Υπέρ της συνέχισης της σκληρής πολιτικής λιτότητας χωρίς υποχωρήσεις και ταλαντεύσεις ως το 2017, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δημιουργώντας κλίμα, λίγες ημέρες πριν τις επίσημες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ και εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας στα μέσα Σεπτέμβρη για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται στον αστερισμό των δημοσιονομικών πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που φτάνει ως το 2017.
Παίρνοντας θέση στη ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΔΝΤ και την γερμανική κυβέρνηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους, τάχθηκε υπέρ των γερμανικών θέσεων που απορρίπτουν σθεναρά μία τέτοια λύση.
Από την άλλη, ήταν αρνητικός ακόμα και στο θέμα να εξεταστεί η επαναφορά στο προηγούμενο φορολογικό καθεστώς του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ, χλεβάζοντας προφανώς τον ελληνικό λαό, υποστήριξε, ότι όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί, να απευθυνθούν στην εφορία να κάνουν ρύθμιση...
Ο Γ.Στουρνάρας, επιχείρησε να περάσει το μήνυμα, ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και αυτό φρόντισε να υπενθυμίσει απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σήμερα κάποια περιθώρια παροχών. Οπως είπε καταρτίζουμε τώρα το νέο μεσοπρόθεσμο που φτάνει μέχρι το 2016 - 2017, άρα, πρέπει να δούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας σε βάθος χρόνου...
Προϊδέασε τον ελληνικό λαό, ότι, ίσως και το 2014, έρχονται νέα κύματα λιτότητας, στο όνομα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού - 10,5 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο για το δεύτερο μισό του 2014 και το 2015 - το οποίο φυσικά θα συνοδευτεί με νέο μνημόνιο και νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε, ότι για να καλυφτεί το χρηματοδοτικό αυτό κενό, «ή βγαίνουμε στις αγορές, ή ζητάμε νέο χρηματοδοτικό πακέτο». Να υπενθυμίσουμε, ότι υπέρ της χορήγησης νέου δανείου στην Ελλάδα - άρα και της υπογραφής νέου μνημονίου - τάχθηκε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε.
Αναφερόμενος στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, όπου έχει ξεσπάσει η γνωστή κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ - μέσω ΔΝΤ - και της Γερμανίας, τάχθηκε υπερ των γερμανικών θέσεων, οι οποίες αρνούνται κατηγορηματικά κάθε σκέψη για νέο «κούρεμα». Όσο για αυτό καθ' εαυτό το ύψος του χρέους, κατά τον Γ.Στουρνάρα, «δεν αυξήθηκε» γιατί έχουμε βάλει και χρήματα στις τράπεζες, τα οποία θα πάρουμε πίσω(!).
Με ωμό κυνισμό απέρριψε κάθε σκέψη για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με το επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση χάνει έσοδα»(!) ενώ πρόσθεσε, ότι «αυτή τη στιγμή δυστυχώς, πρωταρχικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό»...Πάντα κατά τον ίδιο, οι οικονομικά ασθενέστεροι, δεν έκαναν χρήση του επιδόματος θέρμανσης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση επειδή δεν υπήρχε ενημέρωση...ενώ «υποσχέθηκε» ότι θα υπάρξει ελάφρυνση των κριτηρίων. Ο εμπαιγμός του λαού στο μεγαλείο του.
Κυνικός και προκλητικός ήταν και όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αντοχές της κοινωνίας από τα αλλεπάλληλα χαράτσια και τη φοροδοτική ικανότητα των λαϊκών στρωμάτων. Τη στιγμή που η κοινωνία έχει γονατίσει από τους φόρους, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε, ότι «για τους φορολογούμενους που αποδεικνύουν την αδυναμία πληρωμής, έχουμε προχωρήσει σε ρυθμίσεις»(!).
Συνάντηση Σαμαρά με εργοδοτικές οργανώσεις
Συνάντηση με εκπροσώπους εργοδοτικών οργάνώσεων της βόρειας Ελλάδας είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, εν όψει της ΔΕΘ, στην οποία συμμετείχε και ο Γ. Στουρνάρας.
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έθεσαν θέμα εγγυημένων τραπεζικών επιταγών προκειμένου να εξασφαλίσουν προσωρινή ρευστότητα στις επιχειρήσεις τους και ζήτησαν να υπάρξει ρύθμιση για παλαιότερες οφειλές στην εφορία ενώ ικανοποιήθηκε αίτημά τους για μεταφορά Αστυνομικού Τμήματος που βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους.