Η κατάσταση στην Ουκρανία, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και ζητήματα ενίσχυσης της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη απασχόλησαν τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ. Στην τρίτη ενότητα της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε σύντομη συζήτηση και για το θέμα της Ελλάδας και τα αποτελέσματα της προχτεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, το Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις, στο φόντο και της επίτευξης συμβιβασμού που ανακοινώθηκε χτες από το Μινσκ (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 17), ενώ στις εργασίες του Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο. Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ προ ολίγων ημερών είχε εγκρίνει ομόφωνα - και με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς - την ανανέωση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Στο όνομα του να δοθεί χρόνος στη διπλωματία η έναρξη ισχύος των μέτρων έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε ότι στη χτεσινή Σύνοδο δε συζητήθηκαν νέες κυρώσεις, αλλά δε λήφθηκε και απόφαση για αναβολή αυτών που έχουν ήδη αποφασιστεί, προσθέτοντας ότι οι «πιέσεις» αυτές θα ενθαρρύνουν τη Ρωσία να εφαρμόσει τις αποφάσεις που καταλήχθηκαν χτες στο Μινσκ.
Ενίσχυση καταστολής στο όνομα της «τρομοκρατίας» και του «ριζοσπαστισμού»
Στο δεύτερο θέμα, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», συζητήθηκαν τρόποι για την ενίσχυση της δράσης της ΕΕ και των κρατών - μελών της έναντι των τρομοκρατικών απειλών, πρόσχημα που περιβάλλει πολλές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος κρατών και λαών, για την προάσπιση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις δέσμες δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται και στη σχετική Δήλωση στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
-- Η πρώτη δέσμη αφορά στην «ασφάλεια των πολιτών». Εδώ εμπίπτουν μέτρα ανίχνευσης και αντιμετώπισης «ύποπτων κινήσεων ιδιαίτερα των ξένων μαχητών της τρομοκρατίας», όπως έγκριση νομοθετικού πλαισίου, ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη χρηματοδότηση οργανώσεων που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών κ.ά.
-- Η δεύτερη δέσμη αφορά στην «πρόληψη του ριζοσπαστισμού» - έννοια η διασταλτική ερμηνεία της οποίας είναι δυνατόν να συμπεριλάβει και το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τη μαζική αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη.
-- Η τρίτη δέσμη μέτρων αφορά στη «διεθνή συνεργασία», στο πλαίσιο της οποίας το Συμβούλιο τόνισε την ανάγκη για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συγκρούσεων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και την πιο στενή συνεργασία με άλλα κράτη σε ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Επί του πρακτέου, σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η λήψη μιας σειράς συγκεκριμένων μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι και τα εξής: Υιοθέτηση οδηγίας για το Ευρωπαϊκό Μητρώο Επιβατών, πλήρης χρήση του υπάρχοντος πλαισίου της Συνθήκης Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων των πολιτών της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα, «στη βάση κοινών ενδείξεων κινδύνου», ενίσχυση της συνεργασίας ενάντια στη διακίνηση όπλων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εντοπισμός και αφαίρεση διαδικτυακού υλικού που «προωθεί την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», επίλυση κρίσεων και συγκρούσεων, «ειδικά στη νότια Γειτονία» και μεγαλύτερη εμπλοκή σε ζητήματα ασφάλειας τρίτων χωρών κ.ά.
Βελτίωση της «οικονομικής διακυβέρνησης»
Τέλος, στη συζήτηση του Συμβουλίου για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, εκτός από την ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, αναμενόταν να τεθούν οι μηχανισμοί για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Απ' τη συζήτηση θα καθοριστεί και το περιεχόμενο έκθεσης για τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ. Αυτή στη συνέχεια θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 - 26 Ιούνη 2015.