Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Εντείνονται οι διεργασίες στη ΝΔ

 

Η διασφάλιση του ρόλου της ΝΔ στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού στο επίκεντρο των διεργασιών...

Γύρω από την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (με την οποία καλούνταν η νέα κυβέρνηση «να μην διακινδυνεύσει την οικονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε υπό την ηγεσία του Αντ. Σαμαρά» και να «σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση») και τα διάφορα δείπνα στελεχών της ΝΔ ξετυλίγονται οι έντονες διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βασικό ζητούμενο τις επιλογές και τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η ΝΔ ώστε να μπορέσει στο μέλλον να ξαναδιεκδικήσει με αξιώσεις την αστική διακυβέρνηση.

Έτσι, μια σειρά στελέχη της ΝΔ που εντάσσονται στο «κλίμα αμφισβήτησης του Α. Σαμαρά», φαίνεται να αξιοποιούν την εν λόγω ανακοίνωση του ΕΛΚ (η οποία θεωρήθηκε ότι αντιβαίνει στη γραμμή της «εθνικής συναίνεσης» που απαιτούν τα εγχώρια αστικά επιτελεία γύρω από το ζήτημα των παζαριών με τους δανειστές), για να ασκήσουν -ευθεία ή έμμεση- κριτική στον πρόεδρο του κόμματος και στις επιλογές του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ντ. Μπακογιάννη σχολίασε: «Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες». Αντίστοιχα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας χαρακτήρισε ατυχέστατη την αποδοχή του ψηφίσματος από την ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ το ίδιο έκανε και ο πρώην υπουργός Γ. Μιχελάκης, αναφέροντας σε αναρτήσεις του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» τα εξής: «Απαράδεκτο το ψήφισμα του ΕΛΚ χθες. Απαράδεκτη και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία» και «Όταν το ΕΛΚ απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση».

Αντίθετα, αποστάσεις από αυτήν την κριτική φαίνεται να κρατά η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία μιλώντας στο "Βήμα FM" ανέφερε ότι η ανακοίνωση του ΕΛΚ δεν πρέπει να γίνεται όπλο εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη ΝΔ, προσθέτοντας ότι «Δεν πρέπει στο κόμμα μας να δημιουργούνται συνιστώστες και φράξιες. Η εσωστρέφεια δεν μας έχει κάνει καλό, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν».

Στο μεταξύ σε δική του διαδικτυακή ανάρτηση, ο Ευ. Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, θέτει ανοιχτά θέμα ηγεσίας: ««Ένας βαριά ηττημένος ηγέτης πρέπει να έχει την ευχέρεια να φύγει με αξιοπρέπεια. Εκτός αν ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει. Οπότε...», έγραψε σχετικά.

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Aθήνα 9,84», θύμισε ότι την Πέμπτη συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ακολουθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπου «θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τον προβληματισμό τους, να κάνουμε μια γενναία αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι δεν έχει γίνει ακόμα και πρέπει να γίνει (...) βεβαίως και πρώτα απ' όλα η ηγεσία θα κάνει και αυτή τη δική της αυτοκριτική».

Δείπνα αμφισβήτησης και διεργασιών

Όλα αυτά, λίγες μέρες μετά τα δύο δείπνα στελεχών της ΝΔ που είδαν το φως της δημοσιότητας: Αυτό που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του πρώην προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη και αυτό που οργάνωσε η πρώην υπουργός Μ. Γιαννάκου, με τις συμμετοχή μιας σειράς βουλευτών (Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Κακλαμάνης και Μ. Βαρβιτσιώτης), άλλων στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή (Ευ. Αντώναρος και A. Σπηλιωτόπουλος), του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδη (που έχει ήδη εκφράσει κριτική για τον τρόπο που κινήθηκε προεκλογικά η ΝΔ), του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα και του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχου Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου.

Ερωτηματικό παραμένει το τι είναι διατεθειμένος να πράξει ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο θεωρείται βέβαιο -ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να μην προτίθεται να αναλάβει ξανά την αρχηγία του κόμματος- ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος, σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα.

“902.gr” Σάββατο 14 Φλεβάρη 2015