Εν μέσω της ενδοαστικής διαπάλης γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν ξεκινά περιοδεία στα 28 κράτη - μέλη, με στόχο τη διοχέτευση των κεφαλαίων του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ» για νέες επενδύσεις. Πρώτος σταθμός ήταν η χτεσινή επίσκεψη στη Ρουμανία, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Ιταλία και Γερμανία (Γενάρης), Ισπανία, Κροατία, Τσεχία, Βρετανία (Φλεβάρης) και Γαλλία (Μάρτης).
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το «επενδυτικό ταμείο» θα εστιάζει στην «πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές, ιδίως στα ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα,καθώς και σε υποδομές μεταφορών σε βιομηχανικά κέντρα,στην εκπαίδευση, στην έρευνα και την καινοτομία,σε ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην άρση των «φραγμών» που υπάρχουν σε όλους τους βασικούς τομείς υποδομών, όπως η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα ψηφιακά μέσα και οι μεταφορές, καθώς και οι «φραγμοί» στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια τόνωσης των επενδύσεων στην ΕΕ, συνδυάζεται με τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σκοντάφτει στο περιορισμένο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις. Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας (και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ) I. Βίσκο, τονίζει, πως οι αγορές κρατικών ομολόγων μεγάλης κλίμακας είναι απαραίτητες για την Ευρωζώνη, αρκεί να επιβεβαιωθούν οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως εάν το φαινόμενο του αποπληθωρισμού κάνει την εμφάνισή του στην Ευρωζώνη, τότε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Π. Παντοάν, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα σημειώνει ότι πρόκειται για «κρίσιμη κατάσταση, αλλά σαφώς διαφορετική από εκείνη του 2011 και του 2012». Σε σχέση με την πιθανότητα μετάδοσης των αναταράξεων στην Ιταλία, αναφέρει ότι η διατήρηση του ιταλικού και ισπανικού σπρεντ (οι διαφορές αποδόσεων με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα), αποδεικνύει ότι «στην παρούσα φάση, οι συνέπειες συγκεκριμένων κρίσεων είναι περιορισμένες».
Να σημειωθεί ότι στο τέλος της περασμένης βδομάδας ο οίκος αξιολόγησης «Fitch», προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, εστιάζοντας στις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, που αποδυναμώνουν την «αξιοπιστία» της Γαλλίας.
Ταυτόχρονα, κλυδωνισμοί εκδηλώνεται και στην οικονομία της Ρωσίας, με το ρούβλι να υποχωρεί χτες περίπου 8% σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανή τη πτώση του ΑΕΠ μέχρι και 4,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου πέσει κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια το βαρέλι και διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο.
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
Σε αυτό το φόντο, συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υιοθετηθούν τα Συμπεράσματά του σχετικά με τη Διεύρυνση και τη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Το ΣΓΥ θα απασχολήσει, επίσης, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής), που θα συνεδριάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή, με κύριο θέμα συζήτησης το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Επενδύσεων («πακέτο Γιούνκερ»), για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στα κράτη - μέλη.
Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση αναμένεται να εξεταστεί σύμφωνα με τις εκθέσεις προόδου η διαδικασία ένταξης χωρών όπως η Τουρκία, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο.
Το ΣΓΥ αναμένεται ακόμα να συζητήσει για την ενίσχυση του διοργανικού ετήσιου και πολυετούς νομοθετικού προγραμματισμού, τη σύνθεση της Επιτροπής Περιφερειών, την ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», τον οδικό χάρτη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2015 της Λεττονικής Προεδρίας και για την εφαρμογή της στρατηγικής ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.