγική χώρα, ενώ την ίδια στιγμή προσδίδουν στις εταιρείες των ΗΠΑ «το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα του εξαιρετικά μειωμένου ενεργειακού κόστους σε σχέση με τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τέλος, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε ότι «οι τελευταίες συναντήσεις που έχουν γίνει, η διαμόρφωση της περιφερειακής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και η διαμόρφωση της περιφερειακής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ είναι συνεργασίες οι οποίες δεν στρέφονται εναντίον ουδενός. Αντίθετα είναι συνεργασίες που απλώνουν το χέρι για ένταξη και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής, είναι δράσεις που σηματοδοτούν την επιλογή της Ελλάδας να αποτελέσει έναν πόλο σταθερότητας, ευημερίας, ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή». Ανακοίνωσε ακόμη πως τις επόμενες μέρες αναμένεται η επίσημη δημοσίευση στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης του διαγωνισμού για τις 20 offshore περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Συνάντηση Σαμαρά - προέδρου SOCAR

Στο μεταξύ, χτες, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της αζέρικης εταιρείας φυσικού αερίου SOCAR, Rovnag Abdullayev, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ» (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η συνάντηση έγινε προχτές Δευτέρα και οι δύο πλευρές «αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR».

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την «έναρξη σε βάθος έρευνας», προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η προτεινόμενη εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί συγχωνεύσεων και πως δε θα αποβεί σε βάρος του «ανταγωνισμού»... Η SOCAR αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι διατίθεται να συνεργαστεί πλήρως με την Επιτροπή ώστε να εκδοθεί το συντομότερο σχετική απόφαση, που σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση αναμένεται μέχρι τις 23 Μάρτη 2015.

“Ριζοσπάστης”