Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Αναμάσημα και ίδιων συνθημάτων

 

«Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας...» Οχι, το παραπάνω σύνθημα δεν το βρήκαμε σε κάποιο προεκλογικό σποτάκι ή φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το κύριο σύνθημα της ΕΕ για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Ετος για την Ανάπτυξη», όπως αυτή έχει χαρακτηρίσει το 2015.

Το κρίσιμο ασφαλώς ερώτημα δεν είναι αν το 2015 θα είναι όντως «Ετος Ανάπτυξης», αλλά ποιον θα ωφελήσει αυτή η ανάπτυξη. Η ίδια η λαϊκή πείρα δείχνει ότι όποια ανάκαμψη έρθει θα είναι μόνο για τα καπιταλιστικά κέρδη κι όχι για το λαό.

«Ανάπτυξη» εντός της ΕΕ και στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να υπάρξει μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Το ίδιο ισχύει λοιπόν και για την «ανάπτυξη» εντός των πυλών της ΕΕ που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. To ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμασά τα ίδια συνθήματα με την ΕΕ πιστοποιεί και στο επίπεδο των συνθημάτων ότι στηρίζει την ΕΕ και τη στρατηγική της, ότι αυτή θα υπηρετήσει και ως κυβέρνηση, όπως άλλωστε διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία.

Οσο λοιπόν... φοβάται η ΕΕ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, άλλο τόσο μπορεί να ελπίζει κι ο λαός ότι οι εξαγγελίες για «ανάπτυξη» εντός του καπιταλιστικού δρόμου θα τον βγάλουν από το αδιέξοδο...

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 15 Γενάρη 2015