Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Παζάρια σε πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

 

Συνεδρίασε χτες στο Μπακού το «Συμβουλευτικό Συμβούλιο για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου»

 

Η επιτάχυνση της κατασκευής του «Νότιου Διαδρόμου» βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της χτεσινής συνεδρίασης του διεθνούς «Συμβουλευτικού Συμβουλίου» στο Αζερμπαϊτζάν

Η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της εγχώριας αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή και ενώ μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της, ήταν το ζητούμενο της συμμετοχής του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ), Π. Λαφαζάνη, στο πρώτο Συμβουλευτικό Συμβούλιο για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού αερίου, που συνεδρίασε χτες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Στο Συμβούλιο συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας όλων των χωρών από τις οποίες διέρχεται ο Νότιος Διάδρομος και συγκεκριμένα Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Γεωργία, Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία και Βουλγαρία. Τον πρώτο λόγο στο συμβούλιο είχαν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σέκφοβιτς, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι ήταν και οι εμπνευστές αυτού του Συμβουλίου. Συμμετείχαν ακόμα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο Ειδικός Απεσταλμένος Ενέργειας των ΗΠΑ, A. Hochstein, και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με το Νότιο Διάδρομο και την κατασκευή των αγωγών του, TAP (ο οποίος αφορά την Ελλάδα) και TANAP, δηλαδή οι: IFC, ΕΤΑΑ, SOCAR, BP-Αζερμπαϊτζάν κ.ά.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου αναφέρεται ότι ο Π. Λαφαζάνης πραγματοποίησε ομιλία στις εργασίες του Συμβουλίου, στην οποία αναφέρθηκε «στα ενεργειακά θέματα της περιοχής, τον Νότιο Διάδρομο και ειδικότερα στον ΤΑΡ. Τόνισε στην ομιλία του την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον ΤΑΡ και την ετοιμότητά της να εργαστεί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή του», χωρίς να γίνεται καμιά πιο συγκεκριμένη αναφορά.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Π. Λαφαζάνης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ, όπου απλώς έγινε αμοιβαία διαπίστωση«των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες», χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο άλλο επίμαχο θέμα, αυτό της εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ από την εταιρεία «SOCAR» του Αζερμπαϊτζάν, η οποία έχει «σκαλώσει» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Π. Λαφαζάνης συναντήθηκε ακόμα με τον Μ. Σέφκοβιτς και τον Αμερικανό A. Hochstein, χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία για τη συνομιλία τους.

Ο Ελληνας υπουργός είχε ακόμα συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Ν. Αλίεφ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της κοινοπραξίας για την κατασκευή του TAP, στους οποίους έθεσε το αίτημα για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα, από την υλοποίηση του TAP. Το ίδιο αίτημα έθεσε και στη συνάντησή του με τον περιφερειακό πρόεδρο της ΒP για Τουρκία - Αζερμπαϊτζάν - Γεωργία, G. Birrell (πρόκειται για την εταιρεία που είναι βασικός μέτοχος στον ΤΑΝΑΡ και στον ΤΑΡ). Ο δεύτερος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «δήλωσε ανοιχτός σε θέματα που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση».

Σε εξέλιξη οι ανταγωνισμοί

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες του Συμβουλίου, αυτές καθαυτές, το κύριο θέμα τους ήταν η επιτάχυνση των εργασιών για την ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου, ο οποίος είναι ένα σύμπλεγμα αγωγών, μεταξύ των οποίων είναι και ο αγωγός ΤΑP. Η ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «ενεργειακή ασφάλεια» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, προκειμένου να «απεξαρτηθούν» από τις πηγές Ενέργειας της Ρωσίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ΜΜΕ, αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας και της Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού «Turkish stream». Ενός αγωγού που, με βάση το σχεδιασμό του, θα φέρνει ρωσικό αέριο υποθαλάσσια, από τη Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία και μάλιστα στο δυτικό της τμήμα, στην Κωνσταντινούπολη, και στη συνέχεια θα το οδηγεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ανατολική Θράκη. Προοπτικά υπάρχει το ενδεχόμενο ο αγωγός αυτός να συμπληρωθεί με την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG) στη Μεσόγειο, μέσω του οποίου το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να φθάσει σε νέες αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σέκφοβιτς, σε προχτεσινή συνέντευξή του σε ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι ο αγωγός «Turkish Stream» είναι ένα έργο που δεν είναι βιώσιμο και αντιβαίνει τις νομικά δεσμευτικές συμφωνίες μεταξύ κρατών της ΕΕ και της Ρωσίας. Το θέμα αυτό προφανώς θα συζητήθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων και στη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του Επιτρόπου της ΕΕ και του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας στο περιθώριο του Συμβουλίου.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015