Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Στο επίκεντρο οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

 

Το επίσημο αίτημα για τη δίμηνη παράταση του σημερινού αντιλαϊκού προγράμματος υπέβαλε χτες στην Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group). Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντ. Πιρς, με ατζέντα, όπως ανακοινώθηκε, τα «διμερή ζητήματα και τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Ο Ευ. Βενιζέλος, μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και αύριο με τον αντικαγκελάριο Σ. Γκάμπριελ.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες, με τον Β. Σόιμπλε σε χτεσινές δηλώσεις να τονίζει ότι ήταν εν γνώσει της απόφασης για την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής, λέγοντας ήταν «μια καλή απόφαση», ενώ παράλληλα επιβράβευσε και την «πρόοδο» της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Βεβαιότητα για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής εκφράζει και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις του ότι «όποια και αν είναι η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε». Παράλληλα, επισήμανε ότι «για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν περισσότερα». Σχετικά με τη χτεσινή κατρακύλα των τιμών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, σημείωσε πως οι «αγορές είναι πάντα πολύ ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα και όταν βρίσκεσαι σε προεκλογική περίοδο δεν ξέρεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι «αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς». Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν ενημερωθεί από τη Δευτέρα (ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης) σχετικά με την προεδρική εκλογή, ενώ για τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο της Αθήνας και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα σημείωσε ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι ξαφνικά από χτες το βράδυ».

Ψάχνονται για την αξιολόγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση στο σημερινό μνημόνιο. Σε πρώτη φάση, το «ελληνικό ζήτημα» θα συζητηθεί στο πρώτο Γιούρογκρουπ της νέας χρονιάς, που συνεδριάζει στις 26 Γενάρη, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» αναμένονται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Φλεβάρη. Σύμφωνα με πηγές της συγκυβέρνησης, η τρόικα θα συντάξει μια ενδιάμεση έκθεση, στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου τα Κοινοβούλια ορισμένων κρατών να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα.

Η πτώση του «γενικού δείκτη» στο χρηματιστήριο της Αθήνας έφτασε χτες στο 12,8%, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομόλογων αυξήθηκαν στο 7,69%, με τη διαφορά της απόδοσης πάνω από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους να πλησιάζει στις 7 εκατοστιαίες μονάδες.

  • Συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις τράπεζες και τα φορολογικά ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν τα σχέδια χρηματοδότησης του Ταμείου Εκκαθάρισης Τραπεζών (SRF), και ο διαχωρισμός επενδυτικών και τραπεζικών εργασιών.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014