Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Και για τις ΚΟΙΝΣΕΠ ... «ορθή επανάληψη» από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Την περασμένη Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισαν τη συμμετοχή τους σε εταιρικό σχήμα ΚΟΙΝΣΕΠ. Πριν τις εκλογές έλεγαν ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι «ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης» και «κερκόπορτα για ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών υπηρεσιών»...

Αλλη μια «ορθή επανάληψη» από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτήν τη φορά η κωλοτούμπα έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θέμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε εταιρικό σχήμα για χρηματοδότηση της «Λειτουργίας Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των ΚΟΙΝΣΕΠ και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας». Με απλά λόγια, η περιφέρεια Αττικής προωθεί τις ΚΟΙΝΣΕΠ, το νέο εργαλείο αποδόμησης εργασιακών σχέσεων και ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών και δομών που θα έπρεπε να παρέχονται απρόσκοπτα στο λαό με ευθύνη του κράτους. Και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι παρατάξεις Σγουρού και Κουμουτσάκου υποδέχτηκαν τη συγκεκριμένη εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ «μετά βαΐων και κλάδων» και βέβαια την ψήφισαν...

Μάλιστα, η εισηγήτρια του θέματος εκ μέρους της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπεριφερειάρχης Ερμιόνη Κυπριανίδου, επιχείρησε να μεταφέρει πείρα από σχετικά εγχειρήματα στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική. Ανακαλύπτοντας νέες μορφές οικονομίας ισχυρίστηκε ότι «η Κοινωνικά Αλληλέγγυα Οικονομία μπορεί να αποτελέσει έναν ανταγωνιστικό τρόπο παραγωγής που συγκρούεται με αυτό που λέμε αδυσώπητη οικονομία της αγοράς».

Στην τοποθέτησή της η Αλ. Μπαλού -εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»- απάντησε πως «οι ΚΟΙΝΣΕΠ και στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα».

Χαρακτήρισε τη στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ως «φερετζέ» που έπεσε με την εκλογή του στη διοίκηση της Περιφέρειας. «Προσπαθεί η πλειοψηφούσα παράταξη να μας πείσει ότι υπάρχει νησίδα ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε, «ότι μπορεί στον καπιταλισμό, είτε νεοφιλελεύθερος είτε όχι, να υπάρχει επιχείρηση αλληλέγγυα, κοινωνική και δεν ξέρω τι άλλο θα σκεφτούν, που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κέρδος αλλά με στόχο την κάλυψη των αναγκών του λαού. Ούτε στη Δευτέρα Παρουσία δε θα συμβεί αυτό».

Η αντιπεριφερειάρχης, στα επιχειρήματα που παρέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και στην αποκάλυψη της ανακολουθίας της παράταξής της, αποκάλυψε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κλείσιμό της επιτέθηκε στο ΚΚΕ κατηγορώντας το ως παρωχημένο που έχει μείνει στον «κρατισμό». Την ίδια στιγμή, ισχυρίστηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με νέες αντιλήψεις και σκέψεις βλέποντας της σύγχρονες εξελίξεις. Δήλωσε οπαδός της «κοινωνικής οικονομίας» και όχι της Λαϊκής Οικονομίας που θα έρθει στη «Δευτέρα Παρουσία», αφού, όπως είπε, τώρα «πρέπει να δώσουμε ένα πιάτο φαΐ στους εργαζόμενους...»

Η... ορθή επανάληψη

Ομως, πέρα από το αμπαλάζ που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην καπιταλιστική ανάπτυξη, έχει ιδιαίτερη αξία να ρίξει κανείς μια ματιά στις τοποθετήσεις του πριν ακόμα αναλάβει τη διοίκηση της Περιφέρειας. Τότε αρκετά στελέχη του ξόρκιζαν τις ΚΟΙΝΣΕΠ ή τουλάχιστον εξέφραζαν επιφυλάξεις...

Οπως αναφέρθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»:

  • Το 2012 ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας των ΚΟΙΝΣΕΠ με επιφύλαξη.
  • Το Σεπτέμβρη του 2013 ψήφισαν λευκό στην «κοινωνική οικονομία», στον ίδιο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, για να δοθεί ανάσα στους εργαζόμενους.
  • Στις 3/12/2013 ψήφισαν λευκό γιατί υποτίθεται μπήκαν οι όροι σταθερής, μόνιμης εργασίας κλπ.
  • Πλησιάζοντας στις εκλογές, το Μάη του 2014 προφανώς ψήφισαν κατά. Τότε, αναγνωρίζοντας τα βάσανα της μη σταθερής δουλειάς και της μαύρης εργασίας, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να φαίνεται ότι εναντιώνεται στις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Πιο αποκαλυπτική όμως είναι η στάση του νυν αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα το Μάρτη του 2013. Τότε διατελούσε συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Σε κείμενο που υπέγραφε με τίτλο «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ): Η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης» υποστήριζε ότι:

«Ο όρος (σ.σ. ΚΟΙΝΣΕΠ) είναι ελκυστικός και παραπλανητικός. Παρουσιάζεται έτσι αθώα ως ένα κοινωνικό εγχείρημα της κοινωνικής λεγόμενης οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που έχει ως προφανή στόχο τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και τη μεταβίβαση αυτών στον ιδιωτικό τομέα. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αμφισβητούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, όπου επιχειρείται η πλήρης ανταποδοτικότητα των παροχών. Είναι η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και αν υποθέσουμε ότι θα απορροφήσει εργαζόμενους είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθεί με ιδιώτες».

Στην εισηγήτρια, λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένθερμη υποστηρίκτρια των ΚΟΙΝΣΕΠ, απαντά κατηγορηματικά ο κύριος Τζόκας του 2013, γιατί το ίδιο πρόσωπο το 2014 ως αντιπεριφερειάρχης άλλαξε γνώμη. Στο κείμενό του το 2013 είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός όταν αναφέρεται στα εργασιακά δικαιώματα των «συνεταιριστών»: «Από την άλλη πλευρά, τα θύματα αυτού του δράματος, οι εργαζόμενοι, θα λειτουργούν στις συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα και με επισφαλή και περιορισμένου χρόνου εργασία. Σύγχρονες εταίρες στις ορέξεις του άπληστου κεφαλαίου. Και απέναντι στον τρόμο της ανεργίας θα δέχονται τον έναν εκβιασμό μετά τον άλλο. Με εκβιαστικούς όρους και υπό τον φόβο της ανεργίας, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να μετατραπούν σε... συνεταιριστές μετόχους, να χάσουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας, ακόμα και το μισθό τους, αναλαμβάνοντας το ρίσκο του "μερίσματος"».

Για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις, θυμίζουμε την απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, σε απολυμένη καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών: «Ναι, θα γίνετε εργολάβοι και επιχειρηματίες», ενώ νωρίτερα είχε εξηγήσει ότι «η λύση στο πρόβλημά σας είναι η σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων. Θα δημιουργήσετε μία ομάδα εργαζομένων και θα παρέχετε τις ίδιες υπηρεσίες καθαριότητας με ένα τελείως διαφορετικό εργασιακό καθεστώς και αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους».

Να, λοιπόν, που, λίγους μήνες, μετά ο Κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους απολυμένους σε επιχειρηματίες, βρήκε άλλον ένα σύμμαχο εκτός από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

“Ριζοσπάστης”