Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Με ενιαίο σχέδιο απέναντι στο λαό

 

Σε ένα ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, εξελίσσονται τα παζάρια και η ενδοαστική διαπάλη γύρω από την «επόμενη μέρα».

«Περιμένουμε ότι θα επιστρέψουμε με τη διαπραγματευτική αποστολή τον Ιανουάριο», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος, σε αλλεπάλληλες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, απέφυγε να απαντήσει εάν το Ταμείο ήταν ενήμερο σχετικά με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα, όπως επίσης και για το εάν στελέχη του Οργανισμού έχουν έλθει σε επαφή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

Σε σχέση με τη «μετεξέλιξη» της σχέσης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, στο πλαίσιο της τρόικας, υποστήριξε ότι «διαισθανόμαστε πως οι ελληνικές αρχές προτίθενται να ζητήσουν τη μετατροπή του υφιστάμενου προγράμματος σε προληπτική γραμμή», ενώ σχετικά με τα παζάρια με τη συγκυβέρνηση επισήμανε ότι «η δημοσιονομική πολιτική είναι ένα σημαντικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης».

Παράλληλα, η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Σ. Σάντλερ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της, καθώς, όπως είπε, για να γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια, το 2010, το ΔΝΤ υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις και παρασύρθηκε σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, εγκαταλείποντας τους κανόνες του, τη στιγμή που όλοι γνώριζαν πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες...

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, συναντήθηκε χτες με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και επικεφαλής της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, Ζ. Γκάμπριελ, και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φ. Β. Σταϊνμάγερ. Ο τελευταίος σημείωσε πως «είναι σημαντικό οι δυνάμεις, οι οποίες εξασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, να είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτό τον δρόμο και προπάντων τον δύσκολο χρόνο των επόμενων εβδομάδων να σταθούν κοντά μεταξύ τους και να έχουν έτσι την δυνατότητα πράγματι να ολοκληρώσουν την εκκίνηση, η οποία υπήρξε στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του SPD, Ζ. Γκάμπριελ, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το πρώτο ζήτημα ήταν να βοηθήσει το SPD, με τους βουλευτές του στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ώστε να εγκριθεί πριν τα Χριστούγεννα η παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, για τεχνικούς λόγους, και η μετάβαση της Ελλάδας στη νέα εποχή, μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής». Σημείωσε επίσης ότι η συζήτηση περιστράφηκε στη διμερή συνεργασία και τις «επενδυτικές ευκαιρίες».

Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στις 15 - 16 Δεκέμβρη, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα, Γ. Κατάινεν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα «κάποια στιγμή», στο πλαίσιο της προώθησης του περιβόητου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ».

ΣΕΒ: Να αποσυνδεθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου από το «πολιτικό ρίσκο»

Την ίδια ώρα, οι Ελληνες βιομήχανοι, με απευθείας παρεμβάσεις τους, εξακολουθούν να ζητούν «συνεννόηση» μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης πάνω στις βασικές προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε νέα παρέμβασή του, σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, τόνισε πως «το κόστος της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που πληρώνουμε οφείλεται στο ότι δεν έχουμε καταφέρει να αποσυνδέσουμε το πολιτικό από το οικονομικό ρίσκο. Και όσο το πρώτο μεγαλώνει, θα συμπαρασύρει το δεύτερο». Οπως είπε, «μία είναι η πρόκληση για την ηγεσία μας σήμερα, πολιτική και οικονομική. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να απομονώσουμε τον κίνδυνο. Ολοι μαζί»... Βάζοντας στο τραπέζι ολόκληρη την γκάμα των αξιώσεων του ντόπιου κεφαλαίου ζήτησε «μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση».

  • Με παραπέρα απογείωση στα επίπεδα του 9% διαμορφώθηκαν χτες οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με περαιτέρω πτώση 7,4%, με την κατρακύλα στο τελευταίο τριήμερο να φτάνει στο 21%.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014