Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ - ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ Κινήσεις για «σταθερότητα» και «συναίνεση» στα ζητούμενα του κεφαλαίου

 

Μια σειρά «χαρτιά» δείχνουν να βγάζουν «από το μανίκι» αστικά επιτελεία που επιδιώκουν κυβερνητική σταθερότητα, προγραμματισμένη και «ομαλή» κυβερνητική εναλλαγή, και επίτευξη ευρύτερης «συναίνεσης» μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα και τα επόμενα μέτρα που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, φουντώνοντας ξανά την αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση, 8 βουλευτές παρουσίασαν κείμενο, με το οποίο ζητούν την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) από την παρούσα Βουλή και συμφωνία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές μέσα στο 2015. Το υπογράφουν 3 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα, Θ. Ψύρρας) και οι «ανεξάρτητοι» Χρ. Αηδόνης, Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός και Π. Τατσόπουλος. Σημειωτέον, ο τελευταίος μέχρι πρότινος έλεγε ότι θα ψηφίσει ό,τι πει το κόμμα με το οποίο εξελέγη, ο ΣΥΡΙΖΑ...

Ταυτόχρονα, το «ναι» στον προϋπολογισμό προανήγγειλε η «ανεξάρτητη» βουλευτής (εκλεγμένη το 2012 με τη ΔΗΜΑΡ) Κατερίνα Μάρκου, υποστηρίζοντας στη Βουλή ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές υπεκφυγές και για «παρών». Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συζήτηση του προϋπολογισμού «ως μια ευκαιρία να εδραιώσουμε την πολιτική σταθερότητα και τη συναίνεση». Αναφερθείσα δε, στην εκλογή ΠτΔ, διερωτήθηκε ποιος θα είχε αντίρρηση για πρόσωπα όπως ο Παρ. Αυγερινός ή η Μ. Γιαννάκου...

Τα «παράπονα» του Ευ. Βενιζέλου

Στο μεταξύ, μιλώντας, χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος στη Συντονιστική Γραμματεία για το συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» χαρακτήρισε ως «το μεγάλο θέμα» την «πολιτική αβεβαιότητα (...) την επίσημη εκ μέρους της Αντιπολίτευσης αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους» (την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει όσες εξετάσεις μπορεί, ακριβώς για να αποδείξει ότι εγγυάται ακριβώς αυτήν τη «συνέχεια» για το κεφάλαιο...).

Ο Ευ. Βενιζέλος διαμαρτυρήθηκε ακόμη επειδή «η Αντιπολίτευση υπόσχεται σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά δεν έρχεται να βοηθήσει σε μια εθνική διαπραγμάτευση που να είναι αποτελεσματική». Υποστήριξε ότι «ο λαός λοιπόν μπορεί να επιβάλει συναίνεση και να αποτρέψει τις εκλογές, πρέπει να εκφραστεί κι έχει πολλούς τρόπους να εκφραστεί χωρίς να πάμε σε εκλογές». Συμπλήρωσε ότι «η υπεύθυνη στάση λέει όχι εκλογές αλλά συναινετική εκλογή του ΠτΔ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, τη συγκρότηση εθνικού μετώπου για «να προστατεύσουμε την ομαλότητα» μέσω της «συνεννόησης» των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου «να συμφωνήσουμε στα βασικά», πρότεινε η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στη Βουλή επί του προϋπολογισμού 2015 είπε ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να αφορά: στην εκλογή ΠτΔ, σε ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας», στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.

Βαθαίνει (πάλι) το ρήγμα στη ΔΗΜΑΡ

Βαθαίνει το ρήγμα στη ΔΗΜΑΡ, με τους τρεις βουλευτές της που συνυπογράφουν το κείμενο για την «εθνική συμφωνία - συνεννόηση», να προκαλούν εδώ και καιρό με τις κινήσεις τους «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του κόμματος, καθώς και οι τρεις διαφωνούν με την επιλογή της ηγεσίας για προσέγγιση και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν. Φούντα φέρεται να βρίσκεται σε πορεία σύγκλισης με τους «Μεταρρυθμιστές» του Σπ. Λυκούδη. Το όνομα του Θ. Ψύρρα έχει εμπλακεί στις διεργασίες συγκρότησης της κεντροαριστεράς. Ο Ν. Τσούκαλης, τέλος, επίσης φέρεται να έχει διαρρήξει σχέσεις με την ηγεσία του κόμματος, ιδιαίτερα από το συνέδριο και μετά, οπότε και προτάθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για την προεδρία του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χρ. Μαχαίρας, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ κατήγγειλε την πρωτοβουλία των 3 βουλευτών, λέγοντας πως αυτή «αντικειμενικά παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Σαμαρά της αποκλειστικής διαχείρισης της παράτασης του μνημονίου».

Ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» επέμεινε ότι «η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσουν τα κυβερνητικά κόμματα για την προεδρική εκλογή». Υπενθύμισε ότι για το ζήτημα του χρέους η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη προτείνει συναίνεση και το αρνήθηκε η κυβέρνηση.

Οι τρεις βουλευτές, πάντως, υπενθύμισαν χτες με δήλωσή τους ότι η πρότασή τους είναι «ενιαία και δε συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Επιχείρησαν, δηλαδή, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας πως αν η πρόταση αυτή, που «απευθύνεται κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα», απορριφθεί, τότε η στάση τους στην προεδρική εκλογή θα κριθεί στη δοσμένη στιγμή και δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για «αποστασία» και... «άλλο εμείς»!

Για «σχέδιο πολιτικής αποστασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη» μίλησε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ). Σε σχέση με το «κείμενο υπογραφών» των 8 βουλευτών, υποστήριξε ότι «αυτή η πρωτοβουλία βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με τη ΝΔ» και πως «όσοι ψήφισαν ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ψήφισαν αυτούς τους ανθρώπους για να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των κομμάτων τους» και πως διαφορετικά επιτείνεται «η απονομιμοποίηση αυτής της Βουλής». Σε ό,τι αφορά βέβαια βουλευτές άλλων κομμάτων που συνεργάζονται πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ (Τζάκρη, Βουδούρης, Παραστατίδης, Γιαταγάνα κ.ά.) ο Π. Σκουρλέτης ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις γιατί «έχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό - και όχι σε μια συγκυρία όπου αφήνει να εννοηθεί για μια συναλλαγή - πάρει αποστάσεις»...

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας μιλώντας στον ρ/σ «Κόκκινο» επιτέθηκε με δριμύτητα στους βουλευτές, λέγοντας πως ζητούν «εθνικής, μνημονιακής προσθέτω εγώ, συμφωνίας και συνεννόησης» και πως «πάνω από τις τύχες του ελληνικού λαού (...) αυτοί βάζουν την επιμήκυνση της βουλευτικής τους θητείας».

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 06 Δεκέμβρη 2014