Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σενάρια και έντονη κινητικότητα σε όλο του το φάσμα

 

Με έναν καταιγισμό σεναρίων ως προς την τροπή που θα πάρουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις, τροφοδοτείται ο αποπροσανατολισμός του λαού απ' τη στρατηγική του κεφαλαίου που «τρέχει», προσθέτοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα σε όσα ήδη ρημάζουν τη ζωή του.

Κυρίαρχο σενάριο παραμένει αυτό που υποστηρίζει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την τρίτη και με συναινετικές διαδικασίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη συμφωνία για εκλογές κάποια στιγμή εντός του 2015. Στο σενάριο αυτό, έχει εμπλακεί και το όνομα του Φ. Κουβέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας. Επισήμως, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο κι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο διαψεύδεται. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται ότι έχει κλείσει η συμμετοχή Κουβέλη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Υπογείως, όμως, τροφοδοτείται και αναπαράγεται διαρκώς από διαρροές.

Στο μεταξύ, χτες, δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Π. Χαϊκάλης και η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τελικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος όπου σαν τέτοια ανέφεραν τον ...πόλεμο και το άδειασμα των ATM. Ο Π. Χαϊκάλης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά Fm» είπε: «Δεν είναι θέμα προσώπου. Εχουμε πάρει μια απόφαση στο Συνέδριο και στην συνεδρίαση της ΚΟ ότι δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω όμως τι γεγονότα θα υπάρξουν αύριο. Μπορεί να γίνει πόλεμος, μπορεί να αδειάσουν από χρήματα τα ΑΤΜ».

Από την πλευρά της, η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να αλλάξει η στάση της «αν υπάρχει κάτι συνταρακτικό, μια εθνική υπόθεση, ένας εθνικός κίνδυνος». Αργότερα, το ξανασκέφτηκε και δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κόσμος πάει κι έρχεται

Χτες, συναντήθηκαν στη Βουλή ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Τη συνάντησή τους απασχόλησε η διαδικασία εκλογής ΠτΔ, ενώ θα υπάρξει και νέα τις επόμενες μέρες μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο κομμάτων.

Στο μεταξύ, κινητικότητα καταγράφεται και στο στρατόπεδο των λεγόμενων «κεντροαριστερών» ανεξάρτητων βουλευτών (Λυκούδης, Ψαριανός, Οικονόμου κ.ά.) που φέρονται να συντονίζονται για την υποβολή πρότασης για συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι όμως του Στ. Δήμα την υποψηφιότητα του οποίου απορρίπτουν σαν «κομματική», και ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Με την πρόταση αυτή φέρεται να συμφωνεί και ο Π. Τατσόπουλος. Μια εκδοχή αυτού του σεναρίου κάνει λόγο ακόμα και για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού που μετά την εκλογή ΠτΔ θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, πιθανά το Φθινόπωρο.

Στις εξελίξεις παρενέβησαν και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κ. Μητσοτάκης και Κ. Σημίτης, με συνεντεύξεις τους στο κανάλι της Βουλής. Αμφότεροι επέκριναν τους Σαμαρά - Τσίπρα για την απουσία διαλόγου μεταξύ τους, ενώ συμφωνούν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι εκλογές.

“Ριζοσπάστης”  Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014