Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΡΩΣΙΑ Συνέντευξη Τύπου με πολλαπλά μηνύματα από τον Πούτιν

 

Νέα δεινά ετοιμάζονται για το ρωσικό λαό που θα πληρώσει την εξελισσόμενη καπιταλιστική κρίση

 

Από τη χτεσινή συνέντευξη Πούτιν που κράτησε 4 ώρες

Την καθιερωμένη ετήσια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παρέθεσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια συγκυρία όπου βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου (σημαντικό έσοδο για τη ρωσική οικονομία) και τις δυτικές κυρώσεις για την υπόθεση της Ουκρανίας. Αν και σε αυτές τις δύο αιτίες ως «εξωτερικούς παράγοντες» επιχείρησε να αποδώσει την κρίση, δεν έκρυψε ότι «η οικονομική ύφεση στη Ρωσία μπορεί να διαρκέσει για περίπου δύο χρόνια στη χειρότερη περίπτωση». Ετσι, προειδοποίησε ουσιαστικά για περικοπές και αντιλαϊκά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και περικοπών σε κοινωνικές παροχές, στο όνομα της βελτίωσης της οικονομίας και της ανάκαμψης.

Σχετικά με τη συνεχή πτώση που έχει το ρούβλι, κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να δράσει ταχύτερα και ζήτησε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με την κεντρική κυβέρνηση. Ζήτησε, επίσης, να σταθεροποιηθούν τα βασικά επιτόκια, ώστε, όπως είπε, «να σταθεροποιηθεί η μακροοικονομία της χώρας». Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 10,5% σε 17%, προκειμένου να συγκρατήσει την πρώτη στο ρούβλι σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ, ωστόσο με καθημερινές διακυμάνσεις (χτες ήταν στα 63 ρούβλια ανά δολάριο) αυτό δεν έχει επιτευχθεί και ούτε αναμένεται να συμβεί σύντομα.

Ανέφερε ακόμα ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξοδέψει επιπλέον ποσά για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2018, ενώ σημείωσε ότι αναζητεί μηχανισμούς, ώστε να επιστρέψουν στη Ρωσία κεφάλαια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, ενώ πρόσφατα στο διάγγελμά του προς το έθνος είχε μιλήσει για «πλήρη αμνηστία» για τα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν, χωρίς ερωτήσεις για το «πόθεν έσχες» και φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε επίσης ότι θεωρεί τη σταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας εφικτή, εάν υπάρχει η στήριξη του ρωσικού λαού προς την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι νιώθει αυτήν τη στήριξη, όπως καταγράφεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη δημοτικότητά του στο 81%.

Προβολή και της «πυρηνικής αποτροπής»

Σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Δύσης και ΕΕ λόγω Ουκρανίας, ο Πούτιν επανέλαβε την άποψή του πως «ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, αντιμετωπίζεται με κριτική και αντίθεση» και σημείωσε ότι «η Δύση φέρεται ως αυτοκρατορία προς υποτελείς», κατέκρινε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ενώ ανέφερε ότι ήταν λάθος της ουκρανικής κυβέρνησης να επιτεθεί με στρατό ενάντια στους φιλορώσους αποσχιστές, στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

«Οι ΗΠΑ δημιουργούν απειλές για τη Ρωσία», ανέφερε στη συνέχεια και παραλλήλισε τη χώρα του με την αρκούδα που, όταν δεν την αφήνουν ήσυχη και θέλουν να την περιορίσουν και να την αλυσοδέσουν, «δείχνει τα δόντια και τα νύχια της και αυτά είναι τα μέσα πυρηνικής αποτροπής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σχέδια των ΗΠΑ για την κατασκευή της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, που ήδη συστήματά της έχουν εγκατασταθεί στη Ρουμανία και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα».

Πάντως, σημασία έχει επίσης η απάντηση που έδωσε ο Πούτιν σχετικά με τις δαπάνες που προγραμματίζει το υπουργείο Αμυνας. Οπως είπε, «ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας έχει αναπτυχθεί για το επόμενο έτος σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερος, περίπου 575 δισεκατομμύρια δολάρια».

Αναφερόμενος στο θέμα των δυτικών κυρώσεων, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν ήταν η Κριμαία ο λόγος που επεβλήθησαν στη Ρωσία. Οι κυρώσεις επεβλήθησαν εξαιτίας «των προσπαθειών να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία μας και το δικαίωμα ύπαρξης» και είπε ότι «χτίζουν γύρω μας ένα τείχος». Για να προσθέσει με νόημα προς τους άλλους ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές της Ρωσίας: «Η θέση μας στην Ουκρανία πρέπει να δείξει στους εταίρους της Ρωσίας ότι οφείλουν να σταματήσουν να χτίζουν αυτό το τείχος».

«Μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός στην Ουκρανία»

Αμέσως μετά, πρόσθεσε ότι «η ουκρανική κρίση πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν με πολιτικά μέσα και αν η Ουκρανία θέλει ειρήνη, πρέπει να σεβαστεί όλες τις περιοχές της», ενώ συμπλήρωσε ότι «η στάση του προέδρου Ποροσένκο είναι να επιλυθεί η κρίση».

Με έμφαση σημείωσε ότι «πρέπει να ακολουθηθούν οι γενικές αρχές του διεθνούς Δικαίου, καθώς και οι άνθρωποι της Νοβοροσία (σ.σ. οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν τη μοίρα τους» και πρόσθεσε ότι «ο οικονομικός αποκλεισμός των ανατολικών περιοχών είναι απολύτως μάταιη και αντιπαραγωγική διαδικασία για την κρατική υπόσταση της χώρας».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε περιθώρια για βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση, λέγοντας ότι «η Ρωσία ελπίζει να επεκτείνει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη, μέσω ενός μελλοντικού αγωγού στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα». Πρόκειται για τον αγωγό που θα αντικαταστήσει τον αγωγό «South Stream» («Νότιο Ρεύμα») που μετά τις αντιδράσεις της ΕΕ έχουν ανασταλεί τα έργα κατασκευής του, χωρίς να έχει ματαιωθεί οριστικά

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014