Ως «μονόδρομο» παρουσιάζει ο Φ. Πετσάλνικος την ίδρυση κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου
Συνεχίζονται στο ΠΑΣΟΚ οι εκκλήσεις περί «ενότητας», αλλά και οι κατηγορίες περί «υπονόμευσης», καθώς φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδρυση νέου κόμματος, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμα και μεθαύριο Παρασκευή.
Μιλώντας χτες στην Εκλογική Επιτροπή του «ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», ο νυν πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος εμμέσως στον προκάτοχό του και τις βλέψεις του, μίλησε για «ένα πρόβλημα εσωτερικής εκκρεμότητας, το οποίο όλοι το γνωρίζουν και το οποίο είναι πρωτοφανές ιστορικά και αδιανόητο. Και δε μιλάω για καμία διάσπαση, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα εξ αντικειμένου λέω, δεν κάνω δίκη προθέσεων τώρα, δεν είναι η στιγμή, θέλω να τελειώνει αυτό. Εχουμε πει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να τελειώνει αυτό, αλλά υπάρχει μία υπονόμευση, υπάρχει ένας αποπροσανατολισμός, καταβάλλουμε κόστος σε μία εσωστρέφεια». Πρόσθεσε ότι «για κάποια πρόσωπα η ατομική ευθύνη έχει και πρόσθετα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ιστορικά, παραταξιακά και θεσμικά».
Απ' την πλευρά άλλων στελεχών του χώρου, ο Γ. Καψής απεύθυνε «υστάτη έκκληση να μη διασπάσει κανείς το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο γιος του ιδρυτή του». Ο δε Γ. Σγουρός είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να πορευτεί διαιρεμένο (...) Ο καταστροφικός κύκλος της εσωστρέφειας και των κομματικών στρατών που άνοιξε το 2007 πρέπει επιτέλους να κλείσει και το ΠΑΣΟΚ να γυρίσει σελίδα, εάν θέλει να υπάρχει και στο μέλλον. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πορευτεί ενωμένο προς την κάλπη, ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι δρόμος μαρτυρίου»...
Αναφορικά με το στόχο του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι να είναι το τρίτο κόμμα, να λάβει την τρίτη εντολή». Παραπέρα, ο Βενιζέλος απέκλεισε να υπάρχουν«δεύτερες εκλογές, δεν υπάρχει το 2012 με την πολυτέλεια του 2012. Τώρα έχουμε ένα δίμηνο (σ.σ: διαπραγμάτευσης με την τρόικα για ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος προσαρμογής), τρώμε τον Ιανουάριο στην εκλογική διαδικασία, δεν μπορούμε να δαπανήσουμε και τον Φεβρουάριο, πρέπει στις 26 Ιανουαρίου να υπάρχει κυβέρνηση, αλλιώς δε θα υπάρχει οικονομία, δε θα υπάρχει χώρα, δε θα υπάρχει περιθώριο να ολοκληρώσουμε το θεσμικό πλαίσιο της νέας σελίδας».
Επιβεβαιώνει ο Πετσάλνικος
Στον αντίποδα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Φ. Πετσάλνικος υποστήριξε «ότι υπάρχει πράγματι ένα ουσιαστικό κενό σε αυτό που λέμε κεντροαριστερά (...) Σε αυτόν το χώρο, υπάρχει η αναγκαιότητα εκπροσώπησης για πολλούς Ελληνες και Ελληνίδες. Η σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης - τώρα ο κ. Βενιζέλος την ονομάζει έτσι, Ελιά το είχε πει την περασμένη άνοιξη, τον Μάιο -, με όλη την πολιτική που ακολούθησε, δίνει την εικόνα στους πολίτες ότι, δυστυχώς, αυτός ο χώρος, αυτό το κόμμα -ΠαΣοΚ, Ελιά ή Δημοκρατική Παράταξη τώρα-, χαρακτηρίζεται ως παρακολούθημα πολλές φορές της δεξιάς, της συντήρησης».
Αποκρούοντας τις κατηγορίες περί διάσπασης υποστήριξε: «Το 2009 έδωσε 44% στο ΠαΣοΚ ο ελληνικός λαός. Τώρα, στις δημοσκοπήσεις καταμετράται με ποσοστά 4%, 5% περίπου. Δεν πρόκειται περί διάσπασης. Εδώ υπάρχει η ανάγκη να ξαναζωντανέψει, να αναζωογονηθεί αυτός ο χώρος. Να υπάρξει ουσιαστικός κεντροαριστερός χώρος».
Ακολούθως έκανε σαφές ότι η ίδρυση κόμματος από τον Παπανδρέου «είναι μονόδρομος, με την έννοια του τι χρειάζεται ο τόπος, η χώρα, ο ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα στρώματα του ελληνικού λαού χρειάζονται την εκπροσώπησή τους στην κατεύθυνση ενός ριζοσπαστικού, πραγματικά κεντροαριστερού κόμματος, κινήματος, που θα κινείται στα πλαίσια της ευρύτερης κεντροαριστεράς, της ΕΕ και που θα αγωνιστεί για λύσεις προοδευτικής κατεύθυνσης σε πάρα πολύ οξυμένα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών».
Τέλος, ο Φ. Πετσάλνικος δεν απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε τη «διακυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ για κάποιο διάστημα», γιατί «δεν έγιναν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας πως επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου «ξεκίνησε μια σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε».
Την ίδια ώρα, τοποθέτηση πάνω στο θέμα δημιουργίας κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Τ. Κουίκ, σημειώνοντας: «Να μην αποκλείει κανείς την πιθανότητα, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να κατεβεί σε εκλογές με δικό του Κόμμα, σε αγαστή συνεννόηση με τον συμφοιτητή του στα αμερικανικά πανεπιστήμια Αντώνη Σαμαρά. Ο στόχος προφανής: Ο Γ.Α.Π. να "κόψει" ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΟΤΑΜΙ, προσπαθώντας να δώσει την εκλογική πρωτιά στην ΝΔ του Σαμαρά, που του πρόσφερε όλες τις ασυλίες, τις οποίες ήθελε. Κι εννοώ αυτές που χρειαζόταν ο Γιώργος Παπανδρέου»...