Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αντιλαϊκά παζάρια και αποπροσανατολισμός προς όφελος του κεφαλαίου

 

Σήμερα η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής

Μπροστά και στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) εντείνονται τα ολότελα ξένα προς τα λαϊκά προβλήματα παζάρια και πολιτικά παιχνίδια μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Μεθοδεύσεις που αποτυπώνουν την όξυνση των ενδοαστικών ανταγωνισμών και την ίδια ώρα αξιοποιούνται για τον αποπροσανατολισμό του λαού από τον πραγματικό αντίπαλο, τον εγκλωβισμό του σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, την απόσπαση της συναίνεσής του στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξαρτήτως του διαχειριστή που θα βρίσκεται στο κυβερνητικό τιμόνι.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, με «έκτακτο διάγγελμά» του έκανε πρόταση για να εκλεγεί «συναινετικά» ο Στ. Δήμας ως ΠτΔ, χαρακτηρίζοντας «εθνική υποχρέωση (...) πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015».

Στη βάση αυτής της πρότασης, και στο πλαίσιο των εντεινόμενων αντιλαϊκών διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο και για δυνατότητα διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος μετά την εκλογή του Στ. Δήμα στην ΠτΔ.

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, χαιρέτισε την κίνηση Σαμαρά, καλώντας «να εκλέξουμε ΠτΔ και στη συνέχεια να συγκροτήσουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

«Περιμένουμε την ανταπόκριση από τη μεριά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά φυσικά και των ανεξάρτητων βουλευτών. Η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές, όχι στο τέλος της τετραετίας, νωρίτερα», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, καλούν σε συναίνεση και συνεννόηση πολιτικές δυνάμεις που τάχα περνούν γενεές δεκατέσσερις κατηγορώντας τες για δημαγωγία και επικινδυνότητα. Δείγμα κι αυτό της κοινής στρατηγικής βάσης τους, για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, με μόνιμο θύμα το λαό, διασφάλιση της σταθερότητας του αντιλαϊκού δρόμου της ΕΕ, προχώρημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Η μόνη διαφωνία τους βρίσκεται στο πώς αυτά θα επιτευχθούν, με ποιο μείγμα διαχείρισης, ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην όλη διαδικασία.

Η διαδικασία

Η σημερινή δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ γίνεται στις 12 το μεσημέρι. Οι βουλευτές λένε δημόσια την επιλογή τους («Σταύρος Δήμας» ή «παρών» - δεν υπάρχουν «κατά»). Στην πρώτη ψηφοφορία (οπότε απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ), υπέρ του Στ. Δήμα ψήφισαν 165 βουλευτές, «παρών» 135, ενώ 5 βουλευτές απουσίαζαν.

Στη σημερινή ψηφοφορία απαιτούνται και πάλι 200 ψήφοι υπέρ του Στ. Δήμα, αριθμός που δεν πιάνεται. Πάμε έτσι στην τρίτη και τελική ψηφοφορία, τη Δευτέρα 29/12, οπότε για την εκλογή ΠτΔ απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε μέσα σε 10 μέρες προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.

«Αλλοι 4 και βλέπουμε...»

Μέχρι χτες το βράδυ, ως αποτέλεσμα του διαγγέλματος Σαμαρά παρουσιαζόταν η άθροιση άλλων 3 «ανεξάρτητων» βουλευτών στις ψήφους υπέρ του Στ. Δήμα. Μετά τον Π. Μελά που διαμηνύει εδώ και μέρες ότι θα τον ψηφίσει στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, θετικοί πλέον εμφανίζονται και οι Γ. Κουράκος, Β. Οικονόμου και Μίκα (Τσαμπίκα) Ιατρίδη. Θυμίζουμε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει εξασφαλίσει 5 «ανεξάρτητους» ήδη από την πρώτη εκλογή.

Κλειστά χαρτιά κρατούν ακόμα οι Γ. Κασαπίδης, Κ. Γιοβανόπουλος, Π. Μουτσινάς, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος. Μάλλον αρνητικοί είναι οι Ν. Φούντα, Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας (οι 3 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που είχαν συνυπογράψει το κείμενο της «πρωτοβουλίας των 8» βουλευτών για συναινετική εκλογή ΠτΔ).

Από την κυβέρνηση, πάντως, διαχέουν ότι μπορεί να φτάσουν σήμερα ακόμα και στους 172 βουλευτές, επιμένουν δε στη γραμμή «ή Δήμας ή εκλογές στις 25/1 ή 1/2».

Αλλωστε, κόντρα και σε φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό της ΝΔ, ώστε να επιτευχθεί κάποιου είδους συμβιβασμός με τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, υπάρχουν, όπως φημολογείται, και κέντρα εντός κόμματος που αναζητούν «εκλογές εδώ και τώρα» και «καθαρές λύσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, το στέλεχος του κόμματος και υφυπουργός Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουμάτος, έλεγε χτες: «Εγώ διαφωνώ με το κόμμα μου. Εγώ θέλω εκλογές να τελειώνουμε μια για πάντα με αυτή την ιστορία».

Ξανά Κουβέλης - Παπανδρέου;

Την ίδια στιγμή, και ενώ συνεχίζουν να αναμασώνται σενάρια περί αλλαγής υποψήφιου ΠτΔ στην τρίτη εκλογή, με το όνομα του Φ. Κουβέλη να φιγουράρει ως «καβάντζα», από το ΠΑΣΟΚ διαμηνύθηκε ότι «τυχόν υποψηφιότητα Κουβέλη (κατά την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου) αντιμετωπίστηκε θετικά», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να το ξαναδεί θετικά και τώρα...

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πάντως, φαίνεται να αναπτύσσονται ταχέως φυγόκεντρες τάσεις και διαφοροποιήσεις από τις επιλογές της ηγεσίας, π.χ. περί «Ελιάς», «Δημοκρατικής Παράταξης», εκλογών αργότερα μέσα στο 2015 κ.ά.

Αρθρογραφώντας, το παλαιό στέλεχος του κόμματος Δ. Ρέππας, μέμφεται τη συγκυβέρνηση ότι «η χώρα όπως όλα δείχνουν οδηγείται σε άμεσες εκλογές. Δεν αποκλείεται αυτή να είναι και η επιλογή της κυβέρνησης. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου συνιστά συνταγή όχι για να αποφευχθούν, αλλά για να διενεργηθούν εκλογές».

Υποστηρίζει πως «το εθνικό συμφέρον επιβάλλει άμεση αλλαγή πλεύσης τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης». Οπως τονίζει, «απαιτείται μια συναπόφαση για τον ΠτΔ, ώστε να εκλεγεί με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία και όχι ως κομματικός υποψήφιος, και συνεννόηση για την άμεση προσφυγή της χώρας σε εκλογές».

Παραπέρα, κι ενώ όλα δείχνουν πως δρομολογείται ίδρυση νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου, ο Ρέππας καταγγέλλει: «Η παράταξη στην οποία ανήκω, ενώ θα έπρεπε να είναι ο πρωταγωνιστής, δυστυχώς απουσιάζει (...) Το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του και το έργο του. Η ηγεσία του δεν άφησε ούτε τον κρίσιμο ιαματικό πολιτικό χρόνο να παρέλθει ώστε οι πολίτες να δουν τα πράγματα ψύχραιμα και λογικά από την απόσταση της δίκαιης κρίσης. Η κίνηση των 58, η Ελιά, η ΔΗΜΑΡ και ποιος ξέρει τι άλλο μας περιμένει, ενοχοποίησαν το ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του, την ιστορία και τη χρησιμότητά του»...

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014