Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αλλαγή του εκλογικού νόμου μελετά η κυβέρνηση

 

Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το λαό από το ενιαίο κριτήριο ψήφου, που πρέπει να έχει σε κάθε εκλογική μάχη

Στις εκλογές του Μάη, η κυβέρνηση μελετά να στήσει άλλη κάλπη για τους δημάρχους και άλλη για τους δημοτικούς συμβούλους

 

 

Με το ιδεολόγημα ότι η ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου σε δήμους και περιφέρειες θα λειτουργήσει ως «σπάσιμο των κομματικών γραμμών στις τοπικές κοινωνίες», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης υπερασπίστηκε την πιθανότητα να διεξαχθούν με νέο τρόπο οι προσεχείς τοπικές εκλογές, μιλώντας χτες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και ένα για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Από το δεύτερο ψηφοδέλτιο, θα εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ από το πρώτο, ο νέος δήμαρχος θα βγαίνει αν συγκεντρώσει το 42% των ψήφων από τον πρώτο γύρο. Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, θα υπάρχει δεύτερος γύρος για τους δύο πρώτους σε προτίμηση υποψηφίους.

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στο εξωτερικό και δεν είναι αποπολιτικοποίηση «το να μπορεί κάποιος πολίτης να επιλέξει τους δημοτικούς συμβούλους που κρίνει ικανούς και άξιους από τα ψηφοδέλτια που θα κατεβάσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι (...) και να στείλει στο δημοτικό συμβούλιο ανθρώπους που θεωρεί ικανούς και έξυπνους, έξω από τα χρίσματα και τις κομματικές γραμμές». Στάθηκε στο γεγονός πως «υπάρχει η δυνατότητα στους πολίτες να μην είναι υποχρεωμένοι να επιλέγουν με βάση κεντρικές επιλογές των κομμάτων, να ψηφίζουν μόνο από το ψηφοδέλτιο του τάδε υποψήφιου».

Σε άλλο σημείο, επανήλθε στην κάλπικη επιχειρηματολογία περί αποκοπής από «τις κομματικές γραμμές», θυμίζοντας πως παλαιότερα είχε πει ότι «τα κόμματα πρέπει να είναι παντού;», αναφερόμενος στην Τοπική Διοίκηση. Ολα αυτά με στόχο να παραπλανήσει το λαό, αφού η Τοπική Διοίκηση είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού και λειτουργεί προς όφελος του κεφαλαίου, υλοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

Για να στηρίξει, μάλιστα, την επιχειρηματολογία του για το νέο σύστημα, υπογράμμισε πως με το 42% θα υπάρχει η δυνατότητα «σε περισσότερους δήμους να υπάρχει δημαρχία χωρίς να υπάρχουν ανάγκες συναλλαγών». Οσον αφορά το αν θα πάρει ο δήμαρχος όταν εκλεγεί, ένα «μπόνους», απάντησε ότι «αυτές είναι λεπτομέρειες, που θα πρέπει να δούμε. Οπως το να υπάρχει ένα όριο για να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι. Πώς είναι, ας πούμε, στις βουλευτικές εκλογές το 3%».

 

“Ριζοσπάστης”